Εκνευρισμός στην Άγκυρα λόγω EUMED9 και νέων γεωτρήσεων στην Κύπρο

Εκνευρισμός στην Άγκυρα λόγω EUMED9 και νέων γεωτρήσεων στην Κύπρο

Τέλος στο «ήρεμο» καλοκαίρι -Ερωτηματικό για τη δήλωση Ερντογάν για υποτιθέμενη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη

erdogan_business_art
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Συνόδου του περιφερειακού σχήματος EUMED9 στην Αθήνα, εκνεύρισε την Άγκυρα που φαίνεται πως βάζει τέλος στο σχετικά «ήρεμο» καλοκαίρι που προηγήθηκε, μετά και την τελευταία πρόκληση παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου «ΝAUTICAL GEO» ανατολικά της Κρήτης.

Με την κίνηση αυτή, που προκάλεσε την ελληνική αντίδραση και διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει στην πράξη το Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και τις αιτιάσεις της ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι την Κρήτη. Το βρέθηκε
Tην Κυριακή επίσης, «μια ανάσα» από την οριογραμμή στο Καστελόριζο, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus-S, το οποίο επέστρεψε στο απέναντι λιμάνι του Κας.

Αν και στην παρούσα φάση εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα επαναλάβει σκηνικό ανάλογο με εκείνο του καλοκαιριού του 2020, ωστόσο είναι εμφανές πως υπάρχει εκνευρισμός στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ο οποίος αποδίδεται τόσο στα όσα ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο EUMED9 στην Αθήνα, όσο και στην επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα τέλη του χρόνου.

Στη διακήρυξη της Συνόδου των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, υπογραμμίστηκε με σαφήνεια η αντίθεση σε οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ο σεβασμός της ακεραιότητας της Κύπρου αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με ειρηνικό τρόπο. Το κοινό ανακοινωθέν, προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ανακοίνωση : «μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Όσον αφορά την Κύπρο, ανακοινώθηκε πως τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, η ExxonMobil, θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, την ίδια ώρα που Λευκωσία και Κάϊρο αποφάσισαν την άμεση σύνταξη μελέτης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Ερωτηματικό παραμένει γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τις ΗΠΑ και τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μίλησε για υποτιθέμενη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τη ΔΕΘ πως : «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση» μια και τα «προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και τον Μανώλη Κωστίδη, σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε σε υποτιθέμενη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μ’ αναφορά και βολές στην πρόσφατη EUMED9, επαναλαμβάνοντας ενοχλημένος πως η Τουρκία θα λάβει : «τις απαραίτητες αποφάσεις όταν χρειαστεί».

«Βέβαια υπάρχει η απόφαση των EUMED9, που είναι μια ανεπιθύμητη απόφαση…Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο Μητσοτάκης στο ζήτημα αυτό και τι βήματα θα κάνει. Εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν χρειαστεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό του κλίματος και των τουρκικών προθέσεων είναι και τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε προχθεσινή ομιλία του στην Μερσίνα, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση «Εμείς αναζητούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και αυτοί εναντιώνονται  μιλώντας με την γλώσσα των Ελληνοκυπρίων».

Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Πρώην πορνοστάρ, έγινε πάστορας και 4 χρονιά μετά... επιστρέφει στο OnlyFans λόγω «πολλών επικρίσεων»

Πάτρα: Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που τραυματίστηκε στον αγώνα καρτ - Πέντε συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης