Νίκος Παππάς: Στις 9 Ιουνίου καταθέτει στην προανακριτική για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Νίκος Παππάς: Στις 9 Ιουνίου καταθέτει στην προανακριτική για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο» είπε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής – Το τελικό πόρισμα αναμένεται έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου - «Κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης παράστασης που εξελίχθηκε σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της», λέει ο Νίκος Παππάς

nikos_pappas
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το ΣΥΡΙΖΑ channel καθώς αποφασίστηκε η κλήτευση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στις 9 Ιουνίου και η κατάθεση του τελικού πορίσματος έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής θεωρεί ότι τα έως τώρα ευρήματα, δηλαδή μαρτυρικές καταθέσεις, emails και sms τεκμηριώνουν πλήρως το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της δωροληψίας κατά συρροή.

Υπό αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφία της προανακριτικής έκανε αποδεκτή την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη να μην εξεταστεί άλλος μάρτυρας και να κληθεί άμεσα για κατάθεση ο κ. Παππάς. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Παράλληλα, καλεί την πλευρά Καλογρίτσα να προσκομίσει εντός των επόμενων ημερών όλα τα έγγραφα που έχει στην διάθεσή του και τα οποία  -σύμφωνα με τον ίδιο- αποδεικνύουν πλήρως τις καταγγελίες.

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της προανακριτικής Σταύρος Κελέτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «μπαίνουμε στο τελικό στάδιο και θα καλέσουμε τον φερόμενο ως ύποπτο κ. Παππά για να δώσει εξηγήσεις. Δια του συνηγόρου του ο πρώην υπουργός έκανε μια παρέμβαση και είπε ότι θα καταθέσει υπόμνημα. Εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε το άρθρο 244 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γι αυτό και θα καλέσουμε τον κ. Παππά την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 10:00 και εάν θέλει θα τοποθετηθεί δια υπομνήματος. 

Μετά την εξέταση του κ. Παππά ή την διαβίβαση του υπομνήματος θα πάμε στην διαδικασία σύνταξης πορίσματος εκτός και αν προκύψουν νέα δεδομένα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί νέα ολιγοήμερη παράταση για τις εργασίες της επιτροπής εως τις 7 Ιουλίου αν και εκτίμησε πως εως το τέλος του τρέχοντος μήνα το πόρισμα θα έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια. Τέλος, ο κ. Κελέτσης τόνισε ότι αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα με την οποία θα τον καλούν να επισπεύσει έως την κατάθεση Παππά την διαβίβαση επιπρόσθετων εγγράφων που ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι έχει στην διάθεσή του και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του.

Ο Παππάς δεν θα προσέλθει και θα καταθέσει υπόμνημα

Από την άλλη πλευρά ο πρώην υπουργός με δήλωσή του ενημερώνει ότι δεν θα προσέλθει με φυσική παρουσία στην επιτροπή αλλά θα τοποθετηθεί δια γραπτού υπομνήματος, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που δίνει ο νόμος στους κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς δηλώνει: «Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής»

Ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στις εξελίξεις, δήλωσε ότι «κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης παράστασης που εξελίχθηκε σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της». Όπως είπε, η προανακριτική στήθηκε «μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, περιλαμβανομένων καθυστερήσεων αλλά και των διακοπών του Πάσχα σε ένα διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, με μόνο 13 συνεδριάσεις, κλείνει ο κύκλος κατάθεσης των μαρτύρων.

Κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης φάρσας, μιας κακόγουστης παράστασης που έχει εξελιχθεί σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους πολιτικούς της εμπνευστές. Τη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να τη δει όλος ο ελληνικός λαός στην Ολομέλεια της Βουλής».

Κλείσιμο
Δήλωση Ν. Παππά για την Προανακριτική (1/6/2021)

ΝΔ: Το βάζει στα πόδια ο Ν. Παππάς

Ως απόπειρα φυγής χαρακτηρίζει η ΝΔ την απόφαση του κ. Νίκου Παππά να μην απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το ΣΥΡΙΖΑ channel αλλά να τοποθετηθεί δια υπομνήματος.

Πηγές της πλειοψηφίας αναφέρουν χαρακτηριστικά «Το βάζει στα πόδια ο Νίκος Παππάς μετά το πόρισμα-κόλαφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του, περί ελέγχου και έγκρισης από την Τ.τ. Ε της προέλευσης των τριών εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά την έκθεση-βόμβα που αποκαλύπτει ότι η μεταβίβαση των 3 εκατ ευρώ στον Καλογρίτσα από τους Άραβες έγινε βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης, ο «πρωταγωνιστής» εκείνης της περιόδου, επέλεξε τη φυγή.

Μη αντέχοντας να σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για το παρασκήνιο της σύστασης ομίλου χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης την περίοδο που ήταν πανίσχυρος υπουργός, ο Νίκος Παππάς κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Γυρίζει την πλάτη στην αναζήτηση της αλήθειας και επιλέγει τον μονόλογο λέγοντας πως θα καταθέσει τις θέσεις του με υπόμνημα. Τα στοιχεία όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής και οι επώνυμες καταγγελίες για το στήσιμο ενός μηχανισμού προπαγάνδας έχουν δημιουργήσει «βουνό» αποκαλύψεων που ζητούν σαφείς απαντήσεις.

Τα ερωτηματικά έγιναν περισσότερα με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank Αθανάσιου Τσάδαρη ο οποίος τίναξε στον αέρα ένα ακόμη «επιχείρημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή ο Καλογρίτσας είχε λεφτά επομένως δεν είχε λόγο να αναζητήσει χρήματα, καθώς υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο!

Από την εξέταση του τραπεζικού στελέχους με πορεία όπως ο ίδιος είπε στην Αριστερά και προσωπικές (όχι άλλες σχέσεις) με άτομα του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε:

Από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πιστοληπτική ικανότητα του Χρ. Καλογρίτσα εκτινάχθηκε από τα 47 εκατ ευρώ στα 110 εκατ ευρώ μέσα σε ένα έτος!

Κατά το διαγωνισμό των αδειών ο Χρήστος Καλογρίτσας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Παππάς, δεν είχε πιστοληπτική ικανότητα και η Attica Bank του είχε αρνηθεί δάνεια και για το κανάλι παρόλο που ο αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» το ζήτησε.

Ενώ τα 3 εκατ ευρώ θεωρήθηκαν από την Attica Bank νόμιμα, τελικά απεστάλη στις 3 Οκτωβρίου 2016 αναφορά ως ύποπτη συναλλαγή στην Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.

Μέσα από τις ερωτήσεις του βουλευτή κ. Νικολακοπούλου προέκυψε η σύνδεση του έργου Πάτρα - Πύργος στα email της CCC με σαφή αναφορά για «σπάσιμο» του έργου σε 8 τμήματα από την τότε κυβέρνηση».

Κίνημα Αλλαγής: Να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος

Πάντως, πηγές του Κινήματος Αλλαγής εκφράζουν την διαφωνία τους με την επίσπευση των διαδικασιών τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

«Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον «ιθύνοντα νου» στη μεθόδευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Έχει δηλαδή αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ' εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού, -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τον Νόμο- «πατρόναρε» και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το «στήσιμο» του διαγωνισμού. Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη για να προσθέσει: «Ωστόσο, σήμερα, με ευθύνη της πλειοψηφίας -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- φαίνεται πως η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα

Το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά και δεν συμπράττει σε αυτές τις εξελίξεις. Ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με την εντολή της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν, και κυρίως ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οφείλουν να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που οι ίδιοι υποστήριξαν ότι κατέχουν. Άλλως γεννώνται εύλογα ερωτηματικά.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιμείνουμε να έρθουν όλα στο φως»


Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η κηδεία του Μπερδέση - «Πίστευε στον Θεό, επισκεπτόταν το Άγιο Όρος» δηλώνει συνεργάτης του

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε αυτές τις έξι χώρες της ΕΕ μπορούμε να ταξιδέψουμε από σήμερα χωρίς περιορισμούς

Μειωμένα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως και τον Ιούνιο - «Κούρεμα» 40% στο λιανεμπόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης