Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Οι κινήσεις Ανδρουλάκη στη Βουλή, το «ναι» στο ντιμπέιτ και οι προβλέψεις των στοιχηματικών

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Οι κινήσεις Ανδρουλάκη στη Βουλή, το «ναι» στο ντιμπέιτ και οι προβλέψεις των στοιχηματικών

Θέλει τώρα ντιμπέιτ ο Παπανδρέου, «να  συζητήσουμε τους όρους, επιβάλλεται ο δημόσιος διάλογος», απαντά ο Ανδρουλάκης που έχει προγραμματίσει ομιλίες ανά την Ελλάδα- Τα σενάρια για τον εκπρόσωπό του στη Βουλή - Οι στοιχηματικές θεωρούν ως «μεγάλη έκπληξη» μία ανατροπή με επικράτηση Παπανδρέου

androulakis-gap
Μπροστά σε κρίσιμες επιλογές και διλήμματα για την διαχείριση της «επόμενης μέρας» βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μετά τη δυνατή νίκη του πρώτου γύρου επιδιώκει μια ακόμη ισχυρή εντολή από τη δεύτερη κάλπη για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ την προσεχή Κυριακή. Παράλληλα, το ντιμπέιτ μεταξύ Ανδρουλάκη - Παπανδρέου , για το οποίο η ΕΡΤ έστειλε ήδη επιστολές στους δύο υποψηφίους είναι «στον αέρα», καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα συνεννοηθεί τους όρους, ενώ οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν ως ακλόνητο φαβορί για τον β! γύρο τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο Open, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν τεράστια και ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η υποψηφιότητά του εξέφρασε τις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η ανανέωση. 

Ο κ. Ανδρουλάκης που εξασφάλισε μια μεγάλη πολιτική νίκη έναντι των αντιπάλων του, του πρώην πρωθυπουργού, του Ανδρέα Λοβέρδου και των άλλων τριών συνυποψηφίων του, θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην αξιοποίηση του momentum- ωστόσο δράσεις και πρωτοβουλίες για τη νέα διάταξη δυνάμεων στον εσωκομματικό χάρτη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μετά το εκλογικό φινάλε της 12ης Δεκεμβρίου.

Στελέχη του επιτελείου του τονίζουν πάντως ότι είναι δύο τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου, τα οποία δείχνουν εν πολλοίς και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει χωρίς αποκλίσεις. Το πρώτο είναι ότι το μήνυμα της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ αφορά στην «πυξίδα» για την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Το δεύτερο είναι ότι οι 270 χιλιάδες και πλέον πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δικομματική πόλωση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να εγγυηθεί τη βάση της εκκίνησης, δηλαδή το μεγάλωμα της παράταξης.

Οι δύο παραδοχές αποτελούν και τη βάση για την αξιοποίηση στη συνέχεια των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται γύρω από τις συμμαχίες για τον τελικό της Κυριακής.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα λάβει καθαρή θέση σχετικά με τον δεύτερο γύρο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε για σήμερα με την επιτελική του ομάδα για να ακούσει τις απόψεις της, πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα άρχισαν να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στο δεύτερο γύρο. Για την τελική απόφαση θα μετρήσει προφανώς η γνώμη των τριών βουλευτών που τον στήριξαν, των κυριών Νάντιας Γιαννακοπούλου, Χαράς Κεφαλίδου και του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου καθώς και πρώην βουλευτών, όπως του Λεωνίδα Γρηγοράκου και άλλων.

Κλείσιμο
Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι σε τροχιά στήριξης της μάχης Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο κινούνται και ψηφοφόροι των κ.κ Γερουλάνου, Χρηστίδη- ενδεχομένως και του κ. Καστανίδη ο οποίος με δήλωσή του ευχήθηκε του ευχήθηκε «καλή τύχη», όπως έκανε και για τον πρώην πρωθυπουργό. Και μπορεί ο Παύλος Γερουλάνος να διαμηνύει δια συνεργατών του ότι «δεν βιάζεται να πιάσει στασίδι- δηλαδή δεν πρόκειται να πάρει γρήγορα θέση υπέρ ενός υποψηφίου- αλλά οι πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα χρόνου να το κάνει ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος έπαιξε, όπως και ο Ν. Ανδρουλάκης το χαρτί της ανανέωσης. Θα στηρίξουν και κάποιοι «παπανδρεϊκοί» ψηφοφόροι τον κ. Ανδρουλάκη; Είναι προφανές ότι η πλευρά του νικητή στον πρώτο γύρο αναμένει και θα επιδιώξει υποστηρικτές και συμμάχους και από το παπανδρεϊκό μέρος του κομματικού χάρτη-μάλιστα κάποιοι λένε ότι ήδη στελέχη, ειδικά στην περιφέρεια, έχουν ήδη μιλήσει θετικά για την «αλλαγή σελίδας» με τον Κρητικό πολιτικό.

Το ανακάτεμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου πρέπει να εκλεγεί αντ’ αυτού, θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα και ίσως πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στις 14 Δεκέμβρη. Η εκλογή Προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν αφορά στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ένα εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη, που ξεκαθάρισε σήμερα ότι παραμένει στα μέχρι τώρα καθήκοντά του στη βουλή. Κάποιοι λένε ότι το «σήμα» της ανανέωσης μπορεί να οδηγήσει το νικητή του πρώτου γύρου στην επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη- του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που ως βουλευτής Ηλείας κινήθηκε προεκλογικά ανάμεσα σε Ανδρουλάκη- Παπανδρέου χωρίς όμως να ταυτιστεί με τις ομάδες τους. Ρόλο Προέδρου μπορεί να αναλάβει ο έμπειρος, Κώστας Σκανδαλίδης αν όμως -λένε οι ίδιοι άνθρωποι- επικρατήσει το κριτήριο της ενότητας και της «γέφυρας» μεταξύ όλων των πλευρών. Άλλοι δεν αποκλείουν την «έκπληξη» με το Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει την εκλογή έτερου βουλευτή για τον κρίσιμο ρόλο.

Το σίγουρο είναι ότι η πλευρά Ανδρουλάκη ξεκινά την ανάπτυξη συμμαχιών στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους βασικούς υποστηρικτές του στον α’ γύρο, τους κ.κ. Σκανδαλίδη, Κωνσταντινόπουλο, Φραγγίδη, Μπιάγκη, Πάνα. Κοντά και όχι απέναντι θα είναι όπως όλα δείχνουν οι υποστηρικτές Λοβέρδου, ο Δ. Κωνσταντόπουλος και οι κυρίες Γιαννακοπούλου και Κεφαλίδου, ο Μ. Κατρίνης, η Λ. Λιακούλη, ο Ιλχάν Αχμέτ, ο Γιώργος Μουλκιώτης κα. Οι αλλαγές προσώπων στα βασικά πόστα στο κόμμα θα ξεκινήσουν αργότερα και όταν κινηθούν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του δεύτερου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ. Ποιον ή ποια θα προτείνει για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος και ποιους θα συμπεριλαμβάνει η «λίστα» Ανδρουλάκη για την ανάδειξη στην Κεντρική Επιτροπή; Πρόκειται για ζητήματα που μπουν στο εσωκομματικό τραπέζι μετά τον Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση δίπλα στον εν δυνάμει αρχηγό του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκονται οι κεντρικοί παίκτες του επιτελείου του και των δικτύων του ανά την Ελλάδα. Όπως ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης , οι Βαγγέλης Τσόγκας και Πάνος Βλάχος ως το δίδυμο της Επικοινωνίας και ο Βασίλης Πανάγου που έχει αναλάβει το γραφείο Τύπου και τα social media.

Στο κεντρικό τραπέζι του επιτελείου του στην Ιπποκράτους συμμετέχουν επίσης άτομα της επικοινωνιακής ομάδας και στελέχη κυρίως από τις νεότερες γενιές όπως οι: Νανά Βρυώνη, Μάρα Κουκουδάκη, Γιώργος Καραμπιζιώτης, Ηρακλής Δρούλιας, Γρηγόρης Φελώνης, Διονύσης Λαμπρίδης, Θανάσης Κονίδας, Γιάννης Σμέρος.

Άνθρωποι των κομματικών δικτύων του ανά την Ελλάδα θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως οι Μιχάλης Τζελέπης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Σούλα Μερεντίτη, Βαγγέλης Αργύρης, Φραγκίσκος Παρασύρης, στελέχη από τα Επιμελητήρια όπως ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκος Μήλης, αυτοδιοικητικοί όπως ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Δημήτρης Τσιμπανάκος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης και Μανώλης Χνάρης, καθώς και οι Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Νικήτας Φραγκισκάκης, Αντώνης Σαουλίδης, Παναγιώτης Ψυχογυιός, Λάμπρος Αντωνόπουλος, Στέλιος Γαϊτανάρος, Ανδρέας Βεντούρης, Γιάννης Λύτινας, Σπύρος Βρεττός, Κώστας Πετρίδης, Λάμπρος Παλάντζας, Λευτέρης Πατάβρας, Πέννυ Δαλαμπούρα, Γιάννης Τριγώνης, Κρυσταλλία Αρμενάκη, Γιώργος Αναστασιάδης, Βάιος Καλοπήτας, Κώστας Φωκίδης, Κώστας Σάββας, Κοσμάς Βαρσάμης, Δημήτρης Ζιούζιος.

Όσον αφορά στην τακτική του για τον δεύτερο γύρο, τα προγνωστικά υπογραμμίζουν ότι θα επιμείνει στη διατήρηση ενωτικού προφίλ, στην ανάδειξη του διλήμματος «ανανέωση ή ανακύκλωση;» και στην πολιτική αυτονομία του χώρου με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματίσει τρεις ομιλίες, στο νησί της Ρόδου, στην Κοζάνη και στον Πειραιά, όπου εξασφάλισε πρωτιά στις χθεσινές κάλπες.

Τώρα θέλει ντιμπέιτ ο Παπανδρέου,  «επιβάλλεται ο διάλογος, να συζητήσουμε τους όρους», λέει ο Ανδρουλάκης

«Μετέωρο» είναι το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων στην δημόσια τηλεόραση, παρότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι το επιθυμούν.  Η  ΕΡΤ έστειλε επιστολές σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής για την πραγματοποίησή του. Όπως έγινε γνωστό, η πλευρά Παπανδρέου , επιχειρώντας να καλύψει τις εννέα μονάδες διαφορά που έχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλώνει τώρα ότι θέλει ντιμπέιτ, με την προϋπόθεση του απευθείας διαλόγου, ωστόσο η πλευρά Ανδρουλάκη έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του για να δείξει ότι έχει προγραμματισμένες ομιλίες και τις τρεις ημέρες που προτείνει η ΕΡΤ. 
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης , μιλώντας στο Open είπε ότι επιβάλλεται ο δημόσιος διάλογος, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση με την πλευρά Παπανδρέου για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες  με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί  η «τηλεμαχία», «όπως έγινε στον πρώτο γύρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Ακλόνητο φαβορί δίνουν τον Ανδρουλάκη οι στοιχηματικές - Διαψεύδονται τα περί απόσυρσης Παπανδρέου

Απολύτως «μέσα» στις προβλέψεις τους για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έπεσαν οι στοιχηματικές εταιρείες,  που έδιναν «φαβορί» τον Νίκο Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή ως και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας , δεύτερο με απόσταση τον Γιώργο Παπανδρέου και τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τώρα, ενόψει του β! γύρου, την επόμενη Κυριακή, οι ίδιες εταιρείες δίνουν ελάχιστη απόδοση - 1,05 η Novibet και  1,04 ο Stoiximan - στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, πράγμα που σημαίνει ότι τον θεωρούν ακλόνητο φαβορί για την θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Αντίθετα, θεωρούν «απόλυτο αουτσάιντερ» τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αποδόσεις 8,5 και 9. 

Πέρα από την ψυχολογική επίπτωση που θα έχει στην ψήφο της δεύτερης Κυριακής το σαφές προβάδισμα Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, είναι ενδεικτικό και ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέρονται να αποκλείουν στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου στον β! γύρο της εκλογής στο ΚΙΝΑΛ.  Το γεγονός αυτό, πυροδότησε σενάρια περί απόσυρσης του πρώην πρωθυπουργού από την κούρσα της διαδοχής,  ωστόσο όλα τα στελέχη του το διαψεύδουν, σημειώνοντας ότι την Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεδιασκέψεις με τους συνεργάτες του σε σχέση με το ντιμπέιτ, αλλά και την καμπάνια του για τον β! γύρο της εκλογής. 


Ειδήσεις σήμερα:

Επτά στους δέκα Έλληνες πετούν τόνους από φρούτα και λαχανικά στα σκουπίδια

«Υπήρξαν δύο φορές που αν δεν ήμουν στο νοσοκομείο, θα είχα "φύγει", πίστευα πως δε θα βγω από εκεί»,  λέει ο Ανδρέας Μικρούτσικος

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Ευστρατίου μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση ναρκωτικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης