Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων - Ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν «θέλει να ψηφίσουν οι απόδημοι ή όχι» - Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα μίλησε ο Κατρούγκαλος

makis_voridis1
Με σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, κατά την εισαγωγική κοινοβουλευτική διαδικασία το σύνολο των κομμάτων – πλην ΣΥΡΙΖΑ - ξεκαθάρισαν την αφετηριακή τους θέση για το επίμαχο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν λογικές συγκλίσεις.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών διαφαίνεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ως έχει τοποθετούνται οι ΚΟ της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Εγγύτερα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αλλά με ορισμένες διαφοροποιήσεις είναι η θέση του ΜεΡΑ25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θέλει την απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων σε μια εκλογική διαδικασία που θα οδηγεί σε ένα ενιαίο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά με την πρόνοια εκλογής βουλευτών ομογένειας (αύξηση των υπαρχόντων εκλογικών περιφερειών με προσθήκη περιφέρειας Ευρώπης, Αμερικής κ.α.). Επίσης, το ΚΚΕ επιθυμεί μεν την προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, διαφωνεί ωστόσο με την κατάργηση των «φίλτρων» που ορίζουν πως στις εκλογές θα μετέχουν εξ αποστάσεως μόνο οι απόδημοι που αποδεικνύουν κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με την πατρίδα.

Σε άλλο μήκος από το σύνολο των προτάσεων κινείται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει πως η ψήφος των απόδημων δεν θα προσμετράται στην επικράτεια αλλά σε μια χωριστή παράλληλη εκλογική διαδικασία.

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση»

Υπό αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την κοινοβουλευτική απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα αν «θέλει να ψηφίσουν οι απόδημοι ή όχι. Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξεφύγει»

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση με συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν έχει νόημα μια συζήτηση την στιγμή που έχετε ανοίξει εσείς ένα θέμα. Ένα στέλεχος σας, όχι τυχαίο, η κυρία Τζάκρη που είναι αρμόδια για τους απόδημους, κάνει μια πολύ σαφή κατηγορηματική δήλωση. Δεν είναι κάτι που λέγεται χαλαρά. Έχει φόρτιση. Την ρωτά ο Δημοσιογράφος την κα Τζάκρη: «οι περιορίσιμοι – οι συγκριμένοι – θεωρούνται αδικία από την μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε σε περίπτωση άρσης τους;». Δεν τη ρωτάει γενικά πως το σκέφτεται. Αλλά αν θα συναινέσει επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Και απαντά η κα Τζάκρη: «Τι εννοείται; Εμείς είμαστε αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν όλοι οι έλληνες της διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε μάχη άρσης περιορισμών αλλά θα τους καταργήσουμε όταν επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση. Είναι άδικοι υποτιμητικοί δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω». Άρα λοιπόν σας λέω ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε την διακυβέρνηση της χώρας. Σας καλούμε να τα καταργήσουμε τώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα παραπλάνησης των ομογενών είπε «αναφέρατε ποτέ σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της χώρας; Τους το είπατε και το απέκρυψα ή διαστρέβλωσα; Δεν το είπατε ποτέ. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να τοποθετηθείτε».

Κλείσιμο
Ο ίδιος εξήγησε ότι επί του ζητήματος της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές χωρίς περιορισμούς συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ το οποίο ζητά την παραμονή κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς λέμε ότι πρέπει να μετέχουν ισότιμα όλοι οι συμπολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κάτι άλλο. Λέει ότι οι απόδημοι μπορούν να ψηφίζουν αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν. Να μην λαμβάνεται η ψήφος τους στην διαμόρφωση του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος. Άρα να υπάρχουν ψήφοι 2 ταχυτήτων».

Πέραν αυτού απευθυνόμενος κυρίως προς το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ είπε «να δούμε ποιο είναι το εκλογικό Σώμα. Ποιους θέλουμε να διευκολύνουμε ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Εμείς λέμε ότι πρέπει να διευκολυνθούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το ΚΚΕ λέει ότι δεν του αρκεί ότι αυτοί έχουν ιδιότητα Έλληνα πολίτη και δικαίωμα ψήφου. Θέλει να υπάρχουν κριτήρια» για να προσθέσει «θα συζητήσουμε και το πως θα εκπροσωπούνται οι άνθρωποι της ομογένειας. Με 3, 4 ή 15 έδρες. Να συζητήσουμε πως θα ψηφίζουν και που. Δηλαδή αν θα ψηφίζουν για περιφέρειες και ποιες ή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αυτά είναι άλλη συζήτηση που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνήσουμε»

Κατρούγκαλος: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το νομοσχέδιο

Ως φτηνό πυροτέχνημα, που φανερώνει βαθύτατη ασέβεια όχι μόνο προς τους αποδήμους, αλλά προς την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, το νέο νομοσχέδιο για τους αποδήμους. «Πώς αλλιώς εξηγείται», αναρωτήθηκε, «να έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση η πρόταση να τροποποιηθεί ένας νόμος που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και που διαμορφώθηκε μετά από διαπραγμάτευση μηνών, μετά από μία δύσκολη συμφωνία 5 κομμάτων; Πολύ περισσότερο που δεδομένη είναι η αδυναμία τροποποίησης του νόμου, χωρίς τη σύμπραξη ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή κατήγγειλαν την διαδικασία. Τότε γιατί;»

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τα μείζονα και τα κρίσιμα προβλήματα της πανδημίας και της οικονομίας αλλά και η απόδραση του κ. Βορίδη από την συνταγματική του υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο, που συμφωνήθηκε σχεδόν ομόφωνα το Δεκέμβρη του 2019. Η αποτυχία εφαρμογής είναι ήδη απτή: Σε τριψήφιο νούμερο αριθμούνται οι αιτήσεις και σε διψήφιο οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μολονότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε: «τα καύσιμα του πυροτεχνήματος που φιλοδοξεί, αλά Ντέιβιντ Κόπερφιλντ να καλύψει την απόδραση του κ. Υπουργού από τις ευθύνες του περιλαμβάνουν τους εξής διαδοχικούς και ανατροφοδοτούμενους ψευδείς ισχυρισμούς, τα παρακάτω τρία ψεύδη:

1- ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκαθεν υπέρ των περιορισμών.

2- Η κυρία Τζάκρη ζήτησε να καταργηθούν οι περιορισμοί τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί και γι’ αυτό και η κυβέρνηση έφερε το νόμο που συζητάμε.

3- Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει διαρκώς θέσεις.»

Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ) Άρση των περιορισμών και συμμετοχή των απόδημων με επιστολική ψήφο

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοθηρικά παιχνίδια με την ομογένεια εξαπέλυσε και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

«Κρύβεστε πίσω από τους πολιτικούς σας φόβους. Θεωρείτε συντηρητικό το κοινό του απόδημου ελληνισμού. Επιμένετε στους κόφτες στον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί; Εμείς λέμε: σήμερα άρση κάθε κόφτη και επιστολική ψήφο στον απόδημο ελληνισμό. Δεν έχουμε δικαιολογία να μην το κάνουμε» είπε μεταξύ άλλων

Γκιόκας (ΚΚΕ): Τυχοδιωκτικά παιχνίδια στις πλάτες των ομογενών

Για αποπροσανατολιστικό καυγά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανεκδιήγητες τις δηλώσεις Τζάκρη.

Ο ίδιος κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό στις πλάτες των απόδημων» και πρόσθεσε «η κα Τζάκρη πήγε να χαϊδέψει τα αυτιά των ομογενών στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε τα κριτήρια που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2019. Παράλληλα απέκρυψε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσμετρά την ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Γκιόκας επανέλαβε ότι απαιτείται ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με το κράτος για την συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές. «Εμείς καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Και θεωρούμε ότι και αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει κριτήριο για τους απόδημους για το ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους».

Μπακαδήμα (ΜεΡΑ25): Θετική η άρση των περιορισμών

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να έχουν οι απόδημοι ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα. Γι’ αυτό καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση που λύνει το ζήτημα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ανέφερε η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜεΡΑ25 τονίζοντας ότι η άρση των περιορισμών που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι θετική κίνηση. Η ίδια επανέλαβε την πρόταση του κόμματός της που προβλέπει την προσμέτρηση των ψήφων στο συνολικό αποτέλεσμα της χώρας και την προσθήκη εκλογικών περιφερειών εξωτερικού ώστε οι ομογενείς να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στην Βουλή.

«Είναι θετική η άρση των περιορισμών» είπε για να προσθέσει ωστόσο πως αν δεν υπάρξει πρόβλεψη δημιουργίας περιφερειών το κόμμα της θα καταψηφίσει. Σε άλλο σημείο είπε «προκαλεί απορία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει τα «όχι» - «ναι» και τώρα κάνει τα «ναι» - «όχι»»


Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Γιατί ο Δένδιας κάθησε στον καναπέ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Πανελλαδικές συγκεντρώσεις δικηγόρων: «Η πανδημία έχει εξαντλήσει τα όρια των αντοχών μας»


Tηλεκπαίδευση: Υποχρεωτική για μαθητές που διαμένουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης