Λε Ντριάν: Κοινές οι θέσεις Ελλάδας - Γαλλίας σε περιφερειακά ζητήματα

Λε Ντριάν: Κοινές οι θέσεις Ελλάδας - Γαλλίας σε περιφερειακά ζητήματα

«Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο ανάλυσης ζητημάτων, έχουμε μια πραγματική σύγκλιση θέσεων»  είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον Δένδια και ζήτηση διαρκή επαγρύπνηση στη Μεσόγειο - Ακόμη αποκάλυψε πως έχει κάνει επτά χρόνια Αρχαία Ελληνικά

ledrian_athina
Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, «όπου εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», διαπίστωσε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο ανάλυσης ζητημάτων, έχουμε μια πραγματική σύγκλιση θέσεων»
διαμήνυσε σε άλλο σημείο της δήλωσής του και εξέφρασε την κοινή θέληση των δύο χωρών να προχωρήσουν προς τα εμπρός στη διμερή τους συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσω της δικής τους αποφασιστικότητας και μέσω της κοινής τους σύγκλισης να προοδεύσουν και να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ευρώπης.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, έκανε λόγο για στρατηγική σχέση και επισήμανε πως είναι μια συμβολική στιγμή για την ισχύ της και ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας, «διότι βλέπουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με την Ευρώπη». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον, θα πρέπει να αποτυπωθεί ως μια δύναμη ισχύος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τονίζοντας ότι είναι κομβική και ένα καινούργιο εφαλτήριο.

Εστιάζοντας αναλυτικότερα στις διμερείς σχέσεις «φιλίας και εμπιστοσύνης» της Γαλλίας με την Ελλάδα, διαμήνυσε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρές και εκδηλώνονται σε κάθε επίπεδο, είτε σε διμερές, είτε εντός της ΕΕ, είτε εντός του ΝΑΤΟ. «Έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, αλλά και μια συλλογική κοινή μνήμη» υπογράμμισε και επικαλούμενος τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, είπε: «Είμαστε υπό τη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης. Εδώ οι δημοκρατικές μας αξίες γεννήθηκαν και είναι το πιο ισχυρό σύμβολο στο πλαίσιο που σφυρηλατεί τις διμερείς σχέσεις οι οποίες δεν ήταν ποτέ καλύτερες στο παρελθόν».

Μιλώντας για τη σημασία της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ιδιαιτέρως ευτυχής και συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια πως έχει μια συμβολική διάσταση. «Πρώτα απ' όλα είναι στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και φυσικά μεταλαμπαδεύει με τρόπο συνεκτικό τη στρατηγική μας σχέση, που συνυπογράψαμε στο Παρίσι» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, διατύπωσε την ελπίδα ότι το σύνολο των μερών θα μπορούσαν γοργά να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Επίσης, υπογράμμισε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια απαιτεί μεγάλη προσοχή και τη λήψη γρήγορων πρωτοβουλιών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον συνάντησε νωρίτερα, αλλά και του Νίκου Δένδια.

Περαιτέρω, χαιρέτισε την πολιτική της Ελλάδας για την Αφρική. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεσμεύεται σε μια πολιτική εταιρικής σχέσης με την Αφρική, διότι αυτή η ήπειρος πρέπει να αποκτήσει τη δική της εδαφική κυριαρχία. Δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια εκείνων που θέλουν μόνο να βοηθήσουν εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από την αποδυνάμωση κάποιων κρατών» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη γαλλική προεδρία της ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, είπε πως είναι εδώ για να ακούσει και τους Έλληνες εταίρους σχετικά με τις δικές τους προσδοκίες «για να προετοιμαστούμε έτι περαιτέρω».

Ειδική μνεία έκανε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη εν εξελίξει συζήτηση για τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ. «Μιλήσαμε για να προετοιμάσουμε από κοινού την Ένωση και τα κράτη-μέλη στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος, έκανε λόγο για απόπειρες αποσταθεροποίησης στη «γειτονιά μας», οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο πολλές και επαναλαμβάνονται.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής της Στρατηγικής Πυξίδας, είπε πως έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ΕΕ. «Θα διαθέτει τα μέσα για να υπερασπιστεί τη δική της κυριαρχία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα-κλειδί για την άμυνα και ταυτόχρονα για την πραγμάτωση της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της Στρατηγικής Πυξίδας, είπε: «Είναι μια ενδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας ελευθερία δράσης και ειδικά με τους αμφισβητούμενους χώρους».

Τέλος, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκμυστηρεύτηκε πως έχει κάνει εφτά χρόνια Αρχαία Ελληνικά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα: Ο Αλβανός πρόεδρος πήγε σε έκθεση για την «γενοκτονία των τσάμηδων»

Τραγικό τροχαίο στην Εγνατία με τουλαχιστον πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες

Πανδημία: Μπροστά στο «κύμα» της Covid δύο εκατ. Έλληνες άνω των 60 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης