Η #Ολλανδέζα τρεντάρει στο Twitter με 14.000 αναφορές σε λίγες ώρες

Η #Ολλανδέζα τρεντάρει στο Twitter με 14.000 αναφορές σε λίγες ώρες

Σε λίγα δευτερόλεπτα η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ είδε το όνομά της να γίνεται πρώτο τρεντ - Τα τρολ βρήκαν ευκαιρία για πολιτικές τοποθετήσεις

ollandeza-main1
Αν υπήρχε κάποια ή κάποιος που ενημερώνεται αποκλειστικά μέσω του Twitter θα ήταν απολύτως βέβαιος ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μια Ολλανδέζα. Κι αυτό διότι ο πιο δημοφιλής κύκλος συζήτησης -το Νο.1 trending topic με απλά λόγια- είναι το #Ολλανδέζα.

Αμέσως μετά τον, ήδη διαβόητο, διαξιφισμό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ από την Ολλανδία στο Μαξίμου, στο Twitter υπήρξε καταιγιστική κινητικότητα. Μέσα σε λίγες ώρες το hashtag #Ολλανδέζα και το σιαμαίο #Ολλανδή ο όγκος των αναρτήσεων έφτασε να αγγίζει τα 14.000 tweet.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο ότι τα αντανακλαστικά των χρηστών του Twitter τελούν σε εξαιρετική φόρμα. Το πλήθος και, κυρίως η οξύτητα των tweet, αναδεικνύουν τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις μιας ερώτησης-πρόκλησης προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο ότι όλοι όσοι αποφάσισαν να εκφράσουν την άποψή τους για το περιστατικό δεν θα συμφωνούσαν μεταξύ τους. Το Twitter εξάλλου, όπως και τα social media γενικότερα, σε μεγάλο βαθμό οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια κοινή γνώμη πρόθυμη να παρασυρθεί στην πόλωση και το διχασμό. Το αυτό συνέβη και στην περίπτωση της #Ολλανδέζας: Οι μεν επαίνεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος υπερασπίστηκε την υπόληψη της πατρίδας, οι δε συντάχθηκαν με την «ατρόμητη» δημοσιογράφο.

Πολιτικά πρόσωπα όπως πχ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ή ακόμη και πολιτικοί σχηματισμοί όπως το ΜέΡΑ 25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, δεν δίστασαν να λάβουν μέρος στις αντεγκλήσεις.

Κι αυτό όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν αναμενόμενο. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι η ταυτόχρονη άνοδος, σχεδόν ακαριαία και πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, του #Μητσοτάκη_παραιτήσου.

Η παρουσία του συγκεκριμένου hashtag εγείρει αμέσως σοβαρές υποψίες ότι τα ηνία της όλης συζήτησης ανέλαβαν τα εξ επαγγέλματος τρολ, σε μια προσπάθεια ενορχήστρωσης ενός δήθεν πηγαίου αντικυβερνητικού θυμού. Ο οποίος είναι παντελώς και χτυπητά αναντίστοιχος των όποιων αισθημάτων ερέθισε η κόντρα Μητσοτάκη-Ολλανδέζας.

Σε ένα πλαίσιο, όχι μόνο πολιτικό αλλά και στενά κομματικό, στο επίπεδο ακόμη και της προπαγάνδας, σε αντίκρουση των κρίσεων που διατυπώνουν όσοι αντιτίθενται στον πρωθυπουργό και στηρίζουν την κυρία Μπέουχελ, οι αντίπαλοί τους ανέσυραν πχ το βίντεο από τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα το 2018 στο συνέδριο του SPD στη Γερμανία, όταν ένας δημοσιογράφος προσέβαλε χυδαία την Ελλάδα εν είδει αστεϊσμού, κάτι που ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται.
Κλείσιμο
Και ως εκ τούτου, εκείνη η καθυστερημένη και αμήχανη αντίδραση του κ. Τσίπρα, προβάλλεται σήμερα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν και «τι θα γινόταν αν...» κ.λπ.

Ακολουθεί μικρό απάνθισμα από tweet, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με σχετική ενάργεια η λεγόμενη «βεντάλια» των απόψεων που εκφράζονται στο δημοφιλές trend #Ολλανδέζα. Εξυπακούεται ότι στην πλειονότητά τους οι αναρτήσεις στο Twitter περιέχουν εκφράσεις απρεπείς, σεξιστικές, ρατσιστικές, υβριστικές κ.λπ. εξού και παραλείπονται.

Εξ όσων κρίνονται σαν κόσμιες και δημοσιεύσιμες, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής:

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους

Αλέξης Κούγιας για το τροχαίο: Με αγαπάει ο Θεός γιατί έχω βοηθήσει πολλούς, έχω κατάγματα στο αριστερό χέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης