Αναστασιάδης: Η ΕΕ θα υιοθετήσει και μέτρα «μαστίγια» για τη Τουρκία

Αναστασιάδης: Η ΕΕ θα υιοθετήσει και μέτρα «μαστίγια» για τη Τουρκία

Αναφερόμενος στις απόψεις που διατύπωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής, σε σχέση με την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, είπε πως τον ενδιαφέρουν οι διαφορές γι’ αυτό και συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής

nikos-anastasiadis-1
«Μέτρα μαστίγια», για παρακολούθηση της συνέπειας της Τουρκίας αναμένει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στις απόψεις που διατύπωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής, σε σχέση με την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, είπε πως τον ενδιαφέρουν οι διαφορές γι’ αυτό και συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής, αλλά όσοι μπορεί, μέσα από τον προβληματισμό τους, να βοηθήσουν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε κίνδυνο. Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποπομπής του κ. Τζιωνη από τη διαπραγματευτική ομάδα. Τον επέλεξα, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, γιατί γνωρίζω τις ιδέες και τις αντιλήψεις του και πιστεύω ότι μέσα από τον προβληματισμό για τροφή προς σκέψη δίδεται καλύτερη ευκαιρία αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε.

Ερωτηθείς εάν ασπάζεται τις ιδέες του κ. Τζιωνή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ασπάζομαι τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη που στόχο έχει να συμβάλει στην πενταμερή, όπως συνέβαλε και στο Κραν Μοντάνα, ώστε να υπάρξει η πρόοδος που υπήρξε. Ένα εύχομαι μόνο, να υπάρχει πραγματικά καλή θέληση από την Τουρκία να αλλάξει προσανατολισμούς και θέσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε εκείνο το κοινό έδαφος που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση που θα είναι και βιώσιμη. Αυτό είναι το σημαντικό».

Κληθείς να διατυπώσει τις σκέψεις που κάνει για την πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από το 1991 έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, το επανέλαβε και στο Κραν Μοντανά, όπως αναφέρεται στην απόφαση 716 του 1991 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Συνεπώς δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία ή όχι της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη θέση της ΕΕ ότι επιθυμεί και θέλει να είναι παρούσα, δοθέντος ότι αφορά ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο και σήμερα και θα είναι και στο μέλλον μέλος της. «Συνεπώς έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την μορφή της λύσης ώστε να είναι λειτουργική και η ίδια η ΕΕ» είπε.

Στόχος, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, είναι στο καλάθι να υπάρχουν μόνο τα οφέλη αλλά και «εκείνα τα μέτρα, τα μαστίγια όπως αποκαλούνται, ώστε να παρακολουθείται η συνέπεια με την οποία η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως απέχουσα από προκλητικές ενέργειες».

Ειδήσεις σήμερα: 

200 χρόνια από το '21: Τι θα δούμε την Πέμπτη - Ποιοι έρχονται για τον εορτασμό


Κορωνοϊός: Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία - 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες!

Επίταξη: Φύλλα πορείας σε 206 ιδιώτες γιατρούς - Πώς θα γίνει η διαδικασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης