ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός «εξωστρέφεια» και Συνέδριο «προοδευτικής διακυβέρνησης»

ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός «εξωστρέφεια» και Συνέδριο «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Δομημένο σε τέσσερις άξονες (ακρίβεια - πανδημία - ανεργία - κοινωνικός αποκλεισμός) το αντιπολιτευτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να αποτυπωθεί σε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας

tsipras_deth
Καμπάνιες, πολιτικές πρωτοβουλίες, εγγραφές νέων μελών και διεξαγωγή Συνεδρίου συνθέτουν τη συνταγή της εξωστρέφειας, την οποία δοκιμάζει αυτήν την περίοδο η Κουμουνδούρου, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται εξόχως ενδιαφέρουσες και ραγδαίες τις τελευταίες ώρες, στο γήπεδο της «προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης». Επιχειρώντας να αναθερμάνει τον κομματικό μηχανισμό με διττό στόχο, αφενός την αύξηση της συσπείρωσης στο εκλογικό του ακροατήριο και αφετέρου την ένταση της αντιπολιτευτικής του παρουσίας, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος άναψε χθες το «πράσινο φως», εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, μαζί με το πλάνο δράσης των αμέσως επόμενων μηνών.

Δομημένο σε τέσσερις άξονες: ακρίβεια- πανδημία- ανεργία -κοινωνικός αποκλεισμός, το αντιπολιτευτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να αποτυπωθεί σε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να εστιάσει στα «ζητήματα της συγκυρίας» για τους πολίτες, αλλά και διαφάνειας στο δημόσιο βίο (όπως η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης), δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προβλέπει πως «μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα», όπου «οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση».

Αποβλέποντας, παράλληλα, στο να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της δημόσιας συζήτησης στην κοινωνική ατζέντα, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «ένα στα τρία νοικοκυριά δέχονται ήδη μεγάλη πίεση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και την αγορά». «Ήδη σημειώνεται αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου», εξήγησε ο ίδιος, αποτυπώνοντας τον ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό.

Επιστροφή στο 2012-2013

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως «οι τιμές αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς ραγδαία», αντιπροτείνοντας, σε αυτή τη συνθήκη, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» ως «βαρύνουσας σημασίας», τόσης που «πρέπει να γίνει η προμετωπίδα μας», συνέστησε προς τα στελέχη του. Συντηρώντας τη συζήτηση στο κοινωνικό πεδίο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε επιπλέον στην κυβέρνηση και για το ενεργειακό κόστος, καθώς την εγκάλεσε ότι «εκχωρεί το 17% της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την απώλεια του δημοσίου ελέγχου της Επιχείρησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία».

«Τι έπραξε τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Απέδειξε πρώτον ότι δεν έχει καν τη δυνατότητα να συνειδητοποιεί το μέγεθος της κρίσης και άρα και το μέγεθος των αναγκαίων παρεμβάσεων και δεύτερον δεν έχει τη πολιτική βούληση να προβεί σε παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ περιέγραψε πως «ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συγκρίνεται με τη διετία 2012-2013», διετία δηλαδή που αποδείχθηκε βατήρας για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Το «σκληρό ροκ» της διετίας 2012-2013 θύμισε και η αποστροφή του κ. Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώντας πως αυτό «δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας», την ώρα που ανοιχτό παραμένει για την Κουμουνδούρου και το μέτωπο των τραπεζών, «αφού με τα πιστοληπτικά τους κριτήρια αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του», όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κλείσιμο
Κωδικοποιώντας, υπό αυτό το πρίσμα, τις πολιτικές προτεραιότητες για το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε σειρά άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών, στις οποίες περιλαμβάνονται:

· Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και τη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να επικοινωνήσουμε αναλυτικά και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες τις θέσεις, τις διεκδικήσεις, δεσμεύσεις του κόμματος.

· Πρόταση νόμου 800 ευρώ

· Πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

· Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

· Συνέχεια της καμπάνιας εμβολιασμού που έχουμε ήδη αποφασίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).

Την ίδια ώρα, το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο που επιθυμεί η Κουμουνδούρου να σηματοδοτήσει την πολιτική της το επόμενο διάστημα φτάνει μέχρι τις παρυφές του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο συμπυκνώνεται στο σύνθημα «φέρνουμε την κοινωνία στο κόμμα», καθώς ιδιότητα πλήρους συνέδρου θα φέρουν ως προσκεκλημένοι 100 προσωπικότητες και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, που δεν αποτελούν κομματικά στελέχη, αλλά άτομα που έχουν διακριθεί κοινωνικά για την επαγγελματική, κοινωνική ή πνευματική τους δράση. Παράλληλα, το 30% της νέας Κεντρικής Επιτροπής (που θα αναδειχθεί στο Συνέδριο) θα αποτελείται από γυναίκες και το 20% από νέα μέλη (ανήκοντα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο), όπως συμφωνήθηκε χθες, κάνοντας ένα πρώτο βήμα «εμπλουτισμού» του μεγαλύτερου κομματικού οργάνου.

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος» τόνισε, άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη χθεσινή του εισήγηση, ζητώντας -παρουσία των κορυφαίων στελεχών- «να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση».

«Προοδευτική διακυβέρνηση»

Σε κάθε περίπτωση, ο διακηρυγμένος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης «προοδευτικής διακυβέρνησης» της χώρας ως προϊόν και της απλής αναλογικής δεν την αφήνει αδρανή στην παρούσα συγκυρία, καθώς ο απόηχος των εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής (μετά και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου) φτάνει μέχρι τους τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου.

«Δεν μπορείς να έχεις πρόταση πειστική στην κοινωνία, αν δεν υπάρχει ορατή η δυνατότητα προοδευτικής διακυβέρνησης» επισημαίνουν με νόημα αρκετά κορυφαία στελέχη, παρατηρώντας πως μια «βαθιά δημοκρατική υποψηφιότητα» θα άλλαζε πλήρως τους συσχετισμούς. Μολονότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «θα ήταν άκομψο, άκαιρο εγώ να εκφράσω θέση και να πω κάτι το οποίο μπορεί να εκληφθεί ως επιλογή στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Δεν θα το κάνω» στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, δεν είναι λίγα τα πρωτοκλασάτα στελέχη που βλέπουν, ωστόσο, «για πρώτη φορά στον ορίζοντα» ως βάσιμη την πιθανότητα «να σπάσει το ΑντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Στην πορεία για το 3ο Συνέδριο

Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη του κόμματος για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε ακόμη την επιθυμία του για τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος για κάθε περιφέρεια. Σε οργανωτικό επίπεδο, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου, καθώς και τη συγκρότηση:

- Της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

- Της Επιτροπής Απόφασης

- Της Επιτροπής Καταστατικού.

Επιπλέον, του Συνεδρίου του κόμματος θα προηγηθεί, σύμφωνα με την εισήγηση της ηγεσίας, τρίμηνη καμπάνια και πολιτική και οικονομική εξόρμηση με εγγραφή νέων μελών και προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ως προς τους ενδιάμεσους σταθμούς στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο, επιθυμία της ηγεσίας είναι η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022. Ακολούθως, από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις ΟΜ των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου, για να ακολουθήσει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.




Ειδήσεις σήμερα:

Χουλιάρας: «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μαζί με την Πολιτική Προστασία» - Τρία εξάρια σε 23 ημέρες στη χώρα

Καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Έρχονται βροχές από το βράδυ

Το μήνυμα από την έρευνα Τσιόδρα: Σωτήρια τα εμβόλια - Ανεμβολίαστοι σχεδόν 9 στους 10 νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης