Όμηρος της υπόθεσης Ζίμενς ο πρωθυπουργός
Όμηρος των εξελίξεων στην υπόθεση Ζίμενς είναι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος χρεώνεται το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης ενώ οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι προστατεύει τον κ. Μιχάλη Λιάπη λόγω της συγγενικής τους σχέσης.
Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος έγινε εκρηκτικό μετά την συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο του βουλευτής κ. Πέτρου Τατούλη ο οποίος ζήτησε
Όμηρος των εξελίξεων στην υπόθεση Ζίμενς είναι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος χρεώνεται το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης ενώ οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι προστατεύει τον κ. Μιχάλη Λιάπη λόγω της συγγενικής τους σχέσης.
Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος έγινε εκρηκτικό μετά την συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο του βουλευτής κ. Πέτρου Τατούλη ο οποίος ζήτησε ευθέως την απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού. «Όταν ο αιρετός χαριεντίζεται με εθνικούς προμηθευτές δεν είναι εκφραστής του λαού. Κι αν δεν παραιτείται πρέπει να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός». Παράλληλα ο κ. Τατούλης προειδοποιεί ότι το χωροταξικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία φορά που ψήφισε υπακούοντας στην κομματική πειθαρχία. Σε άλλη περίπτωση ο κ. Τατούλης θα είχε ήδη αποπεμφθεί. Τώρα το Μαξίμου προειδοποιεί παρασκηνιακώς ότι η θέση του κ. Τατούλη δεν είναι καθόλου βέβαιη από την στιγμή επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Κώστας Κουκοδήμος. Ακόμη και αυτό όμως προκαλεί αντιδράσεις. Βουλευτής έλεγε στο καφενείο της Βουλής: «Δηλαδή ο κ. Καραμανλής τι θα έκανε αν είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία θα έδιωχνε τον κ. Τατούλη επειδή του ζήτησε να αποπέμψει τον εξάδελφό του που ταξίδευε με τους επιχειρηματίες;».
Έτερος συνάδελφός του που εξέφραζε την οργή που ξεχειλίζει πια έλεγε: «κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι προσπαθεί να κρύψει, όλες τις οι ενέργειες ήλθαν με καθυστέρηση και δεν πείθουν κανένα». Ακόμη και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης κράτησε αποστάσεις από τον υπουργό: «Ο κ. Λιάπης έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια. Τα παραστατικά τα έδωσε στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, άρα εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο στο συγκεκριμένο ζήτημα». Ο πρόεδρος της επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αναστάσιος Καραμάριος σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του “Alpha” σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Λιάπη απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του κ. Λιάπη και του πρωθυπουργού», αποφεύγοντας να πει ότι ήταν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις του. Ο κ. Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι «ο κ. Λιάπης έχει ευθύνη για την καθυστέρηση να δώσει εξηγήσεις». Στις συζητήσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές πνέουν μένεα, δεν πείσθηκαν από τις δηλώσεις του κ. Λιάπη τις οποίες χαρακτηρίζουν «παράσταση». Παρότι ο άξονας Μαξίμου-Ρηγίλλης προσπαθεί να απαξιώσει τον κ. Τατούλη οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν μαζί του.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου κατέφυγε στις γνώριμες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις προκειμένου να βγει από την δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ είπε ότι «ισχύουν οι δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα ζήτησε την σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί νομοθετικά μέτρα για την εμπέδωση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο και τον έλεγχο του «πολιτικού χρήματος». Ο κ. Καραμανλής ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζίμενς προσπαθεί να εμφανισθεί ώσαν να μην έχει καμία πολιτική ευθύνη για την υπόθεση και να μεριμνά για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Όπως ήταν αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός απάντησαν αρνητικά στην «επικοινωνιακή τρίπλα» του Μεγάρου Μαξίμου. Ακολούθως η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει την υπόθεση Ζίμενς σε κομματικό καυγά καθώς κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι «για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ποιοι ενδιαφέρονται για την διαφάνεια του δημοσίου βίου και ποιοι για τα μικροκομματικά τους συμφέροντα». Παράλληλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να στραφεί εναντίον της Ζίμενς. Χθες μετά από πιέσεις που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να διερευνήσει τις νομικές δυνατότητες δικαστικής προστασίας του κράτους. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ειδικό συνεργείο του ΣΔΟΕ το οποίο θα ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις της Ζίμνς από το 2003 και μετά και άλλο θα επανελέγξει όλες τις χρήσεις από το 1997 μέχρι το 2003. Όπως λέει ο λαός «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»…Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr