Παναγιωτόπουλος και Καραμανλής αναδεικνύουν την ιστορία των Οχυρών της «γραμμής Μεταξά»

Παναγιωτόπουλος και Καραμανλής αναδεικνύουν την ιστορία των Οχυρών της «γραμμής Μεταξά»

Σχεδιασμός για ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς

panagiotopoulos_-_karamanlis
Το θέμα αξιοποίησης και ανάδειξης των οχυρώσεων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συζήτησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, θέτοντας τις βάσεις για θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οι δύο υπουργοί, παρουσία και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ Στγου Κωνσταντίνου Φλώρου και Αντγου Χαράλαμπου Λαλούση αντίστοιχα, βρέθηκαν την Κυριακή στ΄ οχυρό του Ρούπελ στις Σέρρες, για τον εορτασμό της 80ης επετείου της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941).
karamanlis_-_panagiotopoulos1
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Σερρών, για διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων οχυρώσεων, όπως τέθηκε τόσο από τον κ.Καραμανλή όσο και από τον τοπικό αντιπεριφερειάρχη κ.Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα το 1941, τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία και τα περισσότερα παραδόθηκαν στον εχθρό, αφού είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη και υπογραφεί συνθηκολόγηση. Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα περισσότερα συγκροτήματα ήταν ενταγμένα στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας και μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Ευρώπη παροπλίστηκαν μ’ αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν και να λεηλατηθούν στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, οι Σερραίοι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης το 1941, πολεμώντας τους εισβολείς στο Μπέλλες και στο Άγκιστρο, αγγίζουν τους 70.
karamanlis_-_panagiotopoulos
Κλείσιμο
Η διάσωση και η ανάδειξη των οχυρώσεων και των πεδίων μαχών στο βόρειο τμήμα των Σερρών, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και στην ανάπτυξη του λεγόμενου ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα η Στρατιωτική Υπηρεσία, λειτουργεί στις Σέρρες μόνο τα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη ως επισκέψιμα μνημεία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε πως οι Σερραίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των οχυρών και της ιστορίας τους. «Χρέος μας είναι, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ηρώων και να αναδείξουμε την ιστορική αυτή περιοχή. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας με την αυτοθυσία τους», δήλωσε ο κ.Καραμανλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα υπάρξει ένας οργανωμένος σχεδιασμός, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων οχυρώσεων του Β΄ Π.Π., συμβάλλοντας έτσι τόσο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όσο και στην ανάπτυξη ενός νέου είδους θεματικού τουρισμού με φανατικό κοινό.



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φιλίππου, γραμμένο στον καθαρεύουσα

Την Τετάρτη ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πότε αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης