Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετέβη σήμερα στον Άρειο Πάγο - «Έγκλημα διαρκείας» τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία, καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ

domnamixaolidou
Στον Άρειο Πάγο μετέβη σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αντεισαγγελέα Ανηλίκων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του παραρτήματος αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κ. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες».

Η υφυπουργός, αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, δήλωσε: «Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, για να επαναλάβω τη στράτευσή μου και τη στράτευσή μας ως κυβέρνηση στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης. Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία.

Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν από δύο μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον υπεύθυνο προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μικτών κλιμακίων που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, σε όλη τη χώρα».


ΕΣΑμεΑ: «Έγκλημα διαρκείας» τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία

«Έγκλημα διαρκείας»
τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία στη χώρα μας καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), μετά το τραγικό γεγονός του θανάτου 25χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

«Δύο μέρες πριν την εφετινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε ένα κράτος της που τιμάται σήμερα, το δραματικό, θανατηφόρο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι σε ένα κράτος της Δύσης, ευνομούμενο, η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της» υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, θέτοντας σκληρά ερωτήματα.

«Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη; Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε τέσσερις τοίχους; Θα φέρει η ΕΔΕ στο Κέντρο «Ο Άγιος Δημήτριος» πίσω τον νεαρό άνδρα με αναπηρία;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ ανέφερε τις χρόνιες πληγές του συγκεκριμένου πεδίου, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας:

-Τα ιδρύματα έχουν ελάχιστο προσωπικό

-Το προσωπικό δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο

Κλείσιμο
-Τα προγράμματα που εφαρμόζονται εντός ιδρυμάτων είναι ελλιπέστατα, αποσπασματικά και σίγουρα δεν προάγουν την προσωπικότητα των φιλοξενούμενων σε αυτά.

«Χρειάζεται άμεσα επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει σοβαρή φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που ζουν εσώκλειστα στα ιδρύματα και σταδιακή αποϊδρυματοποίηση, με πρόγραμμα, με σωστή χρηματοδότηση, με εκπαίδευση της πολιτικής διοίκησης, της διοίκησης και του προσωπικού των ιδρυμάτων, των ιδίων των ατόμων που διαβιούν στα ιδρύματα, με συνέπεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αλλά και στήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις στη χώρα» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το τωρινό αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης και να διαβουλευτεί με το αναπηρικό κίνημα για ένα νέο μοντέλο.

«Αν αυτό δεν ξεκινήσει άμεσα, τότε η Πολιτεία συναινεί σε ένα έγκλημα διαρκείας και η κοινωνία, όλες και όλοι εμείς οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές μας, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε αθώες ψυχές θυμάτων μέσα στα ιδρύματα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Ραγδαία η μετάδοσή της γιατί μολύνει ταχύτατα και όσους έχουν ήδη νοσήσει

Podcast του Μητσοτάκη με την μητέρα του αυτιστικού Γιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Αράχνη με μηδέν μητρικό ένστικτο»: Η μητριά που βασάνισε και σκότωσε τον μικρό Άρθουρ μέσα από τα μάτια του πρώην της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης