«Μήδεια»- Αλλάζουν όλα μετά το πινγκ - πονγκ των ευθυνών: Έρχεται νέο πλαίσιο με ξεκάθαρες αρμοδιότητες

«Μήδεια»- Αλλάζουν όλα μετά το πινγκ - πονγκ των ευθυνών: Έρχεται νέο πλαίσιο με ξεκάθαρες αρμοδιότητες

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη εντοπίσει την αιτία του «βραχυκυκλώματος» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της «Μήδειας» αναφέρουν στο protothema.gr κυβερνητικές πηγές - Ζήτησε και αναμένει από το υπουργείο Εσωτερικών ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα παρακάμπτει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο

5247190
Τέλος στο πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων για τις άμεσες αλλά και τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας στους υπουργούς του ότι η ανεμπόδιστη επίλυση προβλημάτων προϋποθέτει καθαρό πλάνο και μεταρρυθμιστική βάση.

Οι εικόνες σύγκρουσης αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας που καταγράφηκαν κατά την επέλαση και την αντιμετώπιση της «Μήδειας» πρέπει , σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να μην επαναληφθούν και ειδικά σε δύσκολες στιγμές- όπως σε μια θεομηνία, όπου απαιτούνται γρήγορες, καλά συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη εντοπίσει την αιτία του «βραχυκυκλώματος» και είχε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις πριν επιλέξει να μιλήσει δημοσίως για το …πινγκ-πονγκ μεταξύ των αρμοδίων για την αντιμετώπιση της «Μήδειας». Είχε στην πραγματικότητα – όπως προσθέτουν- αναγνωρίσει τα λάθη και τη «θεραπεία» τους που είναι σε πρώτη φάση η αποκατάσταση των ζημιών. «Σε δεύτερη φάση, που όμως δεν θα αργήσει, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα παρακάμπτει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα προβλέπει ασπίδες πρόληψης απέναντι σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος παραπέμποντας στις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ -πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης για τα επόμενα βήματα. Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, η εικόνα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της περιπέτειας και αφορά στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ για την διαδικασία πχ του έγκαιρου κλαδέματος των δέντρων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά με σχέδιο νόμου (σ.σ. το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας).

Το δεύτερο σοβαρό βήμα συνδέεται με την απόφαση για την υπογειοποίηση καλωδίων ειδικά σε περιοχές που θεωρείται για λόγους ασφαλείας αναγκαία η δημιουργία της σχετικής υποδομής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Εθνική Σχέδιο με στόχο την χωρίς καθυστερήσεις απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη -πριν την κακοκαιρία- ενταχθεί μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προβλέπουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές και αφορούν στην εξασφάλιση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το τρίτο και πιο άμεσο βήμα γίνεται με την απόφαση του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει μέσω της ΔΕΔΔΗΕ μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Η Κουμουνδούρου πάντως συνεχίζει να κάνει λόγο για επιτελική ανικανότητα επισημαίνοντας ότι «ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν για τέταρτη μέρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος «από το πινγκ πονγκ ευθυνών». Σε σχετική ανακοίνωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν απευθυνόμενα στον πρωθυπουργό: «Ας σταματήσει να αναζητά «υπευθύνους» για μετακύλιση ευθυνών. Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του. Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς κ ανικανότητας».

Κλείσιμο
Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά ασκεί σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας- «για μία ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή και να απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι» δηλώνει η κυρία Γεννηματά καταθέτοντας μέσω βουλευτών της αίτημα στον πρόεδρο της βουλής για την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, με την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής.


Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανικές αεροπορικές εταιρίες σε κυβέρνηση Τζόνσον: Επιτρέψτε τα ταξίδια

Μήδεια - Καλλιάνος στην ΚΟ της ΝΔ: Να γιατί έπρεπε να κλείσει η Εθνική

Χρύσα Ρώπα: «Οι πετυχημένοι νάρκισσοι… οι εξαρτημένοι σεξουαλικά... Θέλω να κάνω εμετό και να δώσω μπουνιές»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης