Χριστούγεννα «μάχης» με την πανδημία: Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία - Ανακοινώσεις Πέτσα το μεσημέρι

Χριστούγεννα «μάχης» με την πανδημία: Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία - Ανακοινώσεις Πέτσα το μεσημέρι

Ανακοινώσεις στις 13:30 - Παπαθανάσης: «Δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης» - Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

athinart2
Εκτός της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τα θέματα της επικαιρότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήμερα στις 13:30 θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτσας θα ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία το 2020. Επίσης στη διάρκεια των εορτών δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Eν τω μεταξύ, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και το στίγμα των προθέσεών του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει στις 11:00, καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λομωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πακέτα δόσεων θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα. Παραμονές των γιορτών θα ανοίξουν κατά πληροφορίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), αν και ο τρόπος επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς εγείρει διαφορετικές αντιδράσεις.

Παπαθανάσης: «Δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης» 

Για την άρση των μέτρων, το άνοιγμα των καταστημάτων και την επανελιτουργία του λιανεμπορίου, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο κορωνοϊός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Δεν θέλουμε οικονομία-φυσαρμόνικα. Σήμερα άνοιξαν 110 καταστήματα, δεν είναι σημαντικό το αποτύπωμα τους, είναι όμως ένα βήμα για να δουν και οι ειδικοί τι ισχύει με τη διασπορά», συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, «καλό είναι να μην δίνουμε ημερομηνίες και να καλλιεργούμε προσδοκίες. Το άνοιγμα της αγοράς σαφώς και θα γίνει τμηματικά. Θα ανοίξουν πρώτα εκείνα που άνοιξαν και την προηγούμενη φορά: κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κτλ. και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι», ενώ όπως σημείωσε τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που λειτουργούν σε αυτά δεν είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης. Αυτήν την εβδομάδα θα γίνει η συζήτηση με τους ειδικούς για το άνοιγμα της αγοράς και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί τι θα ισχύει για τη λειτουργία της αγοράς από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Κλείσιμο
Όπως σημείωσε, «αυτό που πρέπει να θυμίσουμε σε όσους καταθέτουν αιτήματα για άνοιγμα της αγοράς ότι και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι μεγάλος και η πίεση στο σύστημα υγείας και ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και προέχει όλων η δημόσια υγεία».

Σε ότι αφορά την διάθεση εποχικών ειδών και από τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα με το άνοιγμα των καταστημάτων που τα πωλούν, ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι υπάρχει μικρή πυκνότητα εποχικών καταστημάτων ανά την επικράτεια, καθώς άνοιξαν σήμερα 110 καταστήματα, που δεν καλύπτουν την ζήτηση σε όλη την χώρα, για αυτό και εφόσον άνοιξε αυτό το τμήμα της αγοράς, επιτράπηκε και στα σούπερ μάρκετ η πώληση των εν λόγω ειδών.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι από τις εισηγήσεις των ειδικών θα εξαρτηθεί εάν και πως θα λειτουργήσουν οι ναοί τα Χριστούγεννα, καθώς και εάν θα επιτραπεί να υπάρχουν δύο οικογένειες γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7mctuf2kd5t-sf)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7mcu69ckvkp-sf)

Πρόβα τζενεράλε σήμερα για το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σε δοκιμασία σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή ημέρα, καθώς ρολά σήκωσαν μετά από έναν περίπου μήνα 110 καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών (δηλαδή με χριστουγεννιάτικα είδη), με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσδοκούν με αγωνία αφενός την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού και αφετέρου την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μολονότι η έναρξη λειτουργίας του περιορισμένου αυτού αριθμού επιχειρήσεων συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, η αδημονία που καταγράφηκε χθες έξω από το πολυκατάστημα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο τρομάζει και τους Έλληνες επιστήμονες, καθώς η χώρα διανύει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ιικό φορτίο, αλλά και την ανάγκη για προμήθεια των χριστουγεννιάτικων ειδών, οι αγορές των εποχικών προϊόντων θα πραγματοποιούνται σήμερα με βάση τους εξής κανόνες:

· Για τη μετάβαση στα εποχικά καταστήματα θα αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2 ή αντίστοιχο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση/λειτουργία σε κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Το ωράριο ορίζεται από τις 7 πμ έως τις 8.30 μμ

· Η αναλογία των ατόμων εντός του καταστήματος ανά τμ. είναι 4 άτομα στα 100 τμ.

· Σε καταστήματα άνω των 100 τμ ένα άτομο για 15 κάθε τ.μ.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

· Τήρηση απόστασης των 2 μέτρων

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

· Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση ανελκυστήρα η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 40%.

· Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

Επιπλέον, στα 110 εποχικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου 2021 περιλαμβάνονται όσα ανήκουν στους τέσσερις ΚΑΔ:

1. λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ 47595616

2. λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ 47656702

3. λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών με ΚΑΔ 47656706

4. λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων κι άλλων ψυχαγωγικών ειδών με 47656707

Ειδήσεις σήμερα: 

Εποχικά καταστήματα: Ανοίγουν με αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 οι προσαγωγές σε όλη τη χώρα - 135 συλλήψεις - Ολονύχτια επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ

Ελληνίδα γιαγιά ετών… 33: Μην παντρεύεστε μικρές. Σπουδάστε, δουλέψτε, ζήστε…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης