Εκλογές στην Κύπρο σήμερα: Στην σκιά των «χρυσών» διαβατηρίων και των δικηγορικών γραφείων

Εκλογές στην Κύπρο σήμερα: Στην σκιά των «χρυσών» διαβατηρίων και των δικηγορικών γραφείων

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο - Είναι οι πρώτες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, κατά τις οποίες οι ψηφοφόροι δεν ιεραρχούν ως βασικότερο θέμα το Κυπριακό

ΠΘ_ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_ΚΥΠΡΟΣ
Στην Κύπρο, διεξάγεται σήμερα η πιο αξιόπιστη «δημοσκόπηση» για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Οι βουλευτικές εκλογές θα καταδείξουν την δύναμη των κομμάτων και θα δώσουν στίγμα πιθανών συνεργασιών, για την μάχη διαδοχής του Νίκου Αναστασιάδη, σε περίπου δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο κομματικός χάρτης της νέας Βουλής, θα καταδείξει πόσο δύσκολα θα είναι τα δύο χρόνια που ακολουθούν για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αν – όπως αναμένεται – μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), θα καταστούν δυσκολότερες και ίσως αδύνατες οι συνεργασίες, για υπερψήφιση κυβερνητικών νομοσχεδίων και ίσως επαναληφθεί το θρίλερ με την μη έγκριση του προϋπολογισμού, που παραλίγο να παραλύσει το κράτος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι οι πρώτες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, κατά τις οποίες οι ψηφοφόροι δεν ιεραρχούν ως βασικότερο θέμα το Κυπριακό, για να επιλέξουν κόμμα και υποψήφιο. Ακόμα και αν δεν βρισκόντουσαν σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία, που επιβάλλουν την χρήση μάσκας, αυτή θα ήταν απαραίτητη λόγω της οσμής των σκανδάλων, τα οποία αγγίζουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση του και το κυβερνών κόμμα, χωρίς όμως να αφήνουν αλώβητα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και όμως… όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών φέρνουν τον ΔΗΣΥ να διατηρεί την πρώτη θέση, έστω και αν τα ποσοστά του είναι καταφανώς μειωμένα. Την φθορά όμως, δεν την καρπώνονται τα τρία παραδοσιακά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ότι αποτελούν εναλλακτική επιλογή. Η απογοήτευση των πολιτών φαίνεται να ευνοεί την αποχή και την ψήφο διαμαρτυρίας που ενισχύει το Κίνημα Οικολόγων και το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ, αλλά και νέους σχηματισμούς που λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε εκλογές.

Διαβατήρια… και απολυτήρια

Η αντιπολιτευτική στρατηγική ανάδειξης του θέματος της διαφθοράς, ως κυρίαρχου ζητήματος κατά την προεκλογική περίοδο πέρασε στον κόσμο, αλλά δεν πέρασε το αφήγημα για την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΘ_ΧΡΥΣΑ_ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ_
Κλείσιμο


Οι αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια, που δόθηκαν σε απατεώνες, καταζητούμενους και εγκληματίες, έναντι «επενδύσεων», ανάγκασαν την κυβέρνηση να τερματίσει το πρόγραμμα και να καταφύγει στον διορισμό ερευνητικής επιτροπής, η οποία δεν αναμενόταν να καταλήξει σε τελικό πόρισμα για καταμερισμό ευθυνών, πριν τις εκλογές.

Ωστόσο, οι σκιές είναι βαριές τόσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και για μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε σωρηδόν πολιτογραφήσεις, με αιτήσεις που υπέβαλλαν δικηγορικά γραφεία, μεταξύ των οποίων και το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», με εκατοντάδες εκατομμύρια να καταλήγουν στα ταμεία εταιρειών κατασκευής και πώλησης ακινήτων… μεταξύ των οποίων και εταιρεία του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΘ_ΝΙΚΟΣ_ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ_ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ


Επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος, είχε κάνει δύο οικογενειακά ταξίδια αναψυχής στις Σεϋχέλλες, με το ιδιωτικό αεροσκάφος Σαουδάραβα… ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος μαζί με τις δύο γυναίκες του και μερικές δεκάδες συγγενείς του. Παράλληλα ο γαμπρός του Νίκου Αναστασιάδη, βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που διαχειρίζεται την Μαρίνα της Αγίας Νάπας, την οποία ελέγχουν αλλοδαποί, οι οποίοι επίσης πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι, με διαδικασίες που θεωρούνται τουλάχιστον επιλήψιμες.

Και ενώ είχαν απομείνει λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, την περασμένη Τετάρτη αποκαλύφθηκε ότι ο Επίτροπος Εθελοντισμού, που ήταν επιλογή του ίδιου του Κύπριου Προέδρου, είχε καταθέσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου και πλαστό πτυχίο Πανεπιστημίου, για να προσληφθεί το 1996 και να μονιμοποιηθεί το 2007 στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης τον διόρισε σε πολιτική θέση, φροντίζοντας να διατηρήσει και την οργανική του θέση στον Οργανισμό Νεολαίας και με μηνιαίες απολαβές 6.800 ευρώ!

Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, αν και δεν αρνούνται τα κρούσματα διαφθοράς, τα αποδίδουν σε λάθη, παραλείψεις και «τρύπες» του συστήματος, που εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται άτομα του περιβάλλοντος τους ή οι ίδιοι. Αντιστρέφουν μάλιστα τα πυρά, υπενθυμίζοντας ότι πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, υπήρξε βουλευτής του αριστερού ΑΚΕΛ, ενώ εμπλοκή στην κατάθεση αιτήσεων για πολιτογραφήσεις είχε και το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος», το οποίο ελέγχεται από την οικογένεια του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΠΘ_ΔΗΚΟ_ΝΙΚΟΛΑΣ_ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Στην προεκλογική κονίστρα βρέθηκε και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επιμόνως ζητούσε τους φακέλους συγκεκριμένων πολιτογραφήσεων για να κάνει έρευνα, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος υπήρξε μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Από την άλλη, ο Γενικός Ελεγκτής υπήρξε στέλεχος του αντιπολιτευόμενου ΔΗΚΟ και του αποδίδεται επιλεκτικό ενδιαφέρον για διεξαγωγή ερευνών που σκοπό έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Αυτό το πινγκ πονγκ, αλληλοεπίρριψης ευθυνών για την διαφθορά, κυριάρχησε μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. Τα κόμματα θα κάνουν ταμείο απόψε όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, με την κυβέρνηση να αναζητεί συνδυασμούς συμμαχιών, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει, με μειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο καθώς καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα στην Κύπρο δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή.

Και στο βάθος Κυπριακό

Μετά τις εκλογές αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η εξέλιξη αυτή έγινε επίσης αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να απασχολήσει ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη, η οποία παρουσιάζει σημάδια κόπωσης από την εκκρεμότητα περίπου μισού αιώνα στο Κυπριακό.

Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αποδίδεται μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα τέσσερα σχεδόν χρόνια ακινησίας στο Κυπριακό, χωρίς βεβαίως να παραβλέπεται η αρνητική και προκλητική στάση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με ακροβατισμούς και φλερτ του Προέδρου Αναστασιάδη με την ιδέα λύσης δύο κρατών, κάτι που φαίνεται είχε συζητήσει με πολλές προσωπικότητες.

Αν και η Βουλή δεν ασχολείται με το κυπριακό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετέχουν δια των αρχηγών τους στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί άτυπο συμβουλευτικό όργανο.

Το Εθνικό Συμβούλιο, με την προηγούμενη σύνθεση του, παρουσίαζε εικόνα Βαβέλ, καθώς τα ελληνοκυπριακά κόμματα δεν έχουν βρει κοινή γλώσσα, ούτε καν για την μορφή λύσης του Κυπριακού. Η εισδοχή και νέων κομμάτων στην Βουλή θα αλλάξει την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για τις απόψεις που έχουν νέοι σχηματισμοί, οι οποίοι εν πολλοίς είναι ευκαιριακοί με ροπή στον λαϊκισμό που ευνοείται από την οικονομική κρίση, την πανδημία και την σκανδαλολογία.

Πρώτος ο ΔΗΣΥ, αλλά…

Το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και του οποίου υπήρξε ηγέτης για σειρά ετών ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα διατηρήσει την πρώτη θέση, αλλά ενδεχομένως θα χάσει έναν με δύο βουλευτές. Η μείωση της κοινοβουλευτικής του ισχύος, θα οδηγήσει σε συμβιβασμούς του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, με μικρότερα κόμματα καθώς οι γέφυρες συνεννόησης με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έχουν καταρρεύσει και η συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο φαίνεται αδύνατη.

Στα λιγότερο από δύο χρόνια που απομένουν ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ θα επιδιώξει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να επαναπατρίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματευθεί συνεργασίες που από την μία θα επιτρέψουν την διατήρηση του κόμματος στην εξουσία και από την άλλη θα αποτρέψουν την συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, για στήριξη κοινού υποψηφίου.

O ΔΗΣΥ κουβαλάει το βαρύ φορτίο των σκανδάλων και των αποτυχιών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, καθώς καλείται από την αντιπολίτευση να δικαιολογήσει τα δωρεάν οικογενειακά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου (το οποίο διαχειρίζονται οι κόρες του) στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά και στην επιλογή προσώπων τα οποία ελέγχονται για σειρά παρανομιών.

Καθηλωμένη αριστερά

Το ΑΚΕΛ, με ηγέτη τον Άντρο Κυπριανού, είναι ένα από τα λίγα «ορθόδοξα» κομμουνιστικά κόμματα που κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Κορυφαία επιτυχία του ήταν η ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2008, κάτι που τελικώς απεδείχθη και ως η μεγάλη πληγή του κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να καρπωθεί την φθορά του ΔΗΣΥ, καθώς παρά τα 8 χρόνια που παρήλθαν από την λήξη της διακυβέρνησης Χριστόφια, δεν έχουν ξεχαστεί οι ατυχείς χειρισμοί στην οικονομία αλλά και η διαχείριση εσωτερικών ζητημάτων με κορυφαία την περίπτωση της έκρηξης των κοντέινερς στο Μαρί που στοίχισε την ζωή σε 13 άτομα, βύθισε την Κύπρο στο σκοτάδι με την καταστροφή του βασικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και έδωσε την χαριστική βολή στην παραπαίουσα οικονομία. Βαρίδι για το ΑΚΕΛ, είναι και η εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του σε οικονομικά σκάνδαλα, όπως η περίπτωση του υπευθύνου οικονομικών Βενιζέλου Ζαννέτου (τον οποίο συναντούσε στην φυλακή ο Νίκος Παππάς) και του βουλευτή Χρίστου Τζιοβάννη, ο οποίος ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια.

Το ΑΚΕΛ, επίσης δεν κατάφερε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό σοσιαλιστικό κόμμα παρά την ενίσχυση του και από προσωπικότητες που δεν είναι μέλη του κόμματος. Ο Μαρξισμός – Λενινισμός που συνεχίζει να αποτελεί το ιδεολογικό πλαίσιο λειτουργίας του ΑΚΕΛ, δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να πείσει μεγάλες μάζες ψηφοφόρων και μάλιστα σε μια περίοδο που τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, αν δεν έχουν καταρρεύσει βρίσκονται σε ανυποληψία.

Όσο και αν φαντάζει παράδοξο, ώθηση στο ΑΚΕΛ δυνατόν να δώσει η κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από την «Ομόνοια» Λευκωσίας. Οι οπαδοί της ομάδας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μέλη και ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, στο οποίο αποδίδουν την κακή πορεία της τα τελευταία 12 χρόνια. Δεν έλειψαν μάλιστα ακόμα και οι διαδηλώσεις φιλάθλων της «Ομόνοιας» έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στην Λευκωσία.

Το ΑΚΕΛ επίσης αναμένεται να χάσει μία με δύο έδρες ή στην καλύτερη περίπτωση να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό βουλευτών.

Ο Νικόλας και το ΔΗΚΟ

Το ΔΗ.ΚΟ, με ηγέτη του τον γιο του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλα, ενδεχομένως να αποκομίσει κάποια κέρδη από το σφυροκόπημα της κυβέρνησης για τα σκάνδαλα, χωρίς ωστόσο να αλλάζει σημαντικά η εκλογική του δύναμη. Το κόμμα δυσκολεύεται να πείσει ότι αποτελεί δύναμη κάθαρσης, καθώς έχει ταυτιστεί με το πελατειακό κράτος της διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού και την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος» στην παράκαμψη των κυρώσεων που είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ στο καθεστώς Μιλόσεβιτς, με την δημιουργία εταιρειών και την μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων με σακούλες στην Κύπρο.

Παράλληλα, στελέχη του ΔΗΚΟ κατέληξαν στην φυλακή για μεγάλα σκάνδαλα, όπως ο Ντίνος Μιχαηλίδης για τις μίζες των ρωσικών πυραύλων S-300 (υπόθεση Τσοχατζόπουλου) και ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, για μεγάλης έκτασης ατασθαλίες.

Το ΔΗΚΟ, αναμένεται να μετρήσει και τις επιπτώσεις από την διάσπαση του, με την αποχώρηση τριών βουλευτών, οι οποίοι συντάχθηκαν με το κόμμα που δημιούργησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, αντλώντας ψηφοφόρους από το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, του οποίου υπήρξε ηγέτης για σειρά ετών.

Στόχος του ΔΗΚΟ, είναι η αύξηση των ποσοστών και των εδρών του, ώστε να μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρυθμιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2023, συνεργαζόμενο είτε με το ΑΚΕΛ είτε με τον ΔΗΣΥ, κάτι που συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, παρά τις έντονες διαφωνίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων με τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, αλλά και σε επιμέρους θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΔΗΚΟ στην χειρότερη περίπτωση θα συγκρατήσει τις δυνάμεις του ενώ θεωρείται η πιθανή η ενίσχυση του με μία ή δύο έδρες.

Μάχη για την τέταρτη θέση

Παρά το ότι η εικόνα για τις τρεις πρώτες θέσεις στο κοινοβουλευτικό βάθρο, είναι ξεκάθαρη, το τοπίο παραμένει θολό για την τέταρτη θέση την οποία διεκδικούν τρία κόμματα.

Πρόκειται για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ που ίδρυσε το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης, το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ του οποίου ηγείται ο πρώην σωματοφύλακας του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστος Χρήστου.

Η ΕΔΕΚ, έχοντας περάσει μέσα από συνεχόμενες εσωκομματικές κρίσεις με αποχώρηση στελεχών θεωρείται απίθανο να συγκρατήσει τις δυνάμεις της και ενδεχομένως να χάσει την τέταρτη θέση την οποία παραδοσιακά διατηρούσε από το 1974. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στοχεύει σε ένα ποσοστό πέριξ του 7%, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο ακόμα και με απώλεια εδρών, δυνατόν να διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με την στήριξη του ΔΗΣΥ, ως «αντίδωρο» στην υπερψήφιση των προϋπολογισμών του 2021.

Το Κίνημα Οικολόγων παρουσίασε σημαντική άνοδο στις πρώτες δημοσκοπήσεις, αλλά στην συνέχεια έδειξε να σταθεροποιείται και να κινείται ελαφρώς πτωτικά. Το άνοιγμα του κόμματος σε προσωπικότητες που δεν ανήκαν στον Οικολογικό χώρο, αναμένεται να αποδώσει σε εκλογικά ποσοστά, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος, αφού στο κυπριακό φαίνεται να διατυπώνονται πολλές και διαφορετικές θέσεις που είναι δύσκολο να συγκεραστούν.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) ιδρύθηκε ως Χρυσή Αυγή Κύπρου με τις ευλογίες και την οικονομική στήριξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο μετά την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το παρελθόν του. Η λαϊκιστική ρητορική του έχει αποδώσει καρπούς και στις εκλογές του 2016 κατάφερε να εκλέξει δύο βουλευτές του οποίους αναμένεται να αυξήσει σε τέσσερις ή έξι στην σημερινή διαδικασία. Η κοινοβουλευτική ενίσχυση του ΕΛΑΜ, θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες στο κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη τις ψήφους του για να μπορέσει να περάσει νομοσχέδια. Μια πιθανή – έστω και ad hoc – συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με το ΕΛΑΜ, ίσως λειτουργήσει αρνητικά για τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, που δεν θα ήθελαν συμπόρευση με την ακροδεξιά και δη με το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο.

Στο όριο

Ενδεχομένως στη νέα Βουλή να καταφέρουν να μπουν ακόμα τρία κόμματα τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται κοντά το όριο του 3,6% που αποτελεί το μέτρο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Πρόκειται για την «Αλληλεγγύη» της πρώην ευρωβουλευτού και πρώην βουλευτού του ΔΗΣΥ, Ελένης Θεοχάρους, την «Νέα Γενιά» της βουλευτού Άννας Θεολόγου, η οποία ξεκίνησε ως στέλεχος της «Αλληλεγγύης», εξελέγη βουλευτής της «Συμμαχίας Πολιτών», ανεξαρτητοποιήθηκε και αφού επιχείρησε να συνεργαστεί με το Κόμμα των Κυνηγών, διεκδικεί εκλογή με την νεοσύστατη «Αλλαγή Γενιάς» και την Δημοκρατική Παράταξη «ΔΗΠΑ» του πρώην Προέδρου της Βουλής Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος αποχώρησε με πολλά στελέχη από το ΔΗΚΟ μετά από σύγκρουση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Οι προβλέψεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ως προς την πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΔΗΣΥ περίπου 26%, στο ΑΚΕΛ 24%, στο ΔΗΚΟ 12% και στα κόμματα ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων από 6,5%. Ακολουθούν η ΔΗ.ΠΑ, η Αλλαγή Γενιάς και η Αλληλεγγύη με ποσοστά που κυμαίνονται από 2έως 4%

Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στην ινδική μετάλλαξη με την πρώτη δόση

Τραγωδία στα Χανιά - Νέες αποκαλύψεις: Εντοπίστηκε η ζακέτα της 11χρονης Ιωάννας στο σημείο που βρέθηκε νεκρή

NASA: Εικόνα για πρώτη φορά από σύννεφα στον Άρη - Εντυπωσιακά πλάνα από το Curiosity
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης