Πυρκαγιές: Μάχη στα πύρινα μέτωπα και πολιτική αντιπαράθεση - Έρχονται οικονομικά μέτρα για τους πυρόπληκτους

Πυρκαγιές: Μάχη στα πύρινα μέτωπα και πολιτική αντιπαράθεση - Έρχονται οικονομικά μέτρα για τους πυρόπληκτους

Από 600 έως 6.000 ευρώ οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας - Συζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις

DSC_3332
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για την αναχαίτιση των πυρκαγιών στην Ηλεία, τη Βόρεια Εύβοια, τη Μεσσηνία και σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ τις ίδιες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία δρομολογούν, σύμφωνα με την πρωθυπουργική οδηγία, πακέτο μέτρων για την στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και στην Βορειοανατολική Αττική.

Για την εξέλιξη της επιχείρησης στα διάφορα πύρινα μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαρκή ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, το Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τους επικεφαλής στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά χθες το απόγευμα.

«Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις, συντονισμένα, έχουν ριχτεί στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε κάθε μέτωπο», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι δίνεται βάρος για τον σχεδιασμό της αυξημένης επιφυλακής που αφορά και στις επόμενες μέρες και ειδικά στην αυριανή, καθώς προβλέπεται ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Μετά δε, από την σημερινή σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στην Βαρυμπόμπη και στις άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, που οι αρμόδιοι εξέτασαν χθες στην βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε με τον «Ιανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά αφορούν στην χορήγηση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, που ενδέχεται να κυμανθούν από 600 έως 6000 ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που θα δοθούν αρχικά και άμεσα για τις πρώτες ανάγκες και για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών αφού προχωρήσουν -ξεκινούν άμεσα- στην καταγραφή των ζημιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους θα συνεχίσουν με την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Στις διαδοχικές συσκέψεις που προηγήθηκαν χθες συζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η αποκατάσταση των υποδομών στην πληγείσα περιοχή.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων και που θα λάβει μέρος στην σύσκεψη στην Περιφέρεια αποτελείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Θα συμμετέχουν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι όλα τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειδικά μετά τον παρατεταμένου καύσωνα. Βασική προτεραιότητα, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής εγρήγορση. Ο σχεδιασμός παραπέμπει σε γρήγορες δράσεις του κάθε υπουργού στον τομέα ευθύνης του. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για παράδειγμα, που βρέθηκε προχθές στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, χθες μετέβη στην Ηλεία, όπου συντόνιζε, μέσα από την Ολυμπιακή Ακαδημία, την επιχείρηση απομάκρυνσης της φωτιάς και από το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Η μάχη συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ η εντολή είναι να εκκενωθούν οικισμοί, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είναι συνεχώς στο Ενιαίο Κέντρο, απ’ όπου και κάνει τις έκτακτες ενημερώσεις- κάτι που συνέβη και χθες το βράδυ με αφορμή τον συναγερμό για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως κάνει λόγο για απουσία κυβερνητικού σχεδίου και ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. «Αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών μποφόρ. Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα. Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση», επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πάντως ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά».

Τα ίδια στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό καλώντας τον «να αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στη πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει». Σε έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους ήταν και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά η οποία είχε χθες συνάντηση με τον Δήμαρχο Αχαρνών και στην συνέχεια επισκέφτηκε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου τις πληγείσες περιοχές της Αχαίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια: Ανέγγιχτη παρέμεινε η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στο πέρασμα της πυρκαγιάς - Δείτε βίντεο

Βρετανία: Αίρεται η υποχρέωση καραντίνας για όσους επιστρέφουν από τη Γαλλία - Στην «πράσινη λίστα» επτά ευρωπαϊκές χώρες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην Αθήνα ο «χρυσός» Μίλτος Τεντόγλου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης