Σύμπτωση εκτιμήσεων: Εκλογές τον Μάιο περιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

Σύμπτωση εκτιμήσεων: Εκλογές τον Μάιο περιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

Συμπίπτουν στην άποψη ότι ο φόβος της φθοράς, υπαγορεύει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου

syrizas
Στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες η ίδια εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών. Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν, μετά μεγάλης βεβαιότητας και επικαλούμενα σειρά επιχειρημάτων, ότι οι κάλπες θα στηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Από τα όσα στελέχη των δύο κομμάτων σε συνομιλητές τους και με την ασφάλεια της ανωνυμίας φαίνεται ότι το πιστεύουν πραγματικά και δεν πρόκειται για το κλασικό πολιτικό παιχνίδι συσπείρωσης της εκλογικής βάσης και αποτροπής των εσωτερικών συγκρούσεων και αμφισβητήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας το διατύπωσε και ανοιχτά στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, ενώ με τα ίδια επιχειρήματα σε μεγάλο βαθμό το λένε και ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θεωρούν ως σημαντικό λόγο να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άνοιξη του επόμενου έτους για την εκλογική αναμέτρηση, τη φθορά που καταγράφει το κυβερνών κόμμα, ιδίως μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός κ.α.), αλλά και με δεδομένο ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο με ανατιμήσεις και έξαρση της πανδημίας.

Υπάρχει μόνο μία διαφορά σε αυτό το σημείο: Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συμμερίζονται την άποψη του κ. Τσίπρας ότι πρόκειται για κυβέρνηση σε αποδρομή -εφόσον βέβαια δεν γίνουν από το Μαξίμου κι άλλα πολλά ευτράπελα όπως των τελευταίων εβδομάδων, όπως διευκρινίζουν. Εκτιμούν δηλαδή ότι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα πολύ δύσκολα θα ανατραπεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Συμπίπτουν ωστόσο στην άποψη ότι ο φόβος της φθοράς, υπαγορεύει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να σταματήσει αυτή την πορεία φθοράς, καθώς θα θέλει να έχει το περιθώριο δεύτερων εκλογών, με την ενισχυμένη αναλογική  -οι πρώτες θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Συμφωνούν επίσης σε γενικές γραμμές και σε ένα δεύτερο λόγο, που κάνει το 2022 εκλογικό έτος: ότι από το 2023, με δεδομένη την εκτόξευση του χρέους και την πίεση από την Ευρώπη για κοντρολάρισμα στα δημοσιονομικά, θα αρχίσει το «συμμάζεμα», ενόψει των υποχρεώσεων της χώρας από το 2024 για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Υπό αυτή την έννοια, το 2023 δεν είναι ακριβώς η καταλληλότερη χρονιά για να κάνει μία κυβέρνηση εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχει περιθώριο (ή υπόλοιπο ταμείου) για παροχές.

Κλείσιμο
Εάν γίνονταν όσα έγιναν τον Αύγουστο με τις πυρκαγιές, οι περισσότεροι (θα) συμφωνούσαν ότι ο πιθανότερος χρόνος για τις κάλπες είναι το φθινόπωρο του 2022. Με το φόβο πλέον των πυρκαγιών και επειδή έχει αποδειχθεί πως δύσκολα φτιάχνονται αποτελεσματικοί κρατικοί μηχανισμοί στη χώρα, μέσα σε λίγο χρόνο, εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα ρισκάρει να περάσει το επόμενο καλοκαίρι, για να κάνει εκλογές αμέσως μετά -υπάρχει κίνδυνος δηλαδή, με τα δάση να καούν και οι κάλπες μέσα στις ανεξέλεγκτες φλόγες.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν στοιχηματίζουν για την επόμενη άνοιξη, σίγουρα την θεωρούν πλέον την πιο πιθανή για τις πρόωρες εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Καρδίτσα: «Πανδημία» εικονικών εμβολιασμών - «Μέχρι τέλους» η διερεύνηση της υπόθεσης

Συνάντηση Μητσοτάκη με Παραολυμπιονίκες: «Μας κάνετε περήφανους»

Τραγωδία στην Ινδονησία: 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε φυλακή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης