Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο κινητό συντονιστικό κέντρο ο Μητσοτάκης - Τα πρώτα βήματα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο κινητό συντονιστικό κέντρο ο Μητσοτάκης - Τα πρώτα βήματα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις είχαν ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα -  Σήμερα αναμένεται σειρά κυβερνητικών συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετέβη στις 08:15 το πρωί στο κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη

varimpompi-aerial
Με σχέδιο και βασικό στόχο, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, επιχείρησαν εναντίον των πύρινων μετώπων οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις πρώτες κρίσιμες στιγμές της χθεσινής μέρας και μετά το σαφές «σήμα» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετέβη στις 08:15 το πρωί στο κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και ο συντονισμός τους οικοδομήθηκε στη βάση της κεντρικής απόφασης να απλωθεί ομπρέλα προστασίας των πολιτών που βρίσκονταν στις περιοχές, όπου ξέσπασε ο πύρινος εφιάλτης. «Έγιναν και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι 81 δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε ένα 24ωρο, να σωθούν περιουσίες και κυρίως να προστατευτούν από την πύρινη απειλή οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να υπογραμμίσουν την κατεύθυνση του συναγερμού και τη βασική προτεραιότητα του σχεδίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δια στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και στη συνέχεια ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, επιχείρησαν να περιγράψουν το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, στην Βαρυμπόμπη της Αττικής και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ενιαίο Κέντρο του Χαλανδρίου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών και έλαβε την διαβεβαίωση ότι όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις είχαν ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίοι ανέλαβαν σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στα άλλα υπουργεία να κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις στον τομέα ευθύνης τους.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση χθες αργά το βράδυ από το «στρατηγείο» του Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό- ο οποίος μετέβη στις περιοχές της Αττικής, όπου οι πυροσβέστες έδιναν την μάχη με τις διάσπαρτες εστίες- οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, ενώ η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, άνεμοι έως έξι μποφόρ και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα- με αποτέλεσμα να επικρατήσουν «δύσβατες» συνθήκες. «Προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που θα συμβαίνει όλη τη νύχτα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνοντας έκκληση σε όλους να «ακούσουν» τον συναγερμό λόγω των συνθηκών του παρατεταμένου καύσωνα και του κινδύνου πυρκαγιάς «σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό».

Συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες δόθηκαν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικά για τα άτομα άνω των 65 ετών, τονίζεται από το υπουργείο Υγείας ότι θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιάς. Εξαιτίας δε του κύματος καύσωνα που έχει εκδηλωθεί στη χώρα και της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές (Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κω, κ.α.) το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστά επίσης τα ακόλουθα:

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
  • Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Κλείσιμο
Αργά χθες το βράδυ εν τω μεταξύ μετέβη στο Τατόι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να επιβλέψει την επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλές σημείο πολλών αντικειμένων (όπως έργα τέχνης) αλλά και αμαξών και αυτοκινήτων από τα πρώην βασιλικά κτήματα. Η κίνηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να προστατευτούν από πιθανό «γύρισμα» της φωτιάς προς το σημείο.

Σήμερα αναμένεται σειρά κυβερνητικών συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό για να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα και θα αφορούν στην διάρκεια του συναγερμού και την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει κατ' αρχάς με δήλωσή του το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την στήριξη των πληγέντων.

-Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη καθώς και στις άλλες περιοχές της χώρας είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η κυρία Σακελλαροπούλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, «εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες και την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη δύσκολη μάχη».

-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι κύριο μέλημα αυτές τις δύσκολες ώρες είναι να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και να περιοριστεί η καταστροφή. «Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους πυροσβέστες, που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά και την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους πολίτες που δοκιμάζονται», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγοντας τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους την ώρα της μάχης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου όμως κάθε άλλο παρά απέφυγε την επίθεσή του στους κ.κ Χρυσοχοίδη και Χαρδαλιά με χθεσινοβραδινή ανάρτησή του: «Υπουργοί αυτοσυγχαίρονται, την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη σε κατοικημένες περιοχές. Έχασαν τον έλεγχο με ανέμους 2 και 3 μποφόρ. Η σκέψη μας παραμένει στους δοκιμαζόμενους κατοίκους και σε όσους παλεύουν σήμερα κόντρα στην φωτιά». Πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με κατηγορίες περί επέκτασης της πυρκαγιάς στην Βόρεια Αττική.

-Η Φώφη Γεννηματά η οποία θα επισκεφθεί σήμερα-μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου- τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές στην Αχαΐα, υποστήριξε χθες μέσω συνεργατών της την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές. Όμως μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει προγραμματίσει, με αφορμή την επίσκεψή της στην πυρόπληκτη περιοχή της Ζήρειας, θα κάνει σύμφωνα με πληροφορίες συγκεκριμένες προτάσεις για την «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών αλλά και την ανάγκη επιφυλακής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης