Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη

Screenshot_2021-03-22_at_7_05_59_PM
Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η ΕΕ με σκοπό την τήρηση των αρχών τους κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ έχει παρατηρήσει μερικά σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Δένδιας: Η Έκθεση Μπορέλ προσλαμβάνει την Τουρκία σαν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη 

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ'αρχήν είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κλείσιμο
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».



Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ'αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».


Ειδήσεις σήμερα

Στα 1.707 τα νέα κρούσματα - 681 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι 

Επίταξη: Ως το βράδυ στα χέρια των ιδιωτών γιατρών - Πώς θα γίνει η διαδικασία 

Καιρός - Καλλιάνος: Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα χιονίσει στα βόρεια της Αττικής 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης