Φλοράνς Παρλί: Ποια είναι η δυναμική υπουργός του Μακρόν που θα βρεθεί στην Αθήνα

Φλοράνς Παρλί: Ποια είναι η δυναμική υπουργός του Μακρόν που θα βρεθεί στην Αθήνα

Θα εκπροσωπήσει τον Μακρόν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821 - Άριστη γνώστης των ελληνογαλλικών σχέσεων και εκ των βασικών συντελεστών της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα

parli-ellada-354528
Μπορεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πανδημίας στη Γαλλία να μην επέτρεψε τη συμμετοχή του Εμμανουέλ Μακρόν στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, εντούτοις η επιλογή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από την υπουργό Άμυνας της χώρας Φλωράνς Παρλί, έχει όχι μόνο τυπικό, αλλά και συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Αποτελώντας μία από τις πλέον δυναμικές πολιτικούς της Γαλλίας, η κυρία Παρλί θεωρείται και όχι αδίκως, μία από τις πλέον κομψές παρουσίες στην εσωτερική γαλλική πολιτική σκηνή, με εξαιρετικά έντονο όσο και πληθωρικό χαρακτήρα, στοιχεία που την έχουν αναγάγει σε μία αξιοσημείωτα δημοφιλή υπουργό και μάλιστα σε έναν θώκο που θεωρείται από τους πλέον δύσκολους και παραδοσιακά ανδροκρατούμενους.

Διανύοντας, εξάλλου, ήδη το 58ο έτος της ηλικίας της (γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1963 στην Μπουλόν-Μπιανκούρ, είναι θυγατέρα της Ζαν-Μαρί Παρλί, τέως προσωπικής συμβούλου της Κλοντ Αλέγκρ στο υπουργείο Παιδείας το 2.000) η Φλωράνς Παρλί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άνδρες συναδέλφους της. Με σημαντική πολιτική όσο και ακαδημαϊκή καριέρα, θα σπουδάσει αρχικά στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences-Po), εν συνεχεία θα αποφοιτήσει και από την εμβληματική, για τη Γαλλία, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (École nationale d'administration) ενώ το 2009 θα λάβει τον τίτλο του «Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής» για τις υπηρεσίες της προς τη χώρα.

Από τον Ιούνιο του 2017 θα αναλάβει το δύσκολο πόστο της υπουργού Άμυνας, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης τόσο του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ όσο και του νυν, Ζαν Καστέξ, που τον διαδέχτηκε. Άριστη γνώστης των ελληνογαλλικών σχέσεων και εκ των βασικών συντελεστών της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, η Φλωράνς Παρλί, με την ιδιότητά της ως υπουργός Άμυνας, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ξένων επισήμων που έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα ταξίδια στην Ελλάδα από το 2017 και έκτοτε. Τελευταία φορά βρέθηκε στη χώρα μας πριν από δύο ακριβώς μήνες όταν σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία, με το πρώτο να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Τανάγρας εντός του Ιουλίου.

Και αυτή τη φορά ωστόσο, παρά το γεγονός πως η αποστολή της είναι λίγο διαφορετική, η 58χρονη Γαλλίδα υπουργός εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσει την προμήθεια ενός ακόμη οπλικού συστήματος στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μεγαλύτερου κόστους και ενδεχομένως σημασίας από την πώληση των Rafale. Ο λόγος για τις φρεγάτες τύπου Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) οι οποίες μαζί με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»), αποτελούν τη γαλλική πρόταση σε ότι αφορά την προμήθεια νέων φρεγατών από το Πολεμικό μας Ναυτικό, συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις για την εθνική μας παλιγγενεσία που θα παραστεί και ενδεχομένως ακόμη και μεταξύ «τύρου και αχλαδίου» στο δείπνο που πρόκειται να παραθέσει σήμερα προς τιμήν των ξένων υψηλών προσκεκλημένων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα. Παρλύ θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει τόσο από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με την τύχη της γαλλικής πρότασης.

Ταξίδι αστραπή

Κλείσιμο
Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την γαλλίδα υπουργό Άμυνας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα το απόγευμα στις 19:05.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων. Με το τέλος των σημερινών εκδηλώσεων η κ. Παρλύ θα κατευθυνθεί στην πρεσβευτική κατοικία όπου και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διανυκτερεύσει. Από εκεί θα αναχωρήσει αύριο για την Πλατεία Συντάγματος, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, ξεχωριστή στιγμή της οποίας θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων και το πέρασμα ενός σχηματισμού γαλλικών μαχητικών Rafale πάνω από το χώρο διεξαγωγής της.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που υπάρχει για όλους τους επίσημους προσκεκλημένους μέχρι και το απόγευμα, όταν και θα πάρει το δρομολόγιο της επιστροφής για το Παρίσι. Στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης αναμένεται να έχει και μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο πάνω σε θέματα που αφορούν την αμυντική σχέση των δύο χωρών.

Εξάλλου, πέρα από την προμήθεια των νέων φρεγατών, η γαλλική πλευρά δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ν.Α Μεσόγειο. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν, όσο και η κα. Παρλύ έχουν αναφερθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία στηλιτεύοντας συνάμα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Μία ανάλογη δήλωσης στήριξης των ελληνικών θέσεων από την γαλλική πλευρά προσδοκά η Αθήνα και στην προκειμένη περίπτωση. Μία δήλωση που πέρα από ουσιαστική θα έχει και συμβολική διάσταση, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο των 200 ετών από την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ειδήσεις σήμερα: 

25η Μαρτίου: «Αστακός» η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς, 6 drones και δύο ελικόπτερα

Πρίγκιπας Κάρολος: Το πυκνό πρόγραμμα της επίσκεψής του και το ενδιαφέρον του για το Τατόι

Ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Σίγκαλ πέθανε στα 87 του χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης