Τσιάρας προς Ευρωπαίους δικαστές: Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού Δικαστικών Ενώσεων

Τσιάρας προς Ευρωπαίους δικαστές: Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού Δικαστικών Ενώσεων

Επιστολή έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών - Νωρίτερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) διαμαρτυρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης 

Screenshot_2021-03-31_at_5_42_01_PM
Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης των Δικαστικών Ενώσεων και ήδη συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, ενώ το περιεχόμενό του, θα τεθεί σε γνωμοδοτικό καθεστώς από τις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων και θα σταλεί για κρίση στις δικαστικές Ενώσεις, ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Τσιάρα, στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από επιστολή που απέστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολούνται με θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, των δικαστηρίων και της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών.

Κατόπιν αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών απέστειλε επιστολή στον κ. Τσιάρα και η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η επίμαχη επιστολή δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσης.

Στην απάντησή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, αλλά και έμμεσα στις καταγγελίες της ΕΔΕ, ο κ. Τσιάρας, επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα αποκλεισμού των Ελλήνων εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, καθώς όπως ρητά αναφέρει το νομοσχέδιο που αφορά την υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών, πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή «θα αποσταλεί εκ νέου» τόσο στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όσο και στις δικαστικές Ενώσεις, ενώ ήδη οι δικαστικές Ενώσεις έχουν συμμετάσχει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών.

Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Σε απάντηση της επιστολή σας σχετικά με την «Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δικαστικό Λειτούργημα» θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Οι πληροφορίες στις οποίες αναφέρεστε σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με το υπηρεσιακό καθεστώς των Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να ακουστεί η άποψη των δικαστικών Ενώσεων, δεν είναι ακριβείς.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 11063/20.2.2017 (86 ΥΟΔΔ) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στο Υπουργείο, το οποίο εν συνεχεία το απέστειλε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 1756/1988, για γνωμοδότηση στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές και τις όποιες άλλες ανάγκες έχουν προκύψει στο μεταξύ, το Υπουργείο θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσταλεί εκ νέου τόσο στις Ολομέλειες όσο και στις δικαστικές Ενώσεις για τις τελικές τους παρατηρήσεις, ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή.

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει νομική υποχρέωση προς τούτο, οι δικαστικές Ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με το νέο νόμο που αφορά το υπηρεσιακό τους καθεστώς, η οποία, άλλωστε, δεν εξαντλείται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Ειδήσεις σήμερα 

Στα 3.616 τα νέα κρούσματα - 739 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι 

Κορωνοϊός - Άγιο Όρος: Ανησυχητική διασπορά του ιού - Στα 31 τα κρούσματα 

Τραυματιοφορέας «Αγία Σοφία»: Οδηγήθηκε στη φυλακή - Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δυο ανηλίκων 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης