Δένδιας: Χρόνια πολλά με την «κυρά Σαρακοστή» - Η περίοδος που ξεκινά να έχει κατάληξη την έξοδο από την πανδημία

Δένδιας: Χρόνια πολλά με την «κυρά Σαρακοστή» - Η περίοδος που ξεκινά να έχει κατάληξη την έξοδο από την πανδημία

Οι ευχές του Έλληνα ΥΠΕΞ, η αναφορά στην πανδημία και το έθιμο της «κυρά-Σαρακοστής»

Δένδιας: Χρόνια πολλά με την «κυρά Σαρακοστή» - Η περίοδος που ξεκινά να έχει κατάληξη την έξοδο από την πανδημία
Χρόνια πολλά με την «κυρά Σαρακοστή», εύχεται μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Οι φετινές συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω Covid-19 και δύσκολες για μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Ας συμβάλλουμε όλοι με τη στάση μας ώστε η περίοδος περισυλλογής που ξεκινά να έχει κατάληξη την οριστική έξοδο από την κρίση της πανδημίας» τονίζει ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ποια είναι η «Κυρά Σαρακοστή»

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανία: Ήττα του CDU και της AfD οι εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο

Ποιες ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% φέτος

AstraZeneca: Ο έλεγχος σε 17 εκατ. εμβολιασμένους δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης