ΚΙΝΑΛ: Μετωπική Ανδρουλάκη - Παπανδρέου για παλαιοκομματισμό και fake news λίγο πριν την κάλπη

ΚΙΝΑΛ: Μετωπική Ανδρουλάκη - Παπανδρέου για παλαιοκομματισμό και fake news λίγο πριν την κάλπη

Η ένταση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης - «Θέλω ειρηνική νίκη», λέει ο Ανδρουλάκης - Κατηγορίες Παπανδρέου περί παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Ανδρουλάκη για διορισμούς στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και απάντηση για fake news από τον νικητή του α' γύρου – Δείτε βίντεο

1androylakis-papandreoy-arthro
Μάχη μέχρις εσχάτων θα είναι, όπως φαίνεται από τις κινήσεις των δύο μονομάχων, η σύγκρουση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου, για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η σαφής διαφορά που πήρε ο πρώτος από τον δεύτερο στις εκλογές του πρώτου γύρου, λειτουργεί μάλλον ως εκρηκτική ύλη, παρά ως «λήξη της παράστασης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να έχει επιλέξει μία τακτική ολοκληρωτικού πολέμου, ώστε να συσπειρώσει την εκλογική του βάση και να πλήξει τον αντίπαλό του, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κινείται ανάμεσα σε μία απροθυμία για πόλεμο φθοράς και μία σαφή απάντηση στις προκλήσεις, που του απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Από τη μία δεν επιθυμεί να μπει σε κοκορομαχία, αλλά από την άλλη δεν θέλει και να αφήσει να αιωρούνται θέματα, που δεν αντιστοιχούν στο προφίλ του – ορισμένα ούτε καν στα γεγονότα. Ο πρώην πρωθυπουργός, που δέχθηκε εισηγήσεις ακόμα και από συνεργάτες του να αποχωρήσει από τον δεύτερο γύρο υπό το φόβο μίας συντριπτικής ήττας (μετά τη διαφορά των 9 πόντων που απέκτησε ο αντίπαλός του προχθές), θεωρεί την τακτική του «γαία πυρί μυχθήτω», ως τελευταία προσπάθεια να διασώσει έστω τα προσχήματα.

Ο μεγάλος νικητής της περασμένης Κυριακής κινήθηκε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο το πρωί τη Τρίτης (στον ΣΚΑΪ) όταν κλήθηκε να απαντήσει στο γάντι που του πέταξε ο κ. Παπανδρέου το βράδυ της Δευτέρας, κατηγορώντας τον ότι είναι παλαιοκομματικός, συμμετείχε στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν φέρει την ανανέωση, δεν έχει σαφείς θέσεις και επιπλέον είναι υπέρ της κατάργησης του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού είπε ότι θέλει μία «ειρηνική νίκη με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα» και διαμήνυσε, φωτογραφίζοντας την τακτική του κ. Παπανδρέου ότι «οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», απάντησε σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις του αντιπάλου του. Έτσι, ακόμα κι αν δεν γίνει «κανονικό» ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου την επόμενη Κυριακή, η άγρια κόντρα που ξεκίνησε μοιάζει σαν «σίριαλ» με πολλά επεισόδια μέχρι την τελική κάλπη.

Απαντώντας μάλιστα στις αιχμές του κ. Παπανδρέου για το ποιος είναι φορέας ανανέωσης, σημείωσε ότι «η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων». Ακόμα περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Ανδρουλάκης για διάφορους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορώντας ουσιαστικά τον αντίπαλό του ότι διακινεί fake news.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg8vyxea8ikh-st)

Ειδικά για τον ισχυρισμό του αντιπάλου του ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια, τόνισε: «Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και για το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε. Όπως είπε ο ίδιος δεν μιλά για τα ενταξιακά, που είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης και δεν αλλάζει, ισχύει η ομοφωνία. Αλλά αναφέρεται στην ανάγκη ειδικών πλειοψηφιών σε θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και παρουσίασε σχετικό δημοσίευμα του Politico από το 2003, για τις σχετικές απόψεις του τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Κλείσιμο
Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν έχει θέσεις σε ζητήματα όπως οι Πρέσπες («ήταν μια συμφωνία που δεν ήταν ολοκληρωμένη, δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης» είπε) ή η κλιματική αλλαγή («έχω οργανώσει εκδηλώσεις, είμαι εισηγητής στον μηχανισμό προστασίας της ΕΕ» σημείωσε).

Τι είπε ο Παπανδρέου

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη παλαιοκομματικό, αμφισβητώντας του ότι φέρνει την ανανέωση, τον επέκρινε ότι συμμετείχε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά (σημείωση: την περίοδο που και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ήταν βουλευτής και στήριζε με την ψήφο του την ίδια κυβέρνηση!), ενώ του επέρριψε ότι δεν έχει πει τι θέσεις έχει για κρίσιμα θέματα, χρησιμοποιώντας τη φράση «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι»!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg8hph1furd5-st)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg8i2kgbm3ax-st)


Τα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση στο 99,40% (266.363)

832/841 Εκλογικά Τμήματα
Έγκυρα: 264.496 (99,30%)
Άκυρα/Λευκά: 1.867 (0,70%)

1. Ανδρουλάκης: 36,75% (97.198)

2. Παπανδρέου: 27,96% (73.950)

3. Λοβέρδος: 26,07% (68.955)

4. Χρηστίδης: 3,27% (8.659)

5. Γερουλάνος: 3,01% (7.951)

6. Καστανίδης: 2,94% (7.783)

Η στάση του Ανδέα Λοβέρδου

Το ενδιαφέρον της σημερινής μέρας επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 3 μετά το μεσημέρι ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη στάση του στο β’ γύρο των εκλογών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στείλει εμμέσως μήνυμα στήριξης του κ. Ανδρουλάκη, μιλώντας για την ανάγκη να γίνει σεβαστό το μήνυμα του πρώτου γύρου για την ανανέωση, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ενότητα και την ενίσχυση του χώρου.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Λοβέρδο, διευκρινίζοντας ότι δε θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση. «Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κάθε στήριξη είναι ευπρόσδεκτη. «Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

120.000 εμβολιασμοί σε 24 ώρες - Σε ποια κέντρα θα γίνονται τα εμβόλια σε παιδιά 5-11 ετών

Έλληνας αστυνομικός στον Έβρο: «Το GPS μας οδήγησε προς τα σύνορα και σε απαγορευμένη ζώνη»

Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Γλυφάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης