ΚΙΝΑΛ: Στο φουλ οι μηχανές των 6 με μηνύματα για συνεργασίες και συμμετοχή στις κάλπες

ΚΙΝΑΛ: Στο φουλ οι μηχανές των 6 με μηνύματα για συνεργασίες και συμμετοχή στις κάλπες

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάμε σε σκληρό ντέρμπι των «τριών», με Λοβέρδο, Ανδρουλάκη, Παπανδρέου να διεκδικούν με μικρές διαφορές την είσοδό τους στο β’ γύρο

kinal_debate_new_xr
Τις περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος Αλλαγής, με δύο εβδομάδες να απομένουν ως τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και τις δημοσκοπήσεις, όπως της εταιρίας MARC, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» να δείχνουν ότι πάμε σε σκληρό ντέρμπι των «τριών» - Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου διεκδικούν με μικρές διαφορές την είσοδό τους στο β’ γύρο!

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και αναγνώρισε τη σημασία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πυλώνα της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στη σχετική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα σε Καβάλα και Σέρρες, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες και θέλουμε να έρθουν στην κάλπη όσο περισσότερες και όσο περισσότεροι γίνεται, διότι αυτό θα σημάνει πρώτον τον ενταφιασμό των κομματικών μηχανισμών και δεύτερον θα προετοιμάσει τη μεγάλη παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς όπως θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είναι η δική μας κάλπη γιορτή της Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα Τρίκαλα, σημείωνε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από την σοσιαλδημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «όπως και άλλα κόμματα στην Ευρώπη, σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά, έφτασαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά αλλά σιγά - σιγά ανατάχθηκαν. Γιατί; Διότι δεν έκαναν συμβιβασμούς. Ενώθηκαν, αγωνίστηκαν, επικαιροποίησαν τις αξίες τους στη νέα εποχή έγιναν σύγχρονα αλλά έγιναν και χρήσιμα». Διαμήνυσε δε ότι «δεν θα δώσουμε σωσίβιο στον Τσίπρα και στη ΝΔ, με μένα πρόεδρο, αυτά τα παραμύθια τελειώσανε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε και κείνος τη συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα προτάγματα ως ΚΙΝΑΛ και την παράδοσή μας ως ΠΑΣΟΚ, που διαφέρουν αρκετά και από τις δύο παρατάξεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ζήσαμε και την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη δεν έκανε προοδευτικές αλλαγές, αλλά συντηρητικές. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρώ ότι κυβέρνησε άκρως συντηρητικά. Μπήκε πολύ στην πρακτική μιας δεξιάς. Σήμερα προέχει να αναδείξουμε που θέλουμε ως παράταξη να πάμε τη χώρα. Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε. Έχουμε έντονη κριτική και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τις θέσεις μας, και μετά συζητάμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επαναπατρίσουμε», δήλωσε στο Μέγκα.

Αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είδαμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους, και το ΚΙΝΑΛ να έχει ανέβει ουσιαστικά. Αυτό είναι δείγμα ότι ο κόσμος ψάχνει για άλλη λύση, δεν αισθάνεται ότι εκφράζεται από τα δύο αυτά κόμματα. Αυτό είναι θετικό για το χώρο μας, και πιστεύω και για τη χώρα. Η ΝΔ κάνει μια διαχείριση, δεν κάνει αλλαγές μεγάλες που χρειάζεται η χώρα»

Για τις δημοσκοπήσεις, αλλά ως προς τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «η πολιτική δεν μπορεί να προσδιορίζεται από τις δημοσκοπήσεις, ένας πολιτικός που σέρνεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις, δεν αξίζει να είναι πολιτικός». Όπως είπε, «είναι μια μάχη μεταξύ συναγωνιστών όχι ανταγωνιστών, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Δεν είναι μια μάχη μηχανισμών, δεν είναι μάχη συμφερόντων, είναι μια μάχη ιδεών – και σε μία τέτοια μάχη πρέπει να κυριαρχεί πάντα ο πολιτισμός».

Ο Παύλος Γερουλάνος προέταξε σε δηλώσεις του την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα χρειάζεται ένα «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο με βασική προϋπόθεση την αποκέντρωση της εξουσίας». Πρόσθεσε ότι η πρότασή του σημαίνει άμεση αλλαγή της δομής της εξουσίας και πέρασμα αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η ισόρροπη ανάπτυξη μέσω εκπόνησης τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία θα στηρίζονται χρηματοδοτικά από το κράτος κεντρικά.

Η μέχρι τώρα πορεία και πρακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει μια τέτοια προγραμματική συνεργασία» υπογράμμισε.

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε στην ΕΡΤ ότι στόχος είναι «η παράταξή μας να γίνει ξανά πρωταγωνιστής», πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ίδιο «εγγυάται την ενότητα της παράταξης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους, όπως ξεκαθάρισε, υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και αξιακές διαφορές. Η δική του επιδίωξη είναι ο «πρωταγωνιστικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ, εμείς να αλλάξουμε τα δεδομένα, κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να γίνουμε πλειοψηφία».

Κλείσιμο
Ανεβαίνει η θερμοκρασία, τοπικές βροχές από το βράδυ

«Απαγορευτικό» στους ανεμβολίαστους από αύριο - Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης