Ανδρέας Ξανθός: Eπιστημονική και κοινωνική διαβούλευση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ανδρέας Ξανθός: Eπιστημονική και κοινωνική διαβούλευση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας «παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το φαινόμενο της δυσπιστίας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και της απροθυμίας μερίδας της κοινωνίας να εμβολιαστεί»

pfizer_emvolio
Να ανοίξει συντεταγμένα ο δημόσιος διάλογος για το πώς πρέπει η Πολιτεία να θέσει τις προϋποθέσεις μιας «κάποιου τύπου υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19» ζητεί ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρώην υπουργός Υγείας διαπιστώνει πως «παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το φαινόμενο της δυσπιστίας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και της απροθυμίας μερίδας της κοινωνίας να εμβολιαστεί», παρότι ο εμβολιασμός «αποτελεί κρίσιμη παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

«Στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών δεν υπερβαίνει το 60%, στους άνω των 80 ετών είναι στο 63% και, δυστυχώς, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα επαγγελματιών υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά δεν υπάρχει εικόνα για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων και των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, αναδεικνύουν όχι προφανώς ένα success story για την κυβέρνηση, αλλά πολιτικές ευθύνες για το έλλειμα συστηματικής και έγκυρης ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και τεκμηριωμένων απαντήσεων στα συνήθη ερωτήματα και αμφιβολίες των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως αναδεικνύουν και την ανάγκη ενός σοβαρού δημόσιου διαλόγου για το πώς πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα και για τις προϋποθέσεις μιας κάποιου τύπου υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19»,  υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

Και συνεχίζοντας αναφέρει πως «η ιδέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, για κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες εργαζομένων ή επαγγελματιών που έχουν κρίσιμους ρόλους στη φροντίδα ασθενών ή ευπαθών ομάδων, έχει τεθεί πλέον ανοικτά από την κυβέρνηση» αλλά πως «προχωρά χωρίς επιστημονική και κοινωνική διαβούλευση και χωρίς δεδομένα που να πιστοποιούν την αναγκαιότητα ( πχ για το προσωπικό της ΕΜΑΚ)».

Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός επισημαίνει πως «η συζήτηση αυτή, παρότι εμπεριέχει τον κίνδυνο υποχώρησης εργασιακών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο και στη χώρα μας. Αν όμως η Δημόσια Υγεία είναι το μείζον αγαθό που οφείλουμε συλλογικά να διαφυλάξουμε, η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών είναι εύλογη και αναλογική του εκτιμώμενου κινδύνου».


Ειδήσεις σήμερα:

Σπύρος Μπιμπίλας: Η σχέση του με τον Πέτρο Φιλιππίδη - Γιατί «πρωταγωνιστεί» στην κατάθεση της συζύγου του ηθοποιού

Προειδοποίηση Νετανιάχου: Θα απαντήσουμε σκληρά εάν υπάρξουν νέες επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας

Νίκος Πάλλης: Έφυγε ένας απ’ τους εκπροσώπους της παλιάς επιχειρηματικής Αθηνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης