Αλαλούμ με την ελληνική συμμετοχή

Αλαλούμ με την ελληνική συμμετοχή

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της εμπλοκής μάχιμων ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην εκστρατεία των προθύμων για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη και την προστασία των αμάχων...

Αλαλούμ με την ελληνική συμμετοχή
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της εμπλοκής μάχιμων ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην εκστρατεία των προθύμων για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη και την προστασία των αμάχων.
 
Το αλαλούμ ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Το πρωί εκείνης της μέρας, και υπό το πρίσμα της απόφασης υπ’αριθμόν 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν την ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Εκτός από την δημιουργίας μιας «no fly zone» πάνω από την Λιβύη και την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (all measures) που απαιτούνται για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Πεντάγωνο στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αλέξιος Ζέππος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, οι κύριοι Βενιζέλος και Δρούτσας δεν έκαναν δηλώσεις.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», δήλωνε σιβυλλικά μέσω γραπτής ανακοίνωσης ο κ. Δημήτρης Δρούτσας.
 
Μετά την επίσκεψή του στην 114 Πτέρυγα Μάχης (επίσης την προηγούμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου) ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε τη στάση της χώρας επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, όπως έχει υποχρέωση, θα σεβαστεί απολύτως και θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεών μας. Θα κινηθούμε συνεπώς μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Κλείσιμο

Οι δυνάμεις μας είναι ούτως ή άλλως παρούσες στην περιοχή για να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλές μέρες». Για τα περαιτέρω, δηλαδή την ακριβή εξειδίκευση της ελληνικής εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
 
Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ουδείς από τους συμμετέχοντες υπουργούς Εξωτερικών ή Εθνικής Άμυνας αλλά ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπήκε στον κόπο να ανακοινώσει επισήμως ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που είχαν αρχίσει ήδη να μεταδίδονται, ανέφεραν ότι η Ελλάδα διέθεσε στο ΝΑΤΟ τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, μια φρεγάτα με αποστολή την περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων, ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye, τη βάση της Σούδας (ναυτική και αεροπορική) αλλά και τις βάσεις στον Άραξο και την Ανδραβίδα όπου θα μπορούσαν να μετασταθμεύουν αεροπορικές δυνάμεις συμμαχικών και φιλικών χωρών που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο συνασπισμό των προθύμων.

Επιπλέον, η Ελλάδα είχε αποφασίσει να θέσει σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με διαμόρφωση μάχης (C/SAR) το οποίο θα επιχειρούσε από την Κρήτη εφ’ όσον κάτι τέτοιο κρινόταν σκόπιμο. Αυτά επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
 
Η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να διαψεύσει την είδηση της διάθεσης τεσσάρων F-16, δηλαδή μάχιμων δυνάμεων, στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Λιβύη. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, μέσω μιας ιδιότυπης σιωπηρής αποδοχής, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επιβεβαίωναν την ελληνική εμπλοκή.
 
Μόνο στις 16.18 το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε τα εξής : «Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
 
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά  των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
 
Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».
 
Πουθενά λέξη για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξηγούσαν ότι η πιθανή διάθεση μαχητικών αεροσκαφών ήταν ένα ενδεχόμενο που εξετάστηκε από το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη Παρασκευή και υποστήριζαν ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση. Στο ερώτημα γιατί δεν προσπάθησαν επί 48 ώρες να αποκαταστήσουν την αλήθεια (αφού, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους ήταν ψευδές ότι η χώρα είχε αποφασίσει να λάβει μέρος στις αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Καντάφι αποστέλλοντας πολεμικά αεροσκάφη) απαντούσαν ότι με την κοινοποίηση ψευδών πληροφοριών εκτίθενται οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ανακρίβειες.
 
Η αλήθεια είναι όμως ότι η πληροφορία περί διάθεσης F-16 δεν «δημιουργήθηκε» από την φαντασία κάποιων δημοσιογράφων. Μεταφέρθηκε από αξιωματούχους, διπλωμάτες, επιτελείς και άλλες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Την ελληνική συμμετοχή εξειδίκευαν υπεύθυνα και αρμόδια στελέχη τα οποία είτε είχαν παραπλανηθεί από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, είτε έλεγαν την αλήθεια! Διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό ότι έβγαζαν από το… στομάχι τους τις λεπτομέρειες που μετέφεραν στους δημοσιογράφους.
 
Άρα λοιπόν είναι η κυβέρνηση που θα πρέπει να εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα τι ακριβώς συνέβη, γιατί δημιουργήθηκε το μπάχαλο, για ποιο λόγο τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας επέτρεπαν επί 48ωρο την μετάδοση «εσφαλμένων» ειδήσεων και γιατί μετέβαλαν την αρχική τους απόφαση. Διότι ουδείς μπορεί να πειστεί εύκολα από το επιχείρημα ότι οι υπουργοί (και τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης) δεν άκουσαν για τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών χωρίς να μπουν στον κόπο να επαληθεύσουν την είδηση. Ιδίως όταν πρόκειται για υπουργεία που εκδίδουν διαψεύσεις σχεδόν δι’ ασήμαντον αφορμή και μάλλον δεν πείθει η εξήγηση ότι τώρα αδιαφόρησαν αφήνοντας τους δημοσιογράφους να εκτεθούν. 

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει πράγματι δηλώσει στο ΝΑΤΟ ότι θέτει στη διάθεση της συμμαχίας τέσσερα μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση αναχαίτισης (όχι βομβαρδιστικά), αλλά για άγνωστους λόγους το γεγονός αυτό η κυβέρνηση δεν θέλει να το παραδεχτεί δημοσίως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης