Ηλιόπουλος: Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά φέρνει κατάργηση του οκταώρου και μείωση μισθού

Ηλιόπουλος: Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά φέρνει κατάργηση του οκταώρου και μείωση μισθού

«Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας», είπε

iliopoulos-6584
Για αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου της ΝΔ είναι «κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες που σημαίνουν μείωση μισθού και πλήρης επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελαστικοποιήσει την αγορά εργασίας «στην παραδοσιακή λογική της ΝΔ ότι η ελαστικοποίηση και η κακοπληρωμένη εργασία μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα». Όπως σχολίασε, η ΝΔ έλεγε τα ίδια και το 2012 «όταν τότε μέσα σε μία νύχτα καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μείον 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών». «Το επιχείρημα και τότε ήταν ότι θα συγκρατήσουμε την ανεργία και θα μειώσουμε την ύφεση. Το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο, να ζήσουμε τη μεγαλύτερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης, με ανεργία μεγαλύτερη του 50% για τους νέους», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή η πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, καθώς η μείωση μισθού θα φέρει μείωση της ζήτησης, πλήττοντας άμεσα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να συνδυαστεί με τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών», επισημαίνοντας πως «από την πρώτη μέρα, η ΝΔ έδειξε ότι θέλει να επανέλθουν τα "άβατα" της εργοδοτικής ανομίας, ότι βάζει πλάτη στους εργοδότες που κλέβουν τον μισθό των εργαζομένων τους». Ως προς αυτό υπογράμμισε ότι «μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για παράνομες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων. Σήμερα το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ».

Αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, μιλώντας ‪χθες βράδυ ‬στον τηλεοπτικό σταθμό «ITV Ιωαννίνων», ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «ήταν ακριβώς πέρυσι τέτοιον καιρό όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό», όμως «αντί να αντιμετωπίσει με στρατηγική σκέψη αυτήν την πανδημία, βλέποντας στο μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετώπιζε με στρατηγική τριμήνου». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για αυτόν τον λόγον έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με πέρυσι» και ότι «ποτέ δεν αντιμετώπισε τη διασπορά στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς». Όπως υποστήριξε, το αποτέλεσμα αυτών είναι «να έχουμε ένα από τα πιο παρατεταμένα και αποτυχημένα lockdown στην Ευρώπη, καθώς από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερες από 10.800 απώλειες συμπολιτών μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε (στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο) ότι σήμερα μία σειρά από δραστηριότητες, πράγματι, πρέπει να ανοίξουν αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τα κατάλληλα μέτρα, υγειονομικά και οικονομικά. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Να γίνει άμεσα ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων με διαγραφή ενός μέρους του, κάτι που αφορά και τον κλάδο του τουρισμού, να στηριχθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές στους πληττόμενους κλάδους για ένα εξάμηνο -με τη δέσμευση του εργοδότη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας- και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αλλά και στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας για την αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων».

Όσον αφορά το ζήτημα της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία από τη Βουλή, είπε ότι «ένας από τους λόγους που η ΝΔ δεν ανοίγει κανονικά τη Βουλή -τη στιγμή που επαναφέρουν τόσες άλλες δραστηριότητες- είναι γιατί θέλουν να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα χυδαία ψέματα που είπαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Δεν θέλουν να αναδειχθεί η συμπόρευσή τους εκείνη την περίοδο με τους νεοναζί και την ακροδεξιά συνομωσιολογία, θέλουν να αποφύγουν να ζητήσουν 158 "συγγνώμη" όχι προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς την ίδια την κοινωνία», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι σήμερα σέβονται και τιμούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αυτήν τη "συγγνώμη" θα τη ζητήσουν στη Βουλή και θα τη ζητάνε καθημερινά από τους πολίτες που κορόιδεψαν».

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεμιστοκλέους (ΘΕΜΑ 104,6): Πιθανότατα από Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός των παιδιών

Κυρανάκης: Δεν έχω επαφή με τον πατέρα μου, αλλά δεν του κρατάω κακία

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης