Μεταναστευτικό και Συμφωνία των Πρεσπών στην εκδήλωση για την Εξωτερική Πολιτική με Λοβέρδο - Καϊλή

Μεταναστευτικό και Συμφωνία των Πρεσπών στην εκδήλωση για την Εξωτερική Πολιτική με Λοβέρδο - Καϊλή

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να συνυπογράψει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό που θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις» ανέφερε ο  Ανδρέας Λοβέρδος 

ex_pol_lov
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας που διοργάνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμμετείχε η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή. Τη συζήτηση συντόνισε το στέλεχος ανεξάρτητων κινήσεων και ιστορικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης. Οι δύο πολιτικοί φαίνεται πως έχουν κοινά σημεία στις απόψεις τους όσον αφορά τα θέματα διπλωματίας αλλά και μεταναστευτικού.

Στη συζήτηση τονίστηκε και η συμβολή του ΠΑΣΟΚ, ως ένα κόμμα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό, πατριωτικό και υπογραμμίστηκε ότι το κίνημα πρέπει να επανακτήσει τη δυναμική του για να επιβάλει την ατζέντα, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη. Όπως υπογραμμίστηκε, μπορεί να αποκτήσει εκ νέου αναφορές σε εκείνους που παραδοσιακά εκπροσωπούσε αλλά και στις νέες μητέρες, νέους επιχειρηματίες, τρίτη ηλικία.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε η Εύα Καϊλή κατά την εισαγωγή της, στην αλλαγή ηγεσίας των ΗΠΑ, λέγοντας πως η χώρα μας έχει ενισχυθεί από την εκλογή του Μπάιντεν, καθως οι Κύπριοι και Έλληνες ομογενείς έχουν στηρίξει χρόνια τώρα τον νέο Πρόεδρο. Παράλληλα, χαιρέτισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δείχνοντας όπως είπε η κ. Καϊλή τις προθέσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε , πως «διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ανέλυσε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα μιλώντας για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, την πανδημία και τις συνέπειες στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, την πολιτισμική διείσδυση της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο των Βαλκανίων αλλά και τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε, πως ο ίδιος ως πολιτικός εκπέμπει ένα πατριωτικό,μεταρρυθμιστικό, θεσμικό μήνυμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ανήκω σε μία παράταξη πατριωτική, που ως θέση αρχής διαμόρφωσε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πολιτικές αποτροπής, σε ό,τι αφορά το κύριο μέτωπο της εθνικής εξωτερικής μας πολιτικής, δηλαδή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτόν τον πατριωτικό πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως είναι απαραίτητη η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Τουρκία. Εκτίμησε πως ο Τούρκος πρόεδρος, παρακμάζει καθώς, «η εξωτερική του πολιτική δεν είναι πολυσχιδής, αλλά αντιφατική και ακατάστατη. Η Δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου περιορίζονται σε βαθμό, που δεν αρμόζει σε δημοκρατικά κράτη, η δε πολιτική Ερντογάν να αποτελέσει η Τουρκία περιφερειακή δύναμη, να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και να λειτουργεί σε βάρος της κεντρικής πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και της αρχιτεκτονικής του ΝΑΤΟ,συγκρούεται με την πολιτική της Διοίκησης του Τζο Μπάιντεν. Η κατάσταση της Τουρκίας μοιάζει να είναι η χειρότερη των τελευταίων πενήντα ετών. Φυσικά η ελληνική διπλωματία οφείλει να αξιοποιεί αυτή τη συγκυρία.

Γα τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέμα το οποίο έχει φέρει και στη βουλή θέτοντας ερωτήσεις στην κυβέρνηση ο κ. Λοβέρδος είπε πως ενώ ρυθμίστηκε το όνομα έχουν εγκαταλειφθεί τα υπόλοιπα θέματα που υποτίθεται πως ρυθμίζει. Σημείωσε χαρακτηριστικά, πως «ούτε κοινή Επιτροπή για τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας ξέρουμε αν υπάρχει, αφού δεν δημοσιεύτηκε τρία χρόνια μετά έστω μία έκθεσή της, ούτε τα θέματα της συγγραφής της ιστορίας έχουν προχωρήσει, ούτε με τα θέματα του εμπορίου που σχετίζονται με το όνομα ασχολείται κανείς. Και πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας, ούτε μπορεί ούτε και θέλει να μας ενημερώσει για την εφαρμογή της. Η ενδεχόμενη εξήγηση πως πχ δεν πάει καλά η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής και δεν πρέπει να πιέζεται ο Ζάεφ δεν αποτελεί χρήσιμη για τη χώρα μας πολιτική, πρώτον γιατί είναι κοντόφθαλμη και δεύτερον γιατί παγιώνονται καταστάσεις. Θυμίζω, πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα παραχώρησε το όνομα της γλώσσας και της εθνικότητας στην άλλη πλευρά». Η Εύα Καϊλή, σημείωσε πως πρέπει η χώρα μας να σταθεί δίπλα από το βέτο της Βουλγαρίας για την ενταξιακή ή μη πορείας των Σκοπίων και των Τιράνων στις 22 Ιουνίου.

Κλείσιμο
Για το μεταναστευτικό, οι δύο πολιτικοί επίσης εξέφρασαν παρόμοιες θέσεις, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως, «η ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική ενότητα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η αντοχή των κρατών και των πολιτών της, όμως, έχει όρια που έχουν ξεπεραστεί τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφάλειας. Οι ανυπεράσπιστοι πολίτες της ζητούν προστασία. Έχοντας βαθιά κατανόηση των όσων συμβαίνουν μπορώ να πω, ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια στην ουσία του μεταναστευτικού προβλήματος. Τα όσα ακούγονται πως θα περιλαμβάνει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι απογοητευτικά. Μία από τα ίδια, με τα ισχύοντα σήμερα. Η αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών φαίνεται να μην έχει θέση στις διαμορφωμένες νέες πολιτικές. Οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι προ των πυλών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συνυπογράψει μια τέτοια συμφωνία».

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

Τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 στις 18:30 η Εύα Καϊλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος συζητούν διαδικτυακά για την εξωτερική πολιτική...

Posted by Andreas Loverdos on Monday, May 24, 2021


Ειδήσεις σήμερα: 

Θηλυκή συμμορία στην Πάτρα έκλεψε είδη από οκτώ μαγαζιά σε ένα απόγευμα!

Συνέλαβαν τον αδελφό του Τούρκου «μαφιόζου» που εκθέτει την κυβέρνηση Ερντογάν

Måneskin και David Damiano για ναρκωτικά: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε - H φωτογραφία με το σπασμένο ποτήρι


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης