LIVE

Κορωνοϊός

Rafale: Το χρονικό της συμφωνίας αγοράς 18 γαλλικών μαχητικών

sdfads

Έξι Rafale μέχρι το τέλος του 2021, άλλη μια εξάδα στο τέλος του 2022 και τα τελευταία έξι στο τέλος του 2023 προβλέπει η συμφωνία με το Παρίσι - Στα €2,32 δισ. το κόστος της αγοράς των 18 μαχητικών με τα όπλα τους

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 είναι η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την σύμβαση αγοράς των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με τα οποία θα ενισχυθεί σημαντικά η δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η συζήτηση στην επιτροπή αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η ψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. 

Επειτα από διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε η παράδοση των έξι πρώτων -μεταχειρισμένων- Rafale να ξεκινήσει έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό αφίξεων ένα το μήνα. Το πρώτο Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία Ιούλιο με Αύγουστο του 2021 και κάθε μήνα αναμένεται να εντάσσεται κι από ένα μαχητικό.  Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το 2022 θα αρχίσει η παράδοση των έξι καινούριων Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια). Η παραλαβή των έξι καινούριων Rafale αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί 25 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2023. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα Rafale αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2023 και συγκεκριμένα από τον 26ο μέχρι τον 31ο μήνα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2023 οπότε προβλέπεται να παραληφθεί το 18ο και τελευταίο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος. Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη γαλλική πολεμική αεροπορία.

Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.

Ρήτρες καθυστέρησης

Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε €2,32 δισ. -τίμημα που θα εισπράξουν οι Γάλλοι πωλητές χωρίς τις κρατήσεις. Για τα 18 αεροσκάφη προβλέπεται να εκταμιευθούν €1,92 δισ. και ακόμη €400 εκατ. θα δοθούν για την αγορά των όπλων τους. Η αποπληρωμή του προγράμματος θα ξεκινήσει από την αρχή του 2021. Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές προβλέπει την εκταμίευση του 30% του συνολικού τιμήματος ως προκαταβολή και την πληρωμή επιπλέον 30% επί της συνολικής αξίας της αγοράς των Rafale μέσα σε έξι μήνες από την ενεργοποίηση του προγράμματος. Πρακτικά, το ελληνικό δημόσιο θα έχει καταβάλει στους Γάλλους €1,392 δισ. μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όταν και η Πολεμική Αεροπορία θα παραλαμβάνει το πρώτο από τα 18 Rafale

Οι γαλλικές εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και SafranAircraft Engines δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές Οι κατασκευάστριες εταιρείες ζήτησαν τον καθορισμό ανώτατου ορίου προστίμου το οποίο πρότειναν να ανέρχεται στο ύψος του 6% της αξίας των εκπρόθεσμα παραδοτέων υλικών, χωρίς την επιβολή επιτοκίου επί της προκαταβολής και των ενδιάμεσων πληρωμών. 

Σε χρόνο ρεκόρ οι διαπραγματεύσεις των τριών συμβάσεων για τα Rafale

Έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των γαλλικών εταιρειών «Dassault Aviation» και «MBDA France», οι τρεις εμπορικές συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και αφού εγκριθούν από την Βουλή των Ελλήνων αναμένεται να υπογραφούν επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους εκπροσώπους των γαλλικών εταιρειών.

Η 1η σύμβαση αφορά την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με αντισυμβαλλόμενη την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, η 2η σύμβαση αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών με ανταλλακτικά και αντισυμβαλλόμενες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι οι εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και SafranAircraft Engines. Η 3η σύμβαση θα συνομοληθεί μεταξύ της ΓΔΑΕΕ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της MBDA France και θα αφορά τα όπλα που θα ενσωματωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Για το συμβόλαιο αγοράς των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor και επαναπιστοποίησης των πυραύλων Mica, Scalp και Exocet που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο από τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και από τα καινούρια Rafale, έχει προβλεφθεί η καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης. Στο ερώτημα πόσους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor θα προμηθευτεί η Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση, αφού οι όροι των τριών εμπορικών συμβάσεων με τους Γάλλους συμφωνήθηκε να μην αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor, τεχνολογίας Ramjet, έχουν ακτίνα δράσης 110 χιλιόμετρα, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από τους άλλους πυραύλους αέρος-αέρος και σε περίπτωση dogfight έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν περισσότερα του ενός εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη. Η πολλαπλάσια εμβέλεια των πυραύλων Meteor και η ακτίνα της λεγόμενης «no escape zone» στα 60 χιλιόμετρα ουσιαστικά δεν δίνουν δυνατότητα διαφυγής στους αντίπαλους πιλότους.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η συμφωνία δεν αφορά μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά περιλαμβάνει τόσο την σύμβαση αγοράς των όπλων όσο και την σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης με ανταλλακτικά και υλικά (Follow on Support), ώστε να μην διαπιστωθούν στο μέλλον τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία τους τελευταίους μήνες με τη διαθεσιμότητα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. 

Οι πύραυλοι Mica, Scalp και Exocet υπάρχουν σήμερα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και αναμένεται να επαναπιστοποιηθούν για κοινή χρήση τόσο από τα Mirage 2000-5 όσο και από τα νέα Rafale. Οι πύραυλοι Scalp, τύπου cruise, είναι ένα στρατηγικού χαρακτήρα όπλο με επίσημη εμβέλεια 350 χιλιόμετρα.

Οριστικοποίηση της συμφωνίας με διαδικασίες express

Έπειτα από μια υπερδεκαετή περίοδο αφοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, η αδράνεια ξεπεράστηκε και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κινήθηκαν ταχύτατα για την ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων για την αγορά των Rafale. Στις 19 Αυγούστου του 2020, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας απέστειλε στην εταιρεία Dassault αίτημα για παροχή τιμών και διαθεσιμότητας. Την 1η Σεπτεμβρίου οι γαλλικές εταιρείες Dassault και MBDA γνωστοποίησαν την εμπορική προσφορά τους για τα αεροσκάφη και τα όπλα τους. Στις 14 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών είπαν στους Γάλλους της Dassault ότι το πρώτο Rafale πρέπει να έχει παραδοθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου του 2021. Μία εβδομάδα αργότερα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την Dassault για την σύνταξη αμοιβαία αποδεκτού σχεδίου σύμβασης. Στις 29 Οκτωβρίου το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της «αναγκαιότητας-σκοπιμότητας ενεργοποίησης του υποπρογράμματος προμήθεια αεροσκαφών Rafale και συναφούς εξοπλισμού». Στις 30 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων γνωμάτευσε για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του προγράμματος των Rafale. Στις 18 Νοεμβρίου του 2020 η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών συγκρότησε την επιτροπή διαπραγματεύσεων. Μόλις 20 ημέρες αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων υπέρβαλε το πρακτικό υπ’ αριθμόν 4 της επιτροπής στο οποίο περιλαμβάνονταν τα κοινά συμφωνηθέντα σχέδια σύμβασης για την προμήθεια των 18 Rafale, των όπλων τους και την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών. Αφού οι τρεις συμβάσεις επισημοποιηθούν με τις υπογραφές του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και των εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών,θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση και έτσι οι εμπορικές συμφωνίες θα αποκτήσουν την ισχύ νόμου.

«Game changer» στο Αιγαίο τα Rafale

Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.

Τα προηγμένα συστήματα των Rafale συνδυαστικά προσφέρουν αεροπορική υπερχοή. Το πακέτο αισθητήρων ραντάρ Aesa και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, που θεωρείται το κορυφαίο διαθέσιμο σύστημα στον κόσμο, βοηθούν τους χειριστές των Rafale να εντοπίζουν και να στοχοποιούν εχθρικά αεροσκάφη από μεγαλύτερη απόσταση. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ. Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινήτηρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες, προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους. Όπως και τα τελευταίων τύπων F-16, το Rafale έχει το λεγόμενο Link-16 με το οποίο μπορεί να ανταλλάσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο με αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, πολεμικά πλοία, πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών Patriot ακόμη κι αν χρειάζεται να πετάξει με κλειστό το ραντάρ του. Κατί εξίσου σημαντικό είναι ότι τα Rafale θα μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ιπτάμενων ραντάρ και τάνκερ. Κι αυτό διότι, λόγω της εμβέλειας των όπλων των γαλλικών μαχητικών, τα τουρκικά αεροσκάφη θα είναι υποχρεωμένα να κινούνται πολύ πιο μακριά απ’ ότι έχουν συνηθίσει έστω να μην μπαίνουν στις παραμέτρους βολής των Rafale.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικές πηγές: Δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου για το προσεχές διάστημα

Συντριβή αεροσκάφους στην Ινδονησία: Βρέθηκε ένα από τα δύο μαύρα κουτιά

Survivor - Χαμός με Κάτια Ταραμπανκό και Ελευθερία Ελευθερίου: «Δεν είμαι άχρηστη!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Με τη συμφωνία που ετοιμάζεται ...

να κάνει το πουλημένο πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, για μοίρασμα του Αιγαίου, δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτά τα έξοδα.

Logic

Λυπάμαι αλλά ποιό πολά είναι τα σχόλια απ' ότι τα αεροπλάνα που θα πάρουμε.Κανονικά πρέπει να φάμε ψωμί με κρεμύδι για 2 χρόνια και να μαζέψουμε χρήματα για να αγοράσουμε τουλάχιστον 500.

Άμεση αγορά λέμε ...

μέχρι το 2023, αύριο δηλαδή! Μέχρι τότε ο τουρκαλάς θα έχει φτάσει στη Λευκάδα...

να διαβάζεις

ξέρεις;

Τρια πουλακια καθονται

Αυτο το καλοκαιρι θα παραλαβουμε 6 Rafale μπουφο και οι πιλοτοι μας χρειαζεται πρωτα να κανουν εκπαιδευση για να μαθουν τις λειτουργιες τους.

Το 2006 αγοράσαμε Φ16 και το 2008 χρεοκοπήσαμε... Τυχαίο;

Οικονομοτεχνική μελέτη για τις επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία από την αγορά και χρήση αυτών των μαχητικών έχει γίνει;; Είναι προτιμότερο να χαθεί έδαφος παρά να χρεοκοπήσει (ξανά) η οικονομία.

Εξοπλισμοι; νεα όπλα; Παντου ειναι ΡΟΥΤΙΝΑ!

τι λες; τα κρατικα εσοδα - εξοδα του 2019 ήταν 52 δις ευρω περιπου. Η κλασσική δομή των αμυντικών δαπανων ειναι περιπου: ΑΕΠ $200δις. Αμυντ δαπανες 3%=6000 Εκατ. Προσωπικο - Λειτουργικα- "Νεα Οπλα/αναβαθμισεις" =33%-33- 33%. Αρα, νεα οπλ. συστηματα 2000 εκατ/year . Κατανομη: ΠΑ50- ΠΝ 25- Πεζικο25%. Αρα σε μια χωρα σαν την Ελλλαδα η ΠΑ δυναται να ξοδευει για νεα οπλα- εκσυγχρονισμους 1000 δις ετησιως. ΥΓ Βεβαια στην Ελλαδα οι Δαπαν για Προσωπικο =45%.

Γιωργος

Δεν πιστευω οτι την τελευταια φραση την ειπε Ελληνας

dias

Μπορεις να παραχωρησεις και την ''υφαλοκριπηδα ''σου αν θελεις .Αριστερος υποθετω?

Μπραβο μας

Οι S-400 θα εχουν ευκολη δουλεια με τα μεταχειρισμενα γαλλικα σαπακια.

γιατί οι s400

δεν είναι σαπάκια ; Το ραντάρ τους ούτε τα f 16 μας δεν πιάνει και στις δοκιμές που έκναναν ούτε έναν στόχο δεν βρήκαν...

Αχμετ εσυ;;;;

Σε ζητανε απο την πρεσβεία.....

Μανος

Τα ρανταρ των S-400 ειναι αδυναμο και απο μονο του και δεν ειναι και τοσο καλο στο λοκαρισμα των στοχων εξαλλου το Τουρκικο συστημα ειναι ΝΑΤΟΙΚΟ και δεν εχει καμια συμβατοτητα με τα ρωσικα. Και πυραυλους να ριξουν δεν σημαινει οτι θα πετυχουν τα αεροπλανα μας ασε που με SCALP EG που διαθετει η αεροπορια μας ανετα εξουδετερωνονται τα S-400 απο πολλα χιλιομετρα μακρια.

Καλη συμφωνία

η αεροπορική υπεροχή αντισταθμίζει την ενδιάμεση ναυτική λύση ,με την προμήθεια άλλων 18 Rafale....δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα με χρονική άνεση για 4 Βelh@ra διαπραγματεύοντας τες για κτίσιμο στα Ελληνικά ναυπηγεία...με αυτό το τρόπο επιτυγχάνουμε στρατιωτική υπεροχή βάθους τριακοναετίας!!!!!!!

Αριστερός διανοούμενος

Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, πρόσφυγες δεν έχουν τι να φάνε και πού να μείνουν μέσα στο καταχείμωνο, και οι Δεξιοί αγοράζουν αεροπλάνα και όπλα, για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, αλλά και να αρπάξουν τίποτα μίζες, όπως συνήθως. Και οι Έλληνες και οι πρόσφυγες ας πεθάνουν από την πείνα και το κρύο.

Αυτά που λες,

τα πιστεύεις, ή μας τρολάρεις; Τα παιδιά πεινούσαν και επί του κολλητού σου άχαστου. Οι λαθροπρόσφυγες ήρθαν απρόσκλητοι, κανείς δεν τους υποσχέθηκε τη γη της επαγγελίας, αν δε τους αρέσει, να πάνε από κει που 'ρθανε. Όσο για τα εξοπλιστικά, αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο. Αλλά ξέχασα, το σύνθημα της αριστερίλας είναι "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του"

ηξ

Καλύτερα εξοπλισμένοι και να πεινάμε όπως λες παρά έρμαιο στον ισλαμοφασίστα Έρντογαν. Όσο για τους "πρόσφυγες"-λαθρό δεν είναι ευθύνη του Ελληνικού λαού να τους ταίζει!

Έτσι μπράβο

αφού πήραμε το μεσαίο από τα τρία ....και μας έδειξε η κοινωνία το μεσαίο δάκτυλο (κατα τον Πολάκη) , να ταϊσουμε και να πολιτογραφήσουμε τους εισβολείς αλλοδαπούς ( sic,όχι λαθρομετανάστες-η ονοματοδοσία τους μας μάρανε!!!!) αλλοιώνοντας το δημογραφικό της χώρας ,προκειμένου αυτοί τεμπέληδες -επενδυτές και χορτάτοι , με υψηλό πολιτιστικό δείκτη ,(βιασμών ,ναρκωτικά ,πορνεία , κακουργήματα, και άλλες φιλάνθρωπες πράξεις ....-τό 60% των φυλακισμένων αλλοδαποί)να μας δώσουν την Κυβέρνηση.....α ρε αριστερά διανόηση ,ανοίχτε και κανα παράθυρο οι καπνοί από το τσιγαριλίκι φέρνουν παραισθήσεις!!!!!!

τραμπάκουλας

γαλλικές φρεγάτες και είμαστε οκ

γ

Meteor, και πυραυλοι κρουζ μεγαλου βεληνεκους το μεγαλο πλεονεκτημα που εχει τεραστια αξια στρατηγικη

Με τι λεφτά?

Με τι χρήματα? Πριν απο 2 χρόνια δεν είμασταν χρεωκοπημένη χώρα?

Γιάννης

Τώρα έχουμε ΝΔ. Με αυτή την κυβέρνηση τα χρήματα μας πιάνουν τόπο

Θα σου πω εγω με τι λεφτα

Με τα χρηματα που μαζευε ο Συριζα απο την υπερφορολογηση των μικρομεσαιων πηρες την απαντηση σου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης