Τσίπρας: Εκλογική ετοιμότητα και διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις

Τσίπρας: Εκλογική ετοιμότητα και διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις

Με επίθεση στην κυβέρνηση, άνοιγμα διαλόγου στο ΚΙΝΑΛ και μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματός του έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

5335754

Σε εκλογική ετοιμότητα επιχειρεί να θέσει το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας ταυτόχρονα άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΙΝΑΛ, σε ανοιχτό διάλογο επί του προγραμματικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ -επιλέγοντας στο φινάλε της τριήμερης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, να στείλει σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος όσο και προς την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και την κοινωνία- προσπάθησε να «κλειδώσει» τη συνθήκη της εσωκομματικής ενότητας και της συλλογικής δράσης να διαψεύσει- όπως είπε- κάποιους καλοθελητές που ανέμεναν συγκρούσεις και κόντρες στην τριήμερη κομματική διαδικασία. Ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη στρατηγική αλλαγής, που «να ακυρώνει τα διχαστικά συνθήματα και την προπαγάνδα της απογοήτευσης», ζήτησε από τους συμμετέχοντες να θέσουν σε διαβούλευση το προγραμματικό πλαίσιο στις οργανώσεις ώστε να το εγκρίνουν, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο του Συνεδρίου και επανέλαβε την ανάγκη νίκης στις εκλογές «έστω και με μία ψήφο». Αυτή είναι -τόνισε- η προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής.

Με την παρέμβασή του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δε, ειδική αναφορά στην μάχη διεκδίκησης του κέντρου και στον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου για να το πετύχει προς τις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου», επεσήμανε και άρχισε να εξηγεί το πως κατά την άποψή του θα το πετύχει το κόμμα του στη συνέχεια: «Άρα ναι, πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο. Ναι, Αλλά πως κερδίσουμε το κέντρο ; Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου ; Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κύριο «όπλο» εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου -της κυβέρνησης Μητσοτάκη- είναι ο προγραμματικός χάρτης, στη βάση του οποίου μπορεί να ξεκινήσει ο σχολιασμός δημόσια από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. «Γιατί οι συγκλίσεις αλλά και οι αποκλίσεις δε μπορεί παρά να είναι στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων, όχι στη βάση μιας πολιτικής κουζίνας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση στην Συνδιάσκεψη με την αναφορά του σε ένα αγαπημένο ποίημα του Ρίτσου: «Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα. Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί.. Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Νωρίτερα πάντως ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με αφορμή την δήλωση περί υγειονομικού σαμποτάζ. «Εμείς δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα. Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα Στηρίξαμε τον εμβολιασμό. Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης’, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε:

«Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία. Αυτή του όμως η τοποθέτηση είναι η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η ιστορία άλλωστε μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Αυτό κάνουν και τώρα». Για τα δύο χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό που κατάφερε ήταν να τάξει, δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια και να κάνει τα αντίθετα.

Οι ψηφοφορίες

Με τις ψηφοφορίες για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τριήμερη Συνδιάσκεψη.

Επί της αρχής του σχεδίου της Πολιτικής Απόφασης ψήφισε, υπέρ το 96,4%, κατά το 0,4% και λευκό το 3,2%. Στις δύο ψηφοφορίες για το προγραμματικό κείμενο ψήφισε υπέρ το 97,2%, κατά το 0,4% και λευκό το 2,5%.


 

Ειδήσεις σήμερα: 

Φιλιππίνες: Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος με 85 επιβαίνοντες

Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Πτήση νυχτερίδας» με wingsuit έκανε ο 55χρονος που σκοτώθηκε στη Βοιωτία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης