Κυπριακό – Δένδιας: Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων

Κυπριακό – Δένδιας: Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων

Αδιέξοδο στην πενταμερή της Γενεύης - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες

kypriako-pentameris-648
Για την πορεία των συζητήσεων στην Γενεύη για το Κυπριακό, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς, έκανε δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, μετά την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, «δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.

Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».
pentameris-genevi-6584


Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, νέα άτυπη σύνοδο 5+1 για το Κυπριακό εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Για την σύνοδο στην Γενεύη είπε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινό έδαφος, αναφερόμενος στις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη και στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Χρονικώς τοποθέτησε την επόμενη σύνοδο σε 2-3 μήνες αφού προηγηθούν προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως ο ίδιος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε καμία περίπτωση δεν επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία, παρά το ότι οι θέσεις της βρισκόντουσαν εκτός του πλαισίου που είχε θέσει και ο ίδιος στο Κραν Μοντανά.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεαρή Γιαπωνέζα κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον 77χρονο «Δον Ζουάν» σύζυγό της

Κυπριακό: Ύστατη προσπάθεια στη Γενεύη να αποφευχθεί το «ναυάγιο» στο οποίο οδηγούν οι Τούρκοι

Τέλος χρόνου για την επανένταξη στις 100 - 120 δόσεις της εφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης