LIVE

Κορωνοϊός

Συνεπιμέλεια: Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής - Προτεραιότητα το συμφέρον των παιδιών

Συνεπιμέλεια: 4125 παραβιάσεις επικοινωνίας με τα τέκνα, μόνο το 2016!

Bασικό χαρακτηριστικό της Συνεπιμέλειας, έχει ως προϋπόθεση ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν αρμονικά, υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ

Έπειτα από 40 χρόνια αλλάζει το Οικογενειακό Δίκαιο στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την Συνεπιμέλεια τον γονέων βρίσκεται προ των πυλών στη Βουλή όπου αναμένεται να συζητηθεί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιμένουν ομάδες της κοινωνίας που τους αφορά άμεσα ενώ ενδεχομένως να επιλύει αντιπαραθέσεις χρονών ή ακόμη θα αναθεωρεί προηγούμενες αποφάσεις σε υποθέσεις που η μια πλευρά ένιωθε αδικημένη.

Καθότι, η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα από πατριαρχικό σύστημα σε παιδοκεντρικό έχει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ (1983 & 1996) , το ενδιαφέρον του Κινήματος Αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονο για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στο μικροσκόπιο της Τρικούπη βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες οι θέσεις και απόψεις επιστημόνων, ακαδημαϊκών και συλλόγων ώστε να παρθεί μια απόφαση για τη στάση που θα κρατήσουν. Η αλήθεια είναι ότι εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το θέμα αυτό, ωστόσο όλοι περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο που θα φέρει το αρμόδιο υπουργείο.

Στόχος όπως λένε πηγές του Κινήματος Αλλαγής, είναι το συμφέρον των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, έχουν εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις αλλά έχουν εκφράσει και διαφωνίες. Αρχικά, όπως εξηγούν, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική δεν είναι ορθή και πρέπει να αποφεύγεται η νομοθέτηση γενικής φύσεως. Επίσης η έννοια της γονικής μέριμνας, σημειώνουν, είναι μονοσήμαντη και δεν μπορεί να ταυτίζεται αποκλειστικά με την έννοια της επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο τέκνο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να μελετάται σε βάθος.

Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό της Συνεπιμέλειας, έχει ως προϋπόθεση ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν αρμονικά για την ισορροπημένη ανατροφή των παιδιών. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, όπως λένε, η δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου. Εκεί, θα είναι ένας ειδικός χώρος, μακριά από τις υπόλοιπες δικαστικές αίθουσες που δεν ενδείκνυνται για μικρά παιδιά και στις οποίες θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη παρουσία κοινωνικού λειτουργού. Στελέχη της Τρικούπη, άλλωστε σημειώνουν πώς από τη στιγμή που «υπάρχουν ναυτικά δικαστήρια, αθλητικά προσφάτως και αναπτυξιακά, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ειδικού Μεγάρου που θα εξυπηρετεί αυτές τις ευαίσθητες υποθέσεις». Υπενθυμίζουν άλλωστε, ότι έχει θεσμοθετηθεί από το '96 με νόμο ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Με ιδιαίτερη επιφύλαξη το Κίνημα Αλλαγής μελετά τη θέσπιση του τεκμηρίου της επικοινωνίας με τον γονιό που δεν διαμένει με το παιδί στο 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας. Ο γονιός που δεν μένει με το παιδί έχει το δικαίωμα να το παίρνει και να ζει μαζί του για το 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας. Δηλαδή, να μην το παίρνει μόνον κάποια Σαββατοκύριακα ή λίγες ημέρες το καλοκαίρι, αλλά συχνά και σε τακτική βάση. Τα στελέχη που εκφράζουν τη διαφωνία τους χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο τεκμήριο ως αυθαίρετο και εντελώς λάθος διατυπωμένο. Όπως επισημαίνουν πηγές, «στην ουσία, αυτά τα συστήματα λειτουργούν όταν οι γονείς συνεννοούνται μεταξύ τους, όχι όταν είναι σε σύγκρουση. Το 1/3 δεν μπορεί να τίθεται αξιωματικά, γιατί σημαίνει πρακτικά είτε ότι το παιδί θα περνάει όλα τα ΣΚ του με το δικαιούχο της επικοινωνίας είτε θα διανυκτερεύει πάνω από 1 βράδυ την εβδομάδα στο σπίτι του δικαιούχου της επικοινωνίας. Από πού συνάγεται ότι αυτό είναι καλό για κάθε παιδί; Και πόθεν προκύπτει το 30% του χρόνου κι όχι το 20% ή το 40% ; Επίσης, πώς θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις βρεφών που πχ θηλάζουν ή σε περιπτώσεις παιδιών ΑΜΕΑ ή στο φάσμα του αυτισμού, όπου είναι υποχρεωτική υπό μία έννοια η έννοια της ρουτίνας;».

Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα που θέτει το Κίνημα Αλλαγής, είναι η διατροφή. Θα πρέπει να μελετηθούν οι διατάξεις που συνδέουν την κατανομή της άσκησης της γονικής μέριμνας με τη μη καταβολή της διατροφήςαπό τον υπόχρεο. Όσοι αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς διατροφή πρέπει να μας ενδιαφέρουν, τονίζουν. Να μην υπάρχει η πρόβλεψη της εναλλασσόμενης κατοικίας και έκπτωση μέρους της διατροφής.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, το σχέδιο νόμου πρέπει να διαφυλάττει το συμφέρον του παιδιού και να μην ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες πίεσης σε βάρος άλλων. Τα ζητήματα οικογενειακού δικαίου είναι βαθιά κοινωνικά και συναισθηματικά φορτισμένα. Απασχολούν πολλές οικογένειες και πρέπει να αποτελέσουν σημείο συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν, είχε ανέκαθεν ολοκληρωμένη πρόταση για οικογενειακό δικαστήριο και διαμεσολάβηση με δομές εκτός δικαστηρίων, ώστε να περιορίζει την επίδραση στη ψυχική ζωή των παιδιών και να προστατεύονται οι σχέσεις γονέων τέκνων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Θοδωρής Ζαγοράκης - Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ

Δένδιας: Κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Έξι γυναίκες κατηγορούν τον Γιώργο Κιμούλη για κακοποίηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

@νέα αρχή

Τέρμα η καβάτζα. Τέρμα η μετάθεση ευθυνων. Το σημαντικοτερο αυτης της αλλαγής που ξεχνάμε να αναφέρουμε είναι πως πια θα μπορούμε να κανουμε ενα γάμο χωρίς να φοβόμαστε ότι μια μέρα κάποιος/κάποια θα ξυπνήσει στραβά και θα μας πάρει παιδί και σπίτι..... θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο πράγματα. Έτσι και οι νέοι θα είναι πιο ασφαλείς με το θεσμό του γάμου, οι ευθύνες κοινές και τα παιδια ευτυχισμένα. Οι υποπεριπτώσεις φυσικά θα πρέπει να ρυθμίζονται, αλλά η βάση πάντα είναι ο διαμοιρασμός εξίσου, γιατί οι περισσότεροι γονείς που χωριζουν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι.

ΑΝΤ

Οσο ειναι πιο μικρο τα παιδι τοσο περισοτερο να κηδεμονευεται απο τη μητερα και οσο μεγαλωνει τοσο περισοτερο να περνα στη δικαιοδοσια του πατερα Και οταν φτανει στην ηλικια των 12-13 ετων να αποφασιζει το παιδι με ποιον θα μενει,διοτι με τις ενεργειες του το παιδι, πρακτικα, θα ακυρωνει τις δικαστικες αποφασεις!

ΔΠ

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε τα ακριβώς αντίθετα μέσα στη Βουλή. Εκεί στο ΚΙΝΑΛ έχετε καταντήσει τόσο αναξιόπιστοι και γραφικοί που στις επόμενες εκλογές θα βρείτε λιγότερες ψήφους ακόμα και από τα likes που παίρνουν στο fb οι διαχειριστές του Μωβ.

Βασίλης

Το πιο φοβερό είναι ότι το Κιναλ έχει και ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον του παιδιού...

Γιάννης

Που είναι οι προτάσεις;;; Καμία πρόταση! Αναμασημένες μπαρούφες και μη αναγνώριση του προβλήματος

Λουκάς

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Μόνο που με την τακτική σας εκεί στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζετε το απαρχαιωμένο μοντέλο αποκλειστικής επιμέλειας. Αυτό δίνει αποκλειστική επιμέλεια κατά 95% στον ένα γονέα και μετατρέπει τον άλλο σε επισκέπτη-χρηματοδότη. Το "παραμύθι" ότι πρέπει να συμφωνούν οι γονείς για να έχουν συνεπιμέλεια έχει και λύκο όμως. Δηλαδή γιατί να συμφωνήσει η μητέρα όταν ξέρει ότι με τη σημερινή νομολογία θα πάρει σίγουρα αποκλειστική επιμέλεια; (με μόνη εξαίρεση αν είναι ψυχικά ασθενής ή εκδιδόμενη). Θα μας πείτε εκεί στο ΚΙΝΑΛ κάτι για αυτό άραγε; Και κάτι ακόμη: αυτό που λέτε ότι πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για να υπάρχει κοινή επιμέλεια (βάσει της σημερινής νόμου), είναι σαν να λέτε ότι στην Αμερική την εποχή της Δουλείας έπρεπε να συμφωνήσει ο λευκός Νότιος αφέντης για να ψηφισθεί ο νόμος περί ίσων δικαιωμάτων των μαύρων συντοπιτών του... Είναι ποτέ δυνατόν να συμφωνούσε; Αφού ζούσε εκμεταλλευόμενος αυτούς που δεν είχαν δικαιώματα! Για σκεφτείτε το εκεί στο ΚΙΝΑΛ...

Βασίλης

Το απόλυτο τίποτα καταντήσατε. Το τρολλ του Μωβ.. Ελπίζω να αλλάξετε ηγεσία σύντομα.

Αντώνης

Καμία πρόταση δεν βλέπω, μόνο υποθέσεις και θεωρίες!!! Ο κόσμος υποφέρει, τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους και εσείς λέτε αοριστολογίες!! Ντροπή!

progressive

με τα μεσοβέζικα που λέτε, καταλάβαμε ότι εκεί στο κιναλ δεν θέλετε αν αλλάξει τίποτα και να παραμείνει η επιμέλεια ένα στυγνό όπλο εκβιασμού η απλά εκδίκησης στα χέρια των γυναικών.. ενώ σε όλες τις πολιτισμένες χώρες αυτά είναι τελειωμένα θέματα με 50% κατανομή χρόνου στον κάθε γονέα.. καθήστε εκεί στο 5% καλά είστε και μεγαλώστε και κανένα μουστάκι να στρίβετε στο καφενείο όταν η "γυναίκα" θα φροντίζει τα παιδιά..

Θελετε κ συνεπιμελεια!!

Στις πολιτισμένες χωρες που επικαλειστε, ο πατερας συμμετεχει ΕΝΕΡΓΑ στην ανατροφη του παιδιου ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Δεν τα αφηνει ολα να τα κανει η γυναικα-μανα-νοικοκυρα-εργαζομενη...αντε απο κει κωλοφαρα ελληνάρες που πισω απ το βρ@κι της "μαμας" σας τρεχετε!! Θελετε κ συνεπιμελεια!! Αφου παλι στη "μαμα" σας θα φορτώσετε το τεκνο σας κ εσεις...ΖΩΑΡΑ!!

και καπως ετσι το πασοκ μασ θυμισε ποιο ειναι

[...] που επρεπε να εισαστε φυλακή, καταστρεψατε 1.000.000 παιδια και αντι να σας εχουν σε απομονωση εχετε και λογο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης