Νύχτα εφιάλτης σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Θρακομακεδόνες: Εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου

Νύχτα εφιάλτης σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Θρακομακεδόνες: Εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου

Κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου οι φλόγες -Καταγράφουν με drone τις εστίες - Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο - 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρο στη μάχη της κατάσβεσης των διάσπαρτων μετώπων - Εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες - Δεκάδες σπίτια καμμένα

vrady-fwtia343
Δραματική παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης με την πύρινη λαίλαπα να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεγάλη πυρκαγιά εκτείνεται σε τρία μεγάλα μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες και το Τατόι, ενώ λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επι της οδού Ανοίξεως.

Τελικά μετά απο σχεδόν 1 ώρα, απο την στιγμή που ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι στην οδό Άνοιξης να εκκενώσουν τα σπίτια τους,  με την ηρωϊκή προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης, η φωτιά δεν πέρασε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Διονύσου.







Κλείσιμο
Οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής ζουν εφιαλτικές στιγμές, από τη μεγάλη και σοβαρή φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση. Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημερώνει τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτείνεται δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Λίγο πριν τις 12 το βράδυ, η μάχη των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής έχει επικεντρωθεί στο ρέμα της Χενιδονούς. Στόχος είναι να μην περάσει στην άλλη πλευρά η φωτιά και με το πρώτο φως της ημέρας να προστεθούν τα εναέρια μέσα στην επιχείρηση της κατάσβεσης, ώστε να περιοριστεί το μέτωπο.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μεγάλη φωτιά της Αττικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 17 ομάδες πεζοπόρο. Στην κατάσβεση συμβάλλει και ο στρατός με πεζοπόρα τμήματα, καθώς και οι υδροφόρες του Δήμου. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου, σε δασική έκταση, όπου ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να το περιορίσουν.

Δείτε βίντεο από το σημείο: 

Αναζωπύρωση Νεκροταφείο Κρυονέρι


Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διονύσου/Κρυονερίου, Γιάννης Καλαφατέλης, προς το παρόν δεν υπάρχει ενδεχόμενο για εκκένωση του Κρυονερίου, ωστόσο αν αυτό χρειαστεί, οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι.

Στο σημείο επιχειρούν τουλάχιστον 20 οχήματα, με περισσότερους από 100 άνδρες, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Oι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Δεκάδες πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Μέσα σε ένα 24ώρο, ξέσπασαν πάνω από 80 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με τα σοβαρότερα προβλήματα να είναι μεταξύ άλλων στην Αττική, Εύβοια και Κω. Τρία ήταν τα μέτωπα στην Βαρυμπόμπη, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν. Εκκενώθηκαν οικισμοί ενώ η φωτιά με μανία έκαιγε σπίτια.

Αργά το απόγευμα, διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ. Το υπουργείο Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζει όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιολογικά, παιδιά να μην κινούνται στις περιοχές καθώς είναι αποπνικτική ατμόσφαιρα.

LIVE από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη


Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πόρτα-πόρτα επισκέπτονταν τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cda3o0kfdp4h-se)



vrady-fwtia
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις Αδάμες, όπου κάηκαν σπίτια
fwtia-vrady3__2_
Εικόνες από σπίτια που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες στις Αδάμες
fwtia-vrady3__1_

Την ίδια ώρα, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλά σημεία της πόλης. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πολιτεία είχε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης προστασίας. Μάλιστα, υπήρξε πρόβλεψη όσοι δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν να φιλοξενηθούν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.



Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Άνοιξε η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Μεγάλες φωτιές σε Μάνη, Μεσσηνία και Εύβοια: Απομακρύνθηκαν κάτοικοι - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σκέπασε τον ουρανό της Αθήνας ο καπνός από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης