Γκάλοπ για νέο αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Λοβέρδου, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου ακολουθούν

Γκάλοπ για νέο αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Λοβέρδου, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου ακολουθούν

Ποιον προτιμά το σύνολο του εκλογικού σώματος - Η επιλογή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - Τι ποσοστό δείχνουν να συγκεντρώνουν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης - Ποιος κερδίζει τις μονομαχίες μεταξύ των τριών επικρατέστερων στον δεύτερο γύρο - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης Opinion Poll

kinal_triada_art
Προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου για τη μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, ένα μήνα πριν τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, (για tomanifesto.gr) φαβορί για τη δεύτερη θέση εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί από απόσταση. Σε οποιονδήποτε συνδυασμό υποψηφίων στο δεύτερο γύρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να έχει ισχυρό προβάδισμα για την τελική επικράτηση. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Χρηστίδης, Γερουλάνος) ακολουθούν από απόσταση.

Η έρευνα μέτρησε τις προτιμήσεις σε δύο πεδία: το πρώτο αφορά στο σύνολο των ερωτηθέντων, που ανεξαρτήτως τι κόμμα ψηφίζουν, δηλώνουν ότι θα πάνε στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Και το δεύτερο, αφορά αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 2019, που λένε ότι θα πάνε στις εσωκομματικές εκλογές.

Στον πρώτο γύρο, στο σύνολο των ερωτηθέντων, που θέλουν να ψηφίσουν, ο κ. Λοβέρδος έχει 31.7% ο κ. Ανδρουλάκης 20.9%, ο κ. Παπανδρέου 18.8%.

Κλείσιμο
Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6.4%, ο Παύλος Γερουλάνος με 5.3%  και ο  Παύλος Χρηστίδης με 3.4%.

Στο χώρο του ΚΙΝΑΛ οι συσχετισμοί είναι, Ανδρέας Λοβέρδος 31.6%, Νίκος Ανδρουλάκης 28.6%, Γιώργος Παπανδρέου 21.6%, Χάρης Καστανίδης 7%, Παύλος Χρηστίδης 3.5% και Παύλος Γερουλάνος 2.8%.

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος γύρος, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικρατεί σε όλα τα σενάρια και ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόνο εάν βρεθεί απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.  Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικρατεί του Νίκου Ανδρουλάκη με 47.8% - 37.1% και του Γιώργου Παπανδρέου με 55.9% - 29.3% στο σύνολο. Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά στις ίδιες «μονομαχίες» διαμορφώνονται σε 46.6%-39.7%  (Λοβέρδος επικρατεί Ανδρουλάκη) και 57.6% - 32.2% (Λοβέρδος υπερισχύει του Γιώργου Παπανδρέου) αντίστοιχα.
nikos_andre
nikos_andre2
andreas_giorgo1
andreas_giorgos2
Σε πιθανό δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη - Γιώργου Παπανδρέου ο πρώτος δείχνει να επικρατεί με 58.8% - 30.2% στο σύνολο και 63.8% - 29.% στο ΚΙΝΑΛ.

Η έρευνα καταγράφει και σημαντική διάθεση για συμμετοχή στις κάλπες, καθώς στο σύνολο των ερωτηθέντων το ποσοστό φτάνει στο 23.9%. Αυτό το ποσοστό αφορά το 73.4% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ έτσι σκέφτεται το 14.4% της Ν.Δ και το 16.1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ευρήματα που οδηγούν σε μαζική συμμετοχή.

nikos_giorgos1
nikos_giorgos2
Τέλος εκφράζεται υψηλή προσδοκία για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Το 51.8% εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή για το ΚΙΝΑΛ. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 84.8% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ,  το 57.3% στη Ν.Δ και το 50.7% στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
nea_epoxi
 
Προβληματισμός για την πορεία της χώρας
 
Η έρευνα καταγράφει έντονο προβληματισμό για το πώς πάνε τα πράγματα, με μείωση του βαθμού ικανοποίησης για το κυβερνητικό έργο.

Ποσοστό 61% δηλώνει μη ικανοποιημένο για την πορεία της χώρας, έναντι 38.2%, που κρίνει θετικά την κατάσταση. O βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 71.9% στους ψηφοφόρους της ΝΔ, στο 43.6% στο ΚΙΝΑΛ και στο 16% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα κόμματα βρίσκεται στο 7,8%, 19.5% και 17.5% σε ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25 αντίστοιχα.

ikanopoiisi

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο σημειώνει πτώση  στο 41.4% από 46.1% πριν ένα μήνα, επιστρέφοντας περίπου στο ποσοστό ικανοποίησης που υπήρχε αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ποσοστό 58,3% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο. O βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 75.9% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, στο 48.7% στο ΚΙΝΑΛ και στο 18.7% στο ΣΥΡΙΖΑ.

kyvernitiko

Πάντως ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη αδυναμία να πείσει για την αντιπολιτευτική του τακτική, από την οποία μόνο το 11% είναι ικανοποιημένο (12% πριν ένα μήνα). Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η επίδοση φτάνει μόλις στο 29.5%. 

Όσο για τη σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά, διατηρώντας ένα 45% (μειωμένο κατά 3.9% σε σχέση με πριν ένα μήνα), με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 19.1% (μειωμένο 0.9%). Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια πλην ΣΥΡΙΖΑ του Α.Τσίπρα. Στην ΝΔ με 83.3% έναντι 3.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 61.5% έναντι 7.7%, στο ΚΚΕ με 19.2% έναντι 5.8%, στην Ελληνική Λύση με 33.3% έναντι 5.6% και στο ΜΕΡΑ 25 με 35.3% έναντι 11.8%. Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48.9% έναντι 13.4%.
 
prothipo
 
Προτίμηση σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ
 
Με αφορμή τη σχετική συζήτηση για τη διακυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, οι πολίτες απάντησαν και τι είδους σχήμα προτιμούν. Το 29.6% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και το 17.5% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. Το 7.5% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 17.8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ- ΜΕΡΑ 25.

kyvernists

Στη ΝΔ το 64% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 20.6% κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ το 42.5% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ 25 και το 20.6% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΙΝΑΛ ΤΟ 46.5% επιλέγει κυβέρνηση Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ και το 17.7% αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Ειδήσεις σήμερα

Η κορύφωση του τέταρτου κύματος φέρνει νέα μέτρα -Αποκλείει νέο lockdown η κυβέρνηση

Χαλάει ο καιρός - Ομίχλες και βροχές από το απόγευμα και πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

Ποιες συναλλαγές μπορεί να θεωρηθούν ως ύποπτες για «ξέπλυμα χρήματος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης