Προανακριτική: Τα SMS με τον Παππά, ο Αρτέμης Αρτεμίου και τα χρήματα για τα «Syriza media»

Προανακριτική: Τα SMS με τον Παππά, ο Αρτέμης Αρτεμίου και τα χρήματα για τα «Syriza media»

Στελέχη της προανακριτικής  υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του πρώην υπουργού τόσο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος όσο και της δωροληψίας

kalogritsas-45
Σε νέες σημαντικές αποκαλύψεις για την δράση της «ομάδας Παππά», τις παρεμβάσεις στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και το στήσιμο των “Syriza media” προχώρησε ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας συνεχίζοντας την πολυήμερη κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κρίσιμος μάρτυρας κατέδειξε ως εκ των κορυφαίων μελών της ομάδας κρούσης που είχε συγκροτήσει ο κ. Παππάς προκειμένου να στηθεί ο τηλεοπτικός σταθμός τον γνωστό κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται μάλιστα να υπογραμμίζει κατά την εξέτασή του πως «Ο Αρτεμίου έβρισκε τα λεφτά για λογαριασμό του Παππά».

Παράλληλα προσκόμισε στην επιτροπή νέα γραπτή συνομιλία του (sms) με τον κ. Παππά για το θέμα της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της προανακριτικής αξιολογώντας τα έως τώρα ευρήματα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του πρώην υπουργού τόσο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος όσο και της δωροληψίας. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία ώστε το δεύτερο και βαρύτερο αδίκημα να «δεθεί» πλήρως ώστε να μην καταπέσει στα επόμενα δικαστικά στάδια.

«Ο Αρτεμίου έβρισκε τα λεφτά για λογαριασμό του Παππά»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καλογρίτσας στην τέταρτη ημέρας κατάθεσής του και απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Θάνου Πλεύρη αποκάλυψε την στενή συνεργασία των Παππά – Αρτεμίου για την χρηματοδότηση του «Syriza Channel»

- Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η ερώτησή μου είναι ως εξής. Για τον ρόλο, το τι ζητήθηκε στον κ. Μαρινάκη και τον κ. Κοντομηνά, το καταλαβαίνω. Ο κ. Αρτεμίου εκεί σ’ αυτές τις συναντήσεις λειτουργούσε ότι θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή θα αναζητούσε κεφάλαια σε τρίτους. Ποιος ήταν ο ρόλος του δηλαδή;

- Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ : Ο κ. Αρτεμίου δεν θα έβαζε λεφτά. Ο κ. Αρτεμίου ήταν ο άνθρωπος που θα έβρισκε τα λεφτά για λογαριασμό του κ. Παππά. Αν εγώ κατάλαβα καλά ήταν ο ίδιος ο κ. Παππάς ο κ. Αρτεμίου.

- Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Δηλαδή, λειτουργούσε για λογαριασμό του κ. Παππά ο κ. Αρτεμίου;

- Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Προφανώς. Είχε τις δυνατότητες μέσω των εμπειριών που είχε κλπ και των σχέσεων που είχαν όλοι μαζί να βρουν αυτά τα χρήματα να μπουν. Και μάλιστα είπε ξεκάθαρα ότι ο Αρτεμίου τοποθετήθηκε με ένα ποσοστό 99% ότι έχει τα χρήματα και ο Παππάς είπε 100%. Αν θυμάμαι, ο ένας είπε 99% και ο άλλος είπε 100% ότι υπήρχαν τα χρήματα. Και μάλιστα με έδωσαν κι εμένα μια χαρά εκείνες τις μέρες γιατί, να φύγει από πάνω μου η αγωνία που είχα.

Το SMS

Ο κ. Καλογρίτσας συνεχίζοντας την τακτική της σταδιακής αποκάλυψης των εγγράφων που έχει στην κατοχή του προχώρησε στην αποκάλυψη μιας ακόμα γραπτής συνομιλίας που είχε με τον κ. Παππά ελάχιστες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή της εγγυητικής επιστολής από τους υποψήφιους για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Κλείσιμο
Σε αυτή καταγράφεται οι αγωνία των δύο συνομιλητών για την εξεύρεση των χρημάτων καθώς η εταιρεία CCC – που θα παρείχε την χρηματοδότηση μετά από παρέμβαση Παππά όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Καλογρίτσας – δεν είχε ανταποκριθεί εως εκείνη την ώρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο μάρτυρας εκείνη η συνομιλία έχει ως εξής:

- Χρ. Καλογρίτσας: Μάλλον… τζίφος!!!

- Ν. Παππάς: δηλαδή;

- Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Σάμερ να πιέσουν το Λονδίνο, να το στείλουν κατά προτεραιότητα γιατί είναι για ελληνική Κυβέρνηση».

Στην συνέχεια φαίνεται να καλεί ο κ. Παππάς τον κ. Καλογρίτσα και να συνομιλούν.

Σχετικά με το επίμαχο sms στην προανακριτική διεξήχθη ο εξής διάλογος:

- Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Δηλαδή είχε ενδιαφέρον ο κ. Παππάς, ενώ ήταν Υπουργός αν τυχόν βγαίνει ή δεν βγαίνει η εγγυητική για έναν…

- Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Τι να πω; Αυτά θα βγάλετε συμπέρασμα. Εγώ σας δίνω ένα μικρό μέρος εδώ όπου του λέω κάτι, Νίκο τζίφος δεν βγαίνει μια εγγυητική. Φοβόμουν ότι δεν έρχεται η εγγυητική, δεν φτάνει.

- Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Δηλαδή εσείς έπρεπε να ενημερώσετε τον κ. Παππάς αν βγαίνει ή δεν βγαίνει εγγυητική. Σωστά;

- Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Εντάξει…

- Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η εγγυητική βγήκε τελικά.

- Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Πώς δεν βγήκε; Αφού παρενέβη ο κ. Παππάς στον Σάμερ ήρθε η εγγυητική με την καθυστέρηση που ήρθε από το Λονδίνο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στις εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά προκειμένου να δημιουργηθεί εφημερίδα. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η αρχική απόπειρα αφορούσε την επανέκδοση της «Πρώτης». Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα «Documento». Όμως και σε αυτή την περίπτωση και παρά το γεγονός ότι ο κ. Καλογρίτσας διέθεσε – όπως ισχυρίζεται – 2,9 εκατ. ευρώ για την έκδοση της εφημερίδας, ο κ. Παππάς του ζήτησε να αποχωρήσει από το μετοχικό σχήμα. Ο μάρτυρας ανέφερε μάλιστα ότι είχε εκφράσει ισχυρές διαφωνίες με την «γραμμή» του μέσου καθώς θεωρούσε ανήθικα τα δημοσιεύματα κατά συζύγων των αντιπάλων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά μου λέει ο Νικος «πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα». Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως «αφού δεν υπάρχει το όνομα σου στην τηλεόραση να μπεις». Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα «απ εξω». Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ δανεικά» ανέφερε κατά πληροφορίες ο κ. Καλογρίτσας

Πλευρης: σας ζήτησε ο κύριος Παππας να φύγετε από το ντοκουμέντο;

Καλογριτσας: ναι. Μου ζητησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Μα ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. «Τι έγινε με εφημερίδα»; «Νικο μου όλα καλά». Παππας: «περί κλεισίματος ακουω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο» απαντώ. «Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς»;

Καλογριτσας: κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλαμε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την πρώτη έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμης. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.

Για τη ντοκουμέντο υπογράψαμε χαρτιά. Το χρηματοδοτησα. Έχω τιμολόγια.

Πλευρης: έχετε δώσει αφανή χρήματα ;

Καλογριτσας: προφανώς δίναμε

Πλευρης: πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κύριος Παππας ή ο κύριος Βαξεβάνης;

Καλογριτσας: ο Παππας. Για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππας ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππας ήταν από πίσω.

Υπάρχουν χαρτιά για αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα.

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας φέρεται να είπε:

Πλευρης: εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’εντολη Νίκου Παππά;

Καλογριτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες...

Μου είπε ο Μαρινακης πως «ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νικο για το θέμα». Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη

Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.

Πλευρης: άρα η οποία συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;

Καλογριτσας: σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομα μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππας είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία όταν δεν υπήρξε.

Ειδήσεις σήμερα

Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τις e–αποδείξεις

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί, «πέφτουν» οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - Τι δείχνουν οι αριθμοί

Εκτροπή της πτήσης Ryanair στη Λευκορωσία: Είχε άλλες επιλογές ο πιλότος;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης