LIVE

Κορωνοϊός

Άρση μέτρων: Πρόβα τζενεράλε σήμερα για το λιανεμπόριο - Ποια καταστήματα άνοιξαν, ποια ακολουθούν

kleistakatastimata

Στα ύψη η αγωνία για τα Χριστούγεννα - Τρομάζουν τους Έλληνες ειδικούς οι σκηνές έξω από τα Harrods εν όψει της επανεκκίνησης της οικονομίας- Δερμιτζάκης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με κάτω από 1.000 κρούσματα - Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα

Σε δοκιμασία σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή ημέρα, καθώς ρολά σήκωσαν μετά από έναν περίπου μήνα 110 καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών (δηλαδή με χριστουγεννιάτικα είδη), με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσδοκούν με αγωνία αφενός την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού και αφετέρου την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μολονότι η έναρξη λειτουργίας του περιορισμένου αυτού αριθμού επιχειρήσεων συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, η αδημονία που καταγράφηκε χθες έξω από το πολυκατάστημα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο τρομάζει και τους Έλληνες επιστήμονες, καθώς η χώρα διανύει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ιικό φορτίο, αλλά και την ανάγκη για προμήθεια των χριστουγεννιάτικων ειδών, οι αγορές των εποχικών προϊόντων θα πραγματοποιούνται σήμερα με βάση τους εξής κανόνες:

· Για τη μετάβαση στα εποχικά καταστήματα θα αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2 ή αντίστοιχο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση/λειτουργία σε κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Το ωράριο ορίζεται από τις 7 πμ έως τις 8.30 μμ

· Η αναλογία των ατόμων εντός του καταστήματος ανά τμ. είναι 4 άτομα στα 100 τμ.

· Σε καταστήματα άνω των 100 τμ ένα άτομο για 15 κάθε τ.μ.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

· Τήρηση απόστασης των 2 μέτρων

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

· Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση ανελκυστήρα η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 40%.

· Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

Επιπλέον, στα 110 εποχικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου 2021 περιλαμβάνονται όσα ανήκουν στους τέσσερις ΚΑΔ:

1. λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ 47595616

2. λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ 47656702

3. λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών με ΚΑΔ 47656706

4. λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων κι άλλων ψυχαγωγικών ειδών με 47656707
metra-0

Καμπανάκι Γώγου για το μαξιλάρι

Σε κάθε περίπτωση, η ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας αποτελεί το κλειδί για το κυβερνητικό σχέδιο για τα Χριστούγεννα, το οποίο θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με πρωταρχικό κριτήριο, ωστόσο, τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, η διαδικασία της επανόδου στην κανονικότητα θα κυλήσει αργά, αλλά με ασφάλεια και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Σε αντίθετη περίπτωση, «το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως «εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα». Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως «δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας», ενώ περιέγραψε πως «αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα».

Η κρισιμότητα του επόμενου δεκαπενθημέρου αποτυπώνεται και στην παράταση του lockdown (μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου), όπως και στην αναστολή δραστηριότητας για μια σειρά επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την νέα χρονιά.

Πρόκειται για:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Κλειστά μέχρι τις 7 Γενάρη αναμένεται να μείνουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ με τηλεκπαίδευση πραγματοποιούνται οι παραδόσεις στα ΑΕΙ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τριήμερα επανεκκίνησης

Στον αντίποδα, σε πακέτα δόσεων θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ κοντά τους επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα. Παραμονές των γιορτών θα ανοίξουν κατά πληροφορίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), αν και ο τρόπος επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς εγείρει διαφορετικές αντιδράσεις.

«Να ανοίξουν όλα μαζί»

Απέναντι στο κλιμακωτό άνοιγμα, ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε πως «δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα». «Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», σημείωσε ο ίδιος.

Αγκάθι στους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εξακολουθεί να παραμένει η εστίαση, δηλαδή τα εστιατόρια και τα καφέ, καθώς το αρμόδιο υπουργείο προωθεί ρύθμιση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, τη στιγμή που πολλοί επαγγελματίες του κλάδου προτιμούν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων. Αποτυπώνοντας το κλίμα της αγοράς στον Θέμα 104,6, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης δήλωσε «βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου που ακούνε τους υπουργούς από το πρωί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, γιατί δεν έχουν ημερομηνίες» και πρόσθεσε πως «έχουμε προχωρήσει σε μία σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, η οποία δημιουργεί γκρίνιες: Γιατί ανοίγεις τον έναν και όχι τον άλλον». «Και τα χειμωνιάτικα ρούχα που έχει πάρει ο άλλος δεν είναι εποχικά; Όταν ανοίξει την Άνοιξη, τι θα τα κάνει; Θα τα πουλήσει τον επόμενο χειμώνα;» διερωτήθηκε σχετικά ο κ. Καφούνης.

Παράταση στο εναέριο lockdown

Εν τω μεταξύ, με νέα NOTAM παρατάθηκε χθες η αεροπορική οδηγία για τις πτήσεις εσωτερικού έως τις 14 Δεκεμβρίου. Με αυτήν επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel), οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εποχικά καταστήματα: Ανοίγουν με αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 οι προσαγωγές σε όλη τη χώρα - 135 συλλήψεις - Ολονύχτια επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ

Ελληνίδα γιαγιά ετών… 33: Μην παντρεύεστε μικρές. Σπουδάστε, δουλέψτε, ζήστε…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

ΠΑΝΟΣ

OI ειδικοι που πληρωνωνται απο το δημόσιο καθε 30 μέρες προτείνουμε να μην πληρωνωνται στα lockdown να δουμε ποσο είδικοι θα είναι.

Ο μαδουρΑλέξης έφερε και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών και o Koύλης την τιμά

To καλύτερo σxόλιo!

Dr.

Συμφωνώ με τον Πάνο. Επίσης, προτείνω στους δημοσιογράφους να σταματήσουν να τους βγάζουν συνεχώς στα κανάλια, καθώς για να κάνουν εντύπωση συναγωνίζονται σε τρομολαγνεία.

Φανταζομαι

Τον γιατρο σου δεν τον πληρωνεις οταν σου λεει κατσε σπιτι για να σου περασει μια ασθενεια που εχεις.

Σωστόςςςςς!!!!!!

+1 και από εμένα...

idikos

όσο αργείτε να ανοίξετε την αγορά και την εστίαση, τόσο πιο πολύ θα συγκεντρωθεί ο κόσμος σε όλα τα "μαγαζιά". Αφήστε τα όλα να λειτουργήσουν, όπως πριν, κανονικά. Ιοί υπήρχαν και θα υπάρχουν, δεν θα μας πεθάνετε πριν την ώρα μας.

Αψεκαστος

ΟΤΙ ΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

οτι να ναι

σιγα το κρας τεστ..οταν ειναι ανοιχτα σουπερ μαρκετ τραπεζες μαναβικα κρεοπωλεια,ζαχαροπλαστεια αντιπροσωπειες αυτοκινητων φυτωρια κ.α ...η μιση αγορα ειναι ανοιχτη..απο κει και περα οσο το καθυστερειτε τοσο χειροτερα...

Γιώργος

Μητσοτακη τελειωνει το παραμυθι σου, θα πας σπίτι σου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

τα ΕΜΠΟΡΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ δεν πρέπει να ανοίξουν έως ότου τά κρούσματα πέσουν ΑΡΚΕΤΆ.Αλλο τα μικρά καταστήματα.Ο ΣΥΧΝΩΤΙΣΜΟΣ παρατηρηται στα MALL και είναι αυτό επικίνδυνο.

?

Με 100 νεκρούς την ημέρα σοβαρά σκέφτονται να ανοίξουν την αγορά;Γιατί;Για να την ξανακλεισουν και να μας πούνε ότι εμείς δεν τηρουσαμε τα μέτρα;Στον τελικό απολογισμό των νεκρών κάποιοι θα πάνε φυλακή.Και οι η οικονομία καταστράφηκε και οι άνθρωποι θα έχουν πεθάνει.

μα2

Μητσοτακη ο λαος θα σε τελειώσει στις εκλογες.

σχολεία

ανοιξτε τα σχολεια!! δεν μπορουν άλλο τα παιδιά σπίτι! δεν μπορούμε εμείς να δουλέψουμε κτλ κτλ !!!

αν

δεν συμμετεχει και η δημοτικη αστυνομια καθε δημου για ελεγχο δεν γινεται τιποτα. το σαββατο στην γλυφαδα τα καταστηματα με χριστουγεννιατικα ειχαν ανοιξει και γινοταν πανικος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης