Μητσοτάκης: Τα πολλαπλά μηνύματα από την «κόκκινη κάρτα» στον Μπογδάνο

Μητσοτάκης: Τα πολλαπλά μηνύματα από την «κόκκινη κάρτα» στον Μπογδάνο

Η δήλωση Μπογδάνου για τους κομμουνιστές, η «έκρηξη» Δένδια και η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού από τη Σλοβενία όπου βρισκόταν - Αδωνις Γεωργιάδης: Ορθή και επιβεβλημένη η διαγραφή

mpogdanos_delete_art
Κίνηση με υψηλό συμβολισμό που εκπέμπει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει «κόκκινη γραμμή» στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, θέτοντας τον εκτός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας μετά το εμφυλιοπολεμικού τύπου διχαστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής.

Παρότι είχε προειδοποιηθεί δημοσίως, ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών συνέχισε και κορύφωσε τον ιδεολογικό κλεφτοπόλεμο που είχε ανοίξει εδώ και καιρό με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εμφανιζόμενος ως εκφραστής ακραίων απόψεων που συγκινούν μεν ένα μικρό ακροατήριο στο δεξιό φάσμα του πολιτικού άξονα αλλά την ίδια ώρα δημιουργούν αμηχανία και δυσανεξία στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που στήριξαν και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε από την Σλοβενία, όπου βρισκόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον κ. Μπογδάνο. «Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Νέα Δημοκρατία: Διεγράφη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την Κ.Ο. ΕΡΤ 5/10/2021
Κλείσιμο

Ο Γρίβας και το Βίτσι

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε ακαριαία μόλις πληροφορήθηκε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του εκλεγμένου με το κυβερνών κόμμα βουλευτή ότι οι κομμουνιστές αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Τούρκους. Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπογδάνος επικαλέσθηκε ρήση του αμφιλεγόμενου Γεωργίου Γρίβα, ο οποίος πριν από την εμπλοκή του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων ήταν γνωστός για την αντικομουνιστική δράση του την περίοδο της Κατοχής και μετέπειτα.

«Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», ανέφερε ο μέχρι χθες βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. «Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…», συνέχισε. Ενώ επαιρόμενος υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμμετοχή του σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση στο Βίτσι που οργανώθηκε από δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς.

Αντίδραση Δένδια

Οι ισχυρισμοί του κ. Μπογδάνου που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της προσφάτως υπογραφείσας ελληνογαλλικής Συμφωνίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του βουλευτή τονίζοντας, «εκ μέρους της κυβερνήσεως», όπως είπε, «ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον».

«Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους». Και με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση καταδίκης της συμπεριφοράς Μπογδάνου συνέχισε: «Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία δεν είναι επίσης παραδεκτή».

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».

Η «κίτρινη κάρτα» που έφερε την «κόκκινη»

Το… μοιραίο λάθος για τον κ. Μπογδάνο ήταν ότι δεν έλαβε υπόψιν του την προειδοποίηση που του είχε στείλει το Μέγαρο Μαξίμου μόλις πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την αναπαραγωγή στον λογαριασμό του στο twitter ξενοφοβικού άρθρου που περιείχε μάλιστα και λίστα με ονόματα παιδιών από νηπιαγωγείο της Κυψέλης. «Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Hταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας», συμπλήρωσε.

«Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών που είχαν δημοσιοποιηθεί και όσα ακολούθησαν, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτά», υπογράμμισε.

Πολλοί τότε χαρακτήρισαν ως «κίτρινη κάρτα» την προειδοποίηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν ανεκτά στο μέλλον ανάλογα λάθη. Παρά ταύτα, ο κ. Μπογδάνος συνέχισε ακάθεκτος τις προκλήσεις. Γι΄ αυτό και μετά τη χθεσινή διαγραφή του, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν: «Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Πρωτοκαθεδρία στο Κέντρο

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται», υπογραμμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ. Όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία “παράταξη των δοσιλόγων” ο Τσίπρας του έκανε… χαρούλες», συμπληρώνουν.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η κυβερνητική ηγεσία θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις διχαστικές λογικές, απομονώνοντας από τη μια τους εκφραστές ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ και αφοπλίζοντας από την άλλη την επιχειρηματολογία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο του Κέντρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου: Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Χιλή: Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 - Άρση των περιορισμών


Διαγραφή Μπογδάνου: Από τη Σλοβενία η εντολή Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης