Πετάει το γάντι σε Καστανίδη η Ολομέλεια ΑΠ

Πετάει το γάντι σε Καστανίδη η Ολομέλεια ΑΠ

Διαστάσεις δημόσιας «σύρραξης» αποκτά πλέον η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη και των δικαστών.

Πετάει το γάντι σε Καστανίδη η Ολομέλεια ΑΠ
Διαστάσεις δημόσιας «σύρραξης» αποκτά πλέον η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη και των δικαστών.

Μετά την επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, με την οποία του ζητάει ενημέρωση για την πορεία των ερευνών σε μεγάλες υποθέσεις (Siemens, Βατοπέδι κ.ά.), η διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου «απαντά» στον υπουργό με μια απόφαση το περιεχόμενο της οποίας είναι «καταπέλτης» για την πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή ο κ. Καστανίδης, αφού αναφέρει ότι πράγματι «οι δικαστές δεν ευθύνονται ούτε για την σύνταξη και ψήφιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ούτε για την εφαρμογή του κατά το σκέλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών», κάνει λόγο για «πολιτικολογούντες εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων». Αφορμή για τις αναφορές αυτές του υπουργού Δικαιοσύνης στάθηκαν δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων σε ό,τι αφορά το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εξασφαλίζει ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Καστανίδη προς τον κ. Τέντε, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφασή της κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη 2 του άρθρου 43 του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει τη δυνατότητα κλήσεως σε ακρόαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Η Ολομέλεια, αφού αποφαίνεται ότι ο εισαγγελέας «δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση» της επιτροπής, κάνει αναφορές στη διάκριση των δύο εξουσιών.

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε τη θέσπιση ανάστροφης διαδικασίας, δηλαδή να καλούσε η Εισαγγελία Αρείου Πάγου σε ακρόαση τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση ως προς την αντιμετώπιση από αυτήν θεμάτων της Δικαιοσύνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην απόφασή της η Ολομέλεια.
Κλείσιμο

«Είμαστε ισότιμοι»


Η κλήση του κ. Τέντε στην κοινοβουλευτική επιτροπή έγινε προκειμένου να συζητηθούν θέμα που αφορούν στη Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια, όμως, του Αρείου Πάγου σημειώνει σχετικά: «Το κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπισή τους (σ.σ. των προβλημάτων της Δικαιοσύνης) μέσω διαλόγου, θα μπορούσε το ίδιο αποτελεσματικά να ικανοποιηθεί με συναντήσεις προς τον σκοπό της ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων μεταξύ αφενός του Προέδρου και όλων ή ορισμένων μελών της Επιτροπής και αφετέρου του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ή και άλλων μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μετά από συνεννόηση, όχι βέβαια με βάση την προαναφερόμενη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, αλλά υπό καθεστώς ισοτιμίας προς διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ο Βενιζέλος και ο Ζηλήμων


Μάλιστα στην απόφασή της η Ολομέλεια -θέλοντας να καταδείξει το αίσθημα ανεξαρτησίας που πρέπει να διακατέχει τους δικαστές - επικαλείται και ένα περιστατικό που είχε λάβει χώρα μεταξύ του Ελευθερίου Βενιζέλους και του Α. Ζηλήμονα προέδρου του Αρείου Πάγου:

Αναφέρει στην απόφασή της: «Όταν ο Ζηλήμων εξελέγη πρόεδρος του ΑΠ επί πρωθυπουργίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό εθιμοτυπικώς, όπως συνηθιζόταν, αν και ήταν φίλος του, γεγονός το οποίο ανησύχησε τον Πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε από τον Γραμματέα του να επικοινωνήσει με τον φίλο πρόεδρο Α. Ζηλήμονα. Ο Πρόεδρος απήντησε στον Γραμματέα του Πρωθυπουργού: «Πήτε παρακαλώ στον κύριο Πρωθυπουργό, ότι ο πρόεδρος του ΑΠ από της ογδόης πρωϊνής μέχρι της τρίτης απογευματινής βρίσκεται στο γραφείο του εργαζόμενος. Θα θεωρήσει μεγάλη τιμή αν ο Πρωθυπουργός τον επισκεφθεί».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον κ. Τέντε με την οποία του ζητά ενημέρωση για την πορεία των ερευνών για μεγάλες υποθέσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή δεν πρόκειται να απαντηθεί….

Αντιδράσεις για την απόφαση της ολομέλειας

Η απόφαση της ολομέλειας να μην προσέλθει στην επιτροπή της Βουλής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκάλεσε αίσθηση στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι οι δικαστές με την απόφαση τους αυτή προσβάλουν το κοινοβούλιο και κάνουν επίθεση για μια διάταξη που έχει ψηφιστεί ομόφωνα.

Οι ίδιοι κύκλοι μιλούν ακόμη για αυτοκαταστροφική συμπεριφορά των δικαστών που επιλέγουν να έρθουν σε συνολική αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα με μόνο αίτημα να μην χάσουν τους μισθούς τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης