Πολιτικό Συμβούλιο ΚΙΝΑΛ: Ξανά πρωταγωνιστές με αύξηση των δυνάμεων και ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία

Πολιτικό Συμβούλιο ΚΙΝΑΛ: Ξανά πρωταγωνιστές με αύξηση των δυνάμεων και ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία

Οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά ψηφίστηκαν oμόφωνα

kinal
Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και η ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία του ήταν αυτό που υπογραμμίστηκε από τα στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το απόγευμα της Τετάρτης. Ο προγραμματισμός του επόμενου εξαμήνου, είχε μια κατεύθυνση, να μπορέσει η παράταξη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως μια πολιτική δύναμη με ισχύ και επιρροή που θα είναι δίπλα στην κοινωνία. Η υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και λύσεις για τον πολίτη είναι η βασική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής.

Παρότι υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, κυρίως ύστερα από την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία της εσωκομματικής διαδικασίας, τελικά επικράτησε ψυχραιμία και αποφεύχθηκε η οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή στον τομέα της αρμοδιότητας του.

Οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά, κατά την εισήγηση της ψηφίστηκαν, όπως αναμενόταν, ομόφωνα. Η πρόεδρος του κόμματος κατα την εισαγωγική της ομιλία, υπογράμμισε την αυτόνομη πορεία του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει το Κίνημα Αλλαγής συμπλήρωμα κανενός. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία ενώ την κατηγόρησε ότι είναι απροετοίμαστη στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος. Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος, η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, υπήρξε συναίνεση από όλες τις πλευρές, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αποφεύγεται πάση θυσία η εσωστρέφεια. Όπως άλλωστε συμφώνησαν, όταν έρθει η ώρα τότε οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανίσουν τη δική τους ατζέντα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Προς ώρας όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ωφέλιμο για την παράταξη.

Κλείσιμο
Συμφωνήθηκε ότι μέχρι να φτάσει ο χρόνος που είναι προγραμματισμένος είναι απαραίτητο να κρατούνται χαμηλοί τόνοι, μακριά από την εσωστρέφεια. Συζητώντας για τις διαδικασίες, υπήρξε η εισήγηση τον Σεπτέμβριο του '21, όταν και θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ώστε να εξειδικεύσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, υπήρξαν και τοποθετήσεις, με χαρακτηριστική εκείνη του Ανδρέα Σπυρόπουλου όπου επισήμαναν ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει νωρίτερα, γύρω στον Ιούνιο, ώστε να γίνουν οι εκλογές τον Νοέμβριο.

Στην τοποθέτηση του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η εσωστρέφεια. Τόνισε επίσης, ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοιχτές στα πρότυπα του 2017, όπου το εγχείρημα αυτό αγκάλιασαν 217.000 πολίτες. Έως τότε όμως, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη αντιπολίτευση με ενότητα. Να νιώθουν οι πολίτες ότι υπάρχει μια χρήσιμη και προοδευτική δύναμη.

Παρότι υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, κυρίως ύστερα από την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία της εσωκομματικής διαδικασίας, τελικά επικράτησε ψυχραιμία και αποφεύχθηκε η οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή στον τομέα της αρμοδιότητας του.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο Α.Λοβέρδος απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου μεταξύ άλλων υπογράμμισε το ζήτημα της Κύπρου χαρακτηρίζοντας ως χαστούκι την ελληνική κυβερνητική σιωπή απέναντι στις τουρκικές αναφορές για διχοτόμηση: «Εξοργιζόμαστε όταν ακούμε την Τουρκία να κάνει ευθέως λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου και η ελληνική Κυβέρνηση να μην παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία γι’ αυτό. Εγώ αυτή την ελληνική κυβερνητική σιωπή ως χαστούκι την εκλαμβάνω. Όσοι μεγαλώσαμε με το Κυπριακό ως μείζον θέμα του ελληνισμού το να ακούμε έναν παράγοντα του διεθνούς χώρου να παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της γενικής συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλώντας για διχοτόμηση και η Ελλάδα να μην αντιδρά είναι κάτι που μας πληγώνει και μας ανησυχεί».

Επίσης κατά την τοποθέτησή του δήλωσε «συγκλονισμένος από όσα συνέβησαν στον Σήφη Βαλυράκη», τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον» ενώ προλογικά ο Βουλευτής επεσήμανε ότι «η πολιτική πραγματικότητα είναι μία. Οι ερμηνείες για το πώς διαμορφώθηκε είναι πολλές» αλλά αλλά αυτό «δεν είναι το πρόβλημά μας. Πρόβλημά μας είναι η ίδια η πραγματικότητα κι επειδή είναι σε όλους γνωστή δεν θα την σχολιάσω».

Τέλος, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάστηκε από τα στελέχη της κεντροαριστερής παράταξης, πως στο μεν γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις αναφέροντας την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ενώ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίστηκε ότι δεν εκφράζει την προοδευτική διακυβέρνηση ενώ σχολίασαν και τις τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.



Ειδήσεις σήμερα: 

Καστοριά: Έκρηξη κατεδάφισε το ξενοδοχείο «Τσάμης» -Δείτε βίντεο

Πανελλαδικές: Tα θέματα σύμφωνα με την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές σε όλα τα Λύκεια της χώρας

Άδεια... τοκετού 14 ημερών και στους μπαμπάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης