Ανδρουλάκης στο protothema.gr: Success story τo RescEU- Ποιος είναι ο νέος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Ανδρουλάκης στο protothema.gr: Success story τo RescEU- Ποιος είναι ο νέος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο σε περίπτωση ενός διασυνοριακού κινδύνου όπως είναι η πανδημία ή φυσικές καταστροφές ή ένα πυρηνικό ατύχημα, σημειώνει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

androulakis-54
Μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μετά από μήνες πολιτικών και τεχνικών διαπραγματεύσεων μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, το rescEU.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε το 2013, όμως φάνηκε ανεπαρκής τόσο στις μεγάλες πυρκαγιές του '17 στην Πορτογαλία όσο και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Με σημαντικές πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Αξιωματούχων αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ενώ έως τώρα λειτουργούσε σε εθελοντικό πλαίσιο. Αυτό όμως πλέον αλλάζει και έτσι όλες οι χώρες θα συμμετέχουν υποχρεωτικά ενώ οι πιο «κοντινές» θα είναι εκείνες που θα συνδράμουν άμεσα στην πρόκληση που θα αντιμετωπίζει το κράτος μέλος.

Η πρόταση αναβάθμισης του μηχανισμού ήρθε από την Επιτροπή Γιούνκερ και τον τότε Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε εισηγητής για την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και στη συνέχεια, ανέλαβε ολόκληρο τον φάκελο αναβάθμισης του Μηχανισμού το 2019 με την επανεκλογή του, εκπροσωπώντας αυτή τη φορά ως εισηγητή για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις εν μέσω πανδημίας. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ανδρουλάκης, δήλωσε πως «σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ταλανίζεται με τους εμβολιασμούς, είναι ένα success story το rescEU. Με αργά βήματα είναι μια συγκροτημένη προσπάθεια αλληλεγγύης. Μπορούμε όλοι μαζί να διορθώσουμε τις χρονικές καθυστερήσεις, την ασυνεννοησία μεταξύ κρατών-μελών. Να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο σε περίπτωση ενός διασυνοριακού κινδύνου όπως είναι η πανδημία ή φυσικές καταστροφές ή ένα πυρηνικό ατύχημα».

Κλείσιμο


Κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης της πανδημίας COVID-19, μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από 90.000 Ευρωπαίων πολιτών από όλο τον κόσμο. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, καθώς και αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας, θεραπευτικά μέσα και άλλες προμήθειες έχουν αγοραστεί και διαμοιραστεί μέσω του rescEU για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας. Ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο επί του παρόντος φιλοξενείται από εννέα χώρες της ΕΕ. .

Στόχος των νέων διατάξεων είναι να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλές χώρες. Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα τις απαραίτητες προμήθειες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέσω του rescEU.

1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ στο πλαίσιο της περιόδου χρηματοδότησης 2021-2027, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 2,056 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι συνολικοί πόροι του προϋπολογισμού στην κατεύθυνση αυτή πενταπλασιάζονται σε σχέση με την προηγούμενη επταετή περίοδο. Το Κοινοβούλιο μερίμνησε ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών), προστατεύοντας τα κονδύλια για την πρόληψη.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown στην Αττική: Ποια καταστήματα και πώς θα λειτουργούν από την Πέμπτη 

Lockdown στην Αττική: Με τηλεκπαίδευση και πλήρες ωράριο Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πέμπτη 

Lockdown: Πάει για 70% η τηλεργασία στο Δημόσιο 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης