LIVE

Κορωνοϊός

Πέτσας: Με click away το λιανεμπόριο - Ανοίγουν Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Ανοίγουν οι εκκλησίες ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων - Δείτε με ποιες προϋποθέσεις - Με διευρυμένο ωράριο η λειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων, αλλά με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και περιορισμούς πελατών - Διατηρούνται τα sms, τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα μέτρα που θα ισχύσουν εν όψει των εορτών παρουσίασε η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, εξήγησαν πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά και παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα, από Δευτέρα, βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. «Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό» τόνισε. «Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ' επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε» υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Πέτσας: «Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά -ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού- εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται -με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών- και η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη».

«Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε, κατ' επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού - όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία - χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας».

Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο θα ανοίξει με τη μέθοδο του «click away» από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Συνοπτικά, όπως είπε ο κ. Πέτσας:

  • - Παραμένει σε αναστολή το λιανεμπόριο σε όλη την Επικράτεια.

  • - Από την Κυριακή θα επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα μέσω του click away.


  • - Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από την Δευτέρα 14/12/2020.
  • - Ανοίγουν οι εκκλησίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με όριο 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.

  • - Δεν θα γίνει Αγιασμός των υδάτων.

  • - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, παραμένουν τα sms.

  • - Με «κωδικό 2» θα πηγαίνουμε για ψώνια και στα κομμωτήρια.


To «click away» δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις απώλειες των επιχειρήσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με «click away» νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα μέτρα που ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές, διευκρίνισε.

Οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, δεν παραλαμβάνουν, δημιουργώντας μια ιδιότυπη στάση εμπορίου, σχολίασε επίσης.

Πώς θα λειτουργήσει το click-away.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ, λέγοντας ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποφορτίζονται οι ΜΕΘ. «Καταστάσεις συνωστισμού όπως αυτές στη Γαλλία και την Αγγλία  δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» υπογράμμισε.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου (11-12-2020)

Καλημέρα σε όλες και όλους,

Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά - ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού - εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Ανησυχητική κρίνεται - με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών - και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.

Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.

Καταστάσεις συνωστισμού - όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας.

Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας.

Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή - για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας - είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό.

Σταματώ σε αυτό το σημείο και δίνω τον λόγο στον Υπουργό Ανάπτυξης για να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε.
κ. Υπουργέ έχετε τον λόγο.
………
Ευχαριστώ κ. Υπουργέ.
Παρακαλώ τώρα για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Covid-19-Ανακοινωσεις-1
Covid-19-Ανακοινωσεις-2
Covid-19-Ανακοινωσεις-3
Covid-19-Ανακοινωσεις-4
Covid-19-Ανακοινωσεις-5
Covid-19-Ανακοινωσεις-6
Covid-19-Ανακοινωσεις-7
Covid-19-Ανακοινωσεις-8
Covid-19-Ανακοινωσεις-9
Covid-19-Ανακοινωσεις-10
Covid-19-Ανακοινωσεις-11
Covid-19-Ανακοινωσεις-12
Covid-19-Ανακοινωσεις-13

Δείτε βίντεο: Click away: Πώς θα ψωνίζουμε φέτος τα Χριστούγεννα
Click away: Πώς θα ψωνίζουμε φέτος τα ΧριστούγενναΕιδήσεις σήμερα:

«Κουνγκ Φου σιδερένιου καβάλου»: Η αλλόκοτη τεχνική που μοιάζει με... βασανιστήριο (βίντεο)

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις οι «προσωπικότητες της χρονιάς» για το περιοδικό ΤΙΜΕ

Χάνουν τις αποζημιώσεις 80.000 ιδιοκτήτες ακίνητων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (377)

Click away

στις επομενες εκλογες.. αυτο το εχετε παρει χαμπαρι ή οχι ακομα;

555

Θα κάνουμε Χριστούγεννα στους τέσσερις τοίχους μόνοι μας αλλά θα είμαστε χτενισμένοι. Αυτό μας μάρανε. Άλλοι πέρνουν σκυλιά για βόλτα εγώ θα πάρω περούκα για να πάω κομμωτήριο. Από τον Τσίπρα στον Μητσοτάκη. Δεν τολμώ να φανταστώ τι μας περιμένει με τον επόμενο.

Βασιλης

Πώς γίνεται, μια χώρα μια σταλιά,να έχει χάσει τ αυγά και τα καλάθια!!!ούτε η υγεία σώθηκε,ούτε η οικονομία!!!! τουλάχιστον ένα από τα δύο,θα έπρεπε να πηγαίνει καλύτερα από το άλλο!!! παντελώς ανίκανοι και λίγοι!!!!

Τι πα να πει τι θα γίνουν τα μικρομάγαζα ;

Να πάνε πίσω στα χωριά τους να μαζεύουνε μπανάνες να σταματήσουμε γεμίζουμε εισαγόμενα κρούσματα βαλκάνιων εργατών γης μπας και μπορέσουμε να καταλαγιάσουμε και την έξαρση της επιδημίας.

xara

καλα εσυ κατσε τωρα στο γραφειακι σου στην δημοσια υπηρεσια που δουλευεις παιζοντας πασιετζα και μην σκας

Υποκριτες γιατροί τελιωσατε

Η υποκρισία σας τελείωσε εσάς των γιατρών αρκετά μας κοροιδεψατε 10 μήνες... Η οικονομία σας καταστράφηκε εξαιτίας σας. ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΓΡΊΠΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΏΝΑ ΕΊΝΑΙ

Π@π@ρι@

.

Paulo Koulelho

Θα ψωνίζουμε δηλαδή με τον φόβο της μπατσοκρατίας του Χρυσοχουντίδη και των ρουφιάνων πολιτών οπαδών αυτού του καθεστώτος τρομοκρατίας. Δεν είμαστε πια ελεύθεροι πάρτε το χαμπάρι. Καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την πρόφαση μιας ''πανδημίας''.

El Volemenos

Πολύ σωστή η απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα ακόμη. Αν δεν βγει το εμβόλιο και να δεν εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας (Έλληνες και μετανάστες) δεν είναι σωστό να ανοίξει τίποτα. Τώρα θα μου πει κάποιος τι θα απογίνουν τόσες χιλιάδες καταστηματάρχες και εργαζόμενοι; Πόλεμο έχουμε θα τους απαντήσω και σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες. Ας γινόταν και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι να μην είχαν κανένα πρόβλημα, τι να τους κάνω εγώ; Η υγειά είναι πάνω από όλα. Όποτε ανοίξουν τα καταστήματα θα πάνε όλοι να ψωνίσουν και θα ξαναχτυπήσει ιός. Κλειστά λοιπόν τα πάντα για πάντα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Και όσοι αντέξουν.

ΣΚΑΣΜΟΣ

Μιλάει ο πρωθυπουργός.

chris

Σήμερα, δεν χωράνε και δεν επιτρέπονται, κρίσεις και απόψεις με βάση ιδεολογικους χρωματισμούς. Δυστυχώς, οι αποφάσεις για το Λιανικό Εμπόριο και τα ημίμετρα τύπου click away, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας. Το μόνο που προσφέρουν είναι μένος και απέχθεια, ειδικά των επαγγελματιών, απέναντι στην κυβέρνηση... η οποία κινδυνεύει, λόγω των λανθασμένων της αποφάσεων, με απίστευτο αυτογκόλ...

Ο ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ

Οσο και να θελω να το ψυχραιμα.. βλεπω να μην αποφευγουμε το παγοβουνο.. αυτοκτονιες και ψυχικα νοσηματα.. δεν ξερω εαν τα εχουν υπολογισει αυτα.. η λιανικη θα επρεπε να ειχε ανοιξει απο την προυγουμενη εβδομαδα με click away και αυτη την εβδομαδα να ανοιγαν τα καταστηματα με αυστηρα μετρα προστασιας τοσο για τους καταναλωτες οσο και για τους υπαλληλους..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης