Στην Ηλεία ο πρωθυπουργός: Αυτοψία στις περιοχές που πλήττει η πυρκαγιά - «Με οργανωμένες εκκενώσεις προστατεύουμε ζωές»

Στην Ηλεία ο πρωθυπουργός: Αυτοψία στις περιοχές που πλήττει η πυρκαγιά - «Με οργανωμένες εκκενώσεις προστατεύουμε ζωές»

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ηλεία, όπου είχε ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της φωτιάς από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και συνομίλησε με φορείς της περιοχής - «Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων

mitsotakis-arxaia-olympia-arthro
Στην Ηλεία η οποία δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και καίει ανεξέλεγκτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και αποφασίστηκε η συνδρομή του Στρατού στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο κινητό συντονιστικό κλιμάκιο και είχε ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρίσκεται στην περιοχή από χθες, όσο και από κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdbk3osz8nu9-se)




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdbiuwkv4yqp-se)
Κλείσιμο


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συντονιστικό για τις φωτιές στην Ηλεία



Μετά την ολοκλήρωση της «αυτοψίας» στις περιοχές που πλήττει η φωτιά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας είναι οι ανθρώπινες ζωές. «Με οργανωμένες εκκενώσεις προστατεύουμε ζωές» υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, ώστε οι εκκενώσεις αυτές να είναι δυνατές.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, και τόνισε ότι θα εκπονηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας.

«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις, ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται μια εκκένωση, γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας. Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ συντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά, θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο έντονη αυτή του Ιανού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών. Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους δύο δισ. για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση, αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Μάχη στην Αρχαία Ολυμπία

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις αναζοπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα. 

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ  ΕΔΩ


Χρυσοχοΐδης από Αρχαία Ολυμπία: Πολύ δύσκολες οι συνθήκες

Για ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία που συνεχίζεται με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ1, δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και φυσικά η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να οριοθετήσουν τη φωτιά μαζί με πολλά εναέρια μέσα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

24545053
24545052
24545051


Ο στρατός στην μάχη ενάντια στις πυρκαγιές

Νωρίτερα τις αποφάσεις για την συμβολή του Στρατού στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανακοίνωσαν προ ολίγου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με δεδομένη την κατάσταση και μετά από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή του στρατού στην προσπάθεια αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με όλα τα μέσα, με συνεχείς περιπολίες δυνάμεων και σε συνεννόηση με την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία.

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος,  εξειδικεύοντας τα μέτρα, «ήδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει το μηχανισμό επιτήρησης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση».

Δείτε τις ανακοινώσεις:



Τα μέτρα για τους πληγέντες

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. 

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, το πρωί της Πέμπτης, «είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Υπήρχαν ακραίες συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι υπήρχαν πάνω από 100 πυρκαγιές. Αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο έργο. H απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτό το σημείο ο μηχανισμός εκκενώσεως και το 112 ήταν αποτελεσματικός. Δεν έχουν αναφερθεί και τραυματισμοί. Τα συστήματα λειτούργησαν».

«Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυρόπληκτους με ποσά έως 6.000€ και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι», δήλωσε.

«Η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των Δήμων. Σήμερα θα μεταφέρουμε ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 €), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 €) και στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος έχει λιγότερα θέματα, το ποσό των 30.000 ευρώ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία».

Μιλώντας για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, «με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Κορωνοϊός: Ο 15Αύγουστος θα αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων – Το καλό και το κακό σενάριο

Ιταλία: Ζητεί για ακόμη μια φορά ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης