Χατζηδάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Για 755.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους έχουν δοθεί πάνω από 1,5 δισ ευρώ

Χατζηδάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Για 755.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους έχουν δοθεί πάνω από 1,5 δισ ευρώ

«Φέρνουμε αυτό το νομοσχέδιο γιατί η τελευταία μεγάλη και οργανωμένη παρέμβαση για τα εργασιακά έγινε το 1982»

kostis-xatzidakis-6458
Για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά και τη στήριξη που παρείχε το υπουργείο Εργασίας λόγω της πανδημίας σε εργαζόμενους, ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό μόνο, από τον Μάρτιο πέρυσι μέχρι τον Απρίλιο φέτος, έχουν δοθεί 7,1 δισ. ευρώ για 3 εκ. ωφελούμενους εργαζομένους και ανέργους. Για 755 χιλιάδες ανέργους και μακροχρόνια ανέργους έχουν δοθεί πάνω από 1,5 δισ ευρώ. Φέτος, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής προστασίας είναι αυξημένος κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.


Είναι αλήθεια ότι έχουμε την πληρέστερη στήριξη από πλευράς προϋπολογισμού σε σχέση με όλα τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, δεν είμαστε ούτε Ελβετία, ούτε Σουηδία, θα θέλαμε να υπάρχει ακόμα εντονότερο κοινωνικό χρώμα στις πολιτικές μας, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις καθώς με τον κορωνοϊό δεν είμαστε σε σταθερό έδαφος.

Κλείσιμο
«Κατά τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου πολλά θα ακουστούν. Το βέβαιο είναι ό,τι και να κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο εμείς θα ακούσουμε το γνωστό μοτίβο. Όπως πας στην εκκλησία και ακούς το πιστεύω, το πάτερ ημών , το κύριε ελέησον , στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ακούσουμε ότι είναι νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας, η εργασιακή γαλέρα και όλα αυτά που ακούω απ' όταν ήμουν φοιτητής, από την πλευρά της αριστεράς. Το νομοσχέδιο πρέπει να κριθεί αφού παρουσιαστεί και οι εργαζόμενοι δουν την αντανάκλαση στη ζωή τους. Φέρνουμε αυτό το νομοσχέδιο γιατί η τελευταία μεγάλη και οργανωμένη παρέμβαση για τα εργασιακά έγινε το 1982. Από εκεί και πέρα, έχουν αλλάξει οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες. Το 1982 δεν υπήρχαν τηλεργασία, συνεργατικές πλατφόρμες, δεν υπήρχε το ιντερνετ ούτε στη φαντασία μας. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό εργατικό δίκαιο και ο άξονας είναι οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό μας εμπνέει: τι γίνεται στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, σε χώρες που είναι λίγο ή περισσότερο μπροστά από εμάς. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «εισάγουμε για πρώτη φορά τη ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία θα επιβεβαιώνεται αμέσως και θα υπάρχει κεντρικός έλεγχος από το υπουργείο με ένα αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πότε κανείς πάει στη δουλειά του και πότε φεύγει, έτσι ώστε ηλεκτρονικά και αυτόματα, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένας, να μπορούμε να ελέγχουμε τυχόν καταχρήσεις σε σχέση με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες. Μας ενδιαφέρει να κλείσει αυτή η συζήτηση».

«Και για πρώτη φορά εισάγονται μέτρα προστατευτικά των εργαζομένων όσον αφορά τις γονικές άδειες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Με το νομοσχέδιο αυτό θα θεσπιστεί άδεια πατρότητας. Η γονική άδεια επεκτείνεται και στους πατεράδες και στις μητέρες διότι επιδοτούμε τους 2 από τους 4 μήνες γονικής άδειας. Οπότε θα έχουν λόγο να την παίρνουν και οι πατέρες και όχι μόνο οι μητέρες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, το οποίο είναι ένα ακόμα βήμα προς την ισότητα και ένα βήμα ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην πρόληψη γυναικών», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι με την ψηφιακή κάρτα «δεν θα χρειάζεται να επιβεβαιώνεται από ξαφνικούς ή μη ξαφνικούς ελέγχους του ΣΕΠΠΕ εάν έχουμε μαύρη ή υποδηλωμένη εργασία. Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με το τι γίνεται στις επιχειρήσεις. Και δεν θα μπορεί κανένας εργοδότης να κρατάει παραπάνω ώρες τον εργαζόμενο στη δουλειά του και να μην του καταβάλει υπερωρίες, υπερεργασία ή ό,τι προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία. Με το ΕΡΓΑΝΗ 2 και την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα έχουμε έναν πλήρη ψηφιακό χάρτη της αγοράς που θα είναι η καλύτερη εγγύηση, όχι μόνο για τη διαφάνεια και τη δουλειά του υπ. Εργασίας αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο θέμα των υπερωριών θα πάμε με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σήμερα έχουμε άλλη μεταχείριση στη βιομηχανία, άλλη μεταχείριση στις υπηρεσίες».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται σχετικά με ενδεχόμενη κατάργηση του 8ωρου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Τι νομίζουν όσοι τα λένε; Ότι θέλουμε να είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία θα καταργήσει το 8ωρο; Δεν καταλαβαίνω πως τα λένε όλα αυτά και γιατί τα επαναλαμβάνουν και ακούγονται σε ένα γαϊτανάκι λαϊκισμού. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο. Εκείνο για το οποίο μιλάμε είναι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που είναι νομοθεσία και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Το μέτρο αυτό , σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο στον εργαζόμενο. Είναι τελείως δογματικοί οι άνθρωποι που κάνουν κριτική; Δεν βλέπουν ότι μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορεί να εξυπηρετούνται από αυτό το πράγμα. Γιατί να τους εμποδίσουμε εάν το θέλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι; Είναι καθημερινές ανάγκες που η δογματική προσέγγιση του 1980, 1990 δεν τις εξυπηρετεί. Και αυτή η δογματική προσέγγιση δεν παρακολουθεί ότι αυτό είναι πραγματικότητα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Φοβούμαι ότι στο πλαίσιο υπεράσπισης διαφόρων δογματισμών, αυτοί που τα λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι, στρέφονται τελικά άθελά τους εναντίον των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι ο δημόσιος διάλογος θα ξεκινήσει «σίγουρα μετά το Πάσχα».

«Σε αυτόν τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα έρχονται για πρώτη φορά ρυθμίσεις για την προστασια των εργαζομένων, για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Επίσης, σε αυτόν τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα έρχονται για πρώτη φορά ρυθμίσεις ουσιαστικές για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Εμείς το κάνουμε αυτό και δεν έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είμαστε από εκείνες που πρωτοπορούν», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι: «Συνέχισε τη ζωή της σαν μην συμβαίνει τίποτα»

Lockdown - Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα με τραπεζάκια έξω το άνοιγμα της εστίασης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Συνάντηση Μητσοτάκη με Χρυσοχοϊδη - Τι ψάχνει η αστυνομία σε κάμερες και κινητά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης