Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους άνω των 60 πυροδότησαν σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους άνω των 60 πυροδότησαν σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Για «πολιτικά δύσκολη αλλά ηθικά σωστή απόφαση» έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης – Η κυβέρνηση «αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ - «Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα» λέει το ΚΙΝΑΛ

emvoliastiko_kentro
Νέα σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν το κάνουν.

Η ανακοίνωση της απόφασης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενοι τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες, σημειώνουν ότι έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια πριν τη λήψη της απόφασης.

«Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «τα πράγματα οδηγούσαν σε μονόδρομο». Μάλιστα, έκανε λόγο για πολιτικά δύσκολη, αλλά ηθικά και εθνικά ορθή απόφαση. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η προστασία των πολιτών είναι σημαντικότερη από το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει το επίμαχο μέτρο.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος.

Επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι οι 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

Για μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τους άνω των 60 και ανακοίνωσε μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης.

«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες.

Αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για βαρβαρότητα μιλά ο Φίλης

Κλείσιμο
Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, καλώντας τον πρωθυπουργό «να ανακαλέσει αμέσως την απαράδεκτη εξαγγελία του», καθώς «θα εξαγριώσει πολλούς που δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν, και μαζί και τους συγγενείς τους»

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την απόφαση και έκανε λόγο για «την πιο ακραία, την πιο απάνθρωπη, την πιο αντιδραστική πολιτική επιλογή τον καιρό της πανδημίας, χαρακτηριστική της μισανθρωπίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και απειλεί να μεταδοθεί σαν γάγγραινα χειρότερη από τον ίδιο τον κορωνοϊό, σε ολόκληρη την κοινωνία».

«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα»

Αναποτελεσματικότητα που επιβάλλει την υποχρεωτικότητα καταλογίζει στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, που επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι το μέτρο ανακοινώθηκε στο «και πέντε» κι ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από το κράτος.

«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Στο «και πέντε» ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει.

Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει.

Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, «ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ» τόνισε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θεσπίζει την «ατομική ευθύνη» με ποινή, αντί να πάρει μέτρα

Για αδράνεια στη λήψη μέτρων και την οργάνωση εμβολιαστικού προγράμματος με ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αλλά και στήριξη του ΕΣΥ κατηγορεί το ΚΚΕ την κυβέρνηση.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Περισσός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση καθιερώνει την «”ατομική ευθύνη” με ποινή χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην "ατομική ευθύνη", για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την "ατομική ευθύνη" με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας "συνταγής" που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022


Καταργείται η αναφορά φύλου στα δελτία ταυτότητας στο Βέλγιο


Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ μέχρι και φυλάκιση σε όσους αρνηθούν υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης