Σακελλαροπούλου: H αναδρομή στο 1821 εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια αίσθηση εγγύτητας

Σακελλαροπούλου: H αναδρομή στο 1821 εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια αίσθηση εγγύτητας

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

ypourgeio_dikaiosinis_sakellaropoulou2
Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε στην νέα αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, εκδήλωση με θέμα: «Μορφές της Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Ο φιλέλληνας Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης. Μάλιστα, ο κ. Μαζάουερ τμήμα της διάλεξής του το εκφώνησε στα άπταιστα ελληνικά.

ypourgeio_dikaiosinis_sakellaropoulou
ypourgeio_dikaiosinis3


Η κυρία Σακελλαροπούλου στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε τόσο στο έργο του κ. Μαζάουερ ο οποίος κατατάσσεται παγκοσμίως στους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στην ιστορία του Ελληνικού έθνους και των Βαλκανίων, όσο και στο νέο του βιβλίο για το 1821.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821,τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας. Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες.

Κλείσιμο
ypourgeio_dikaiosinis2


Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο».

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό του, επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι «η έκφραση μιας διαλεκτικής σχέσης με την ιστορία μας, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821», δηλαδή, «ένας διάλογος με το παρελθόν, που θα φωτίσει τις αθέατες πλευρές που πυροδότησαν την εξέλιξη της ιστορικής μας διαδρομής. Αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Και συνέχισε ο κ. Τσιάρας:

«Τους προεπαναστατικούς όρους και τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώθηκαν οι θεσμοί του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας.

Ένας διάλογος που καλλιεργεί την συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη, ως Έθνος. Αλλά κυρίως, ένας διάλογος που υπενθυμίζει το κοινό όραμα που διαμορφώνουμε για το μέλλον».

ypourgeio_dikaiosinis


Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε:

«Κατά την διάρκεια των 200 αυτών ετών, η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές, και επαναπροσδιορίστηκε. Μέσα από θλιβερές αποτυχίες, αλλά και εθνικούς θριάμβους.

Μέσα από ολέθρια λάθη, αλλά και σοφές αποφάσεις. Πέρασε από τις Συμπληγάδες του εθνικού διχασμού, αλλά ανέκτησε την εθνική της ενότητα.

Και κατάφερε, στο διάβα της ιστορίας, από μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταστεί ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο Κράτος του Δυτικού Κόσμου».

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαβής.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης προσέφερε στον κ. Μαζάουερ αναμνηστική πλακέτα την οποία φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Αντωνιάδης. Η πλακέτα απεικονίζει το λάβαρο της Επανάστασης, καθώς και το λάβαρο του αγώνα των Ψαρών, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα, την πίστη, την πυγμή και τη δύναμη του Ελληνικού έθνους.

Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Μαίρη Σάρπ, Αγγελικής Αλειφεροπούλου και Ιωάννης Σαρμάς, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδροι δικαστικών Ενώσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ροδόπη: Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε κτηνοτρόφο -Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στη χώρα μας - Ανησυχία για το ινδικό στέλεχος

Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης