Μητσοτάκης για Λυσσαρίδη: Ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

Μητσοτάκης για Λυσσαρίδη: Ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα - Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

message_mitsotakis
«Ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης» δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία. Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή.

Σαμαράς: Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη:

«Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου και τον Ελληνισμό. Εκφράζω στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Γεννηματά: Αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο

Τον Βάσο Λυσσαρίδη αποχαιρέτισε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως ο φλογερός πατριώτης και γνήσιος δημοκράτης αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, «δίπλα στο Μακάριο, ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα» και, αργότερα, με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora.

Κλείσιμο
Και προσέθεσε πως ο Βάσος Λυσσαρίδης «για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος κοινών αξιών και αγώνων για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα.

Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης.

Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων.

Ένας προοδευτικός διανοούμενος.

Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο επιστήμονας που για έναν αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ’ όλη τη γη, από κάθε μετερίζι.

Δίπλα στον Μακάριο, ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora.

Με τον χειμαρρώδη λόγο του, έδωσε κάθε ικμάδα του «είναι» του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ, για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία.

Το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη.

Δένδιας: Συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, εκφράζει στους οικείους του, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, στην ίδια ανάρτηση ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως ο Βάσος Λυσσαρίδης συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και τον αγώνα της για ελευθερία.

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

Θλίψη για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, "ιστορικού πολιτικού ηγέτη της Κύπρου, που σημάδεψε με τη δράση του τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την πολιτική ιστορία της πατρίδας του", εκφράζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του Βάσου Λυσσαρίδη και στον κυπριακό λαό.


Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αγωνιστής πρώτης γραμμής, καθώς και ένας προοδευτικός διανοούμενος και ποιητής», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Συνδέθηκε από νωρίς με τον δημοκρατικό και απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο κατά το διάστημα 1955-1959, ενώ είχε υπάρξει Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή έδρασε ενάντια στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Γι' αυτή του τη δράση έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικές δυνάμεις. Υπήρξε στενός φίλος και προσωπικός γιατρός του Μακαρίου, απ' όπου και του αποδόθηκε το φιλικό προσωνύμιο «γιατρός».

Κατά το διάστημα 1985 έως 1991 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 1969 έως το 2001 ήταν πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ.

Σχεδόν για μισό αιώνα, από το 1960 έως το 2006 εκλεγόταν βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης έχαιρε σεβασμού σε ολόκληρο τον Ελληνισμό ως ευγενικός, ευθύς και φλογερός συνομιλητής.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».


Ειδήσεις σήμερα:

EE: Κατηγορηματικό «όχι» στην προοπτική επαναχάραξης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Σαρλ Μισέλ: Δύσκολες οι σχέσεις με την Τουρκία - Απαιτείται πρόοδος στα ελληνοτουρκικά

Αγία Βαρβάρα - Συγκλονιστική κατάθεση της 15χρονης που σκότωσε τη μητέρα της: Άκουσα να ουρλιάζει, μετά όλα τελείωσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης