Μητσοτάκης: Ζήτησε «καλόπιστο διάλογο» με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης: Ζήτησε «καλόπιστο διάλογο» με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO

mitsotakis_unesc
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη υπήρξε ο πρώτος - αλλά όχι ο έσχατος - σταθμός της πολυμερούς διπλωματίας για τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Παρίσι, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες, κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO.

Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και στον πλέον αρμόδιο διεθνή φορέα για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε την επιστροφή των «γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέροντας κατά την ομιλία του ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εθνών, αν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτισμών, κάτι που προϋποθέτει σεβασμό για την ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα του κάθε έθνους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό σημαίνει ότι τα εμβληματικά μνημεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους, θα πρέπει να αποτελούν υπόθεση του έθνους αυτού».

O Κ. Μητσοτάκης στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO


«Ας εξετάσουμε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους», παρότρυνε τους παρευρισκόμενους ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς οργανισμού ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. «Και τους ζητώ να το κάνουν. 'Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, μεταβαίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο.

unesco_backstage_2
unesco_backstage1
Κλείσιμο


Ειδήσεις σήμερα:

Έληξε μετά από 13 χρόνια η συντηρητική θητεία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς - «Ελεύθερη» η Αμερικανίδα ποπ σταρ

Ο Όσκαρ Πιστόριους έστειλε γράμμα στους γονείς της δολοφονημένης Ρίβα Στέενκαμπ για να... αποφυλακιστεί!

Γλίτωσε το πρόστιμο η 11χρονη «εισβολέας» - Πως περιγράφει τη στιγμή που αγκάλιασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης