Τουρκικό ΥΠΕΞ: Oι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Oι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις - Πώς είχε απαντήσει στην κριτική η Αρχιεπισκοπή Αθηνών - Για κακοήθεις ιδέες μιλά η Άγκυρα

ieronymos-arxiepiskopos-islam-25
Κατά των πρόσφατων δηλώσεων του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για το Ισλάμ, τάσσεται με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως υπονομεύουν τις επικείμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας πρόσφατα σ’ εκπομπή για την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή της Εκκλησίας στην Εθνεγερσία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου» συνεχίζοντας : «Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8j8lyq3k7qh-st)

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία : «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος σχετικά με τη θρησκεία μας.

Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις σχετικά με τη θρησκεία μας, που ανέφερε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Η μεγαλειώδης θρησκεία μας το Ισλάμ, είναι μία θρησκεία που έχει ως θεμέλια τη λογική της ανεκτικότητας και της συμπόνιας, που διασφαλίζουν τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Όταν στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει όλος ο κόσμος, υπάρχει ανάγκη για προσπάθειες που αναπτύσσουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας, είναι λυπηρό να απευθύνονται κατηγορίες στην ιερή μας θρησκεία.

Όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, σπέρνουν διχόνοια, αυτό συνιστά υπόδειγμα.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου που εξωθούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, ταυτόχρονα δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

Ουσιαστικά αυτές οι κακοήθεις ιδέες είναι και οι αιτίες πίσω από την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε σε μία περίοδο πού γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες, είναι επίσης σημαντικό και αποτελεί ένα ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

ΗΠΑ: Συνελήφθη «καουμπόι» που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει οπλισμένος στην Ουάσινγκτον-Δείτε βίντεο

Πανδημία-Κίνα:109 νέα κρούσματα - Ανησυχία ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης