LIVE

Κορωνοϊός

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σαββατοκύριακο αποφάσεων - Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη το μεσημέρι

epoxiaka-main2

Το σχέδιο και η εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Με διαδοχικές συσκέψεις και διεξοδική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αναμένεται να κυλήσει το Σαββατοκύριακο για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς επίκειται στις αρχές της εβδομάδας η ανακοίνωση του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, όπως γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη συλλογική προσδοκία για τις γιορτές. «Οι πολίτες, μετά από 10 μήνες κόπωσης, ζητούν ν' ανοίξουμε με ασφάλεια. Γι' αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών κι έτσι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε σχετικά χθες ο κ. Πέτσας, ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει για την τρέχουσα κατάσταση πως «η μίξη των μέτρων είναι στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ν' αποδώσουν».

Παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας, το κυβερνητικό επιτελείο συντάσσει εκ παραλλήλου και τον οδικό χάρτη προς τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο οποίος θα αποτελέσει το αντικείμενο σύσκεψης σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Παρότι, ωστόσο, το ενδεχόμενο άρσης του lockdown δεν υπάρχει αυτήν την ώρα ούτε ως υποψία στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι όποιες γιορτινές δόσεις χαλάρωσης αποφασιστούν, θα συνοδευτούν, ωστόσο, από ισχυρότατους περιορισμούς. Με έξι Περιφερειακές ενότητες (Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας) της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης, τα εμπόδια στην πορεία προς τα Χριστούγεννα αυξάνονται διαρκώς για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Άνοιξε η «εργαλειοθήκη»

Επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοινωνική κόπωση και τις ανάγκες της αγοράς, η «χρυσή τομή» τοποθετείται για την κυβέρνηση στην αυστηρή επιτήρηση των υφιστάμενων μέτρων (με τους ελέγχους να έχουν ξεπεράσει από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα τους 1.783.429), αλλά και στην εισαγωγή νέων μέτρων από την «εργαλειοθήκη» της, σε περιοχές που τα υπάρχοντα δεν αποδίδουν, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, οπότε:

· όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

· Και δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.

Πρεμιέρα με στολίδια για την αγορά

Πρεμιέρα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου και το λιανεμπόριο, καθώς ανοίγουν 110 επιχειρήσεις στη χώρα με εποχιακά είδη. Συγκεκριμένα, όσες δραστηριοποιούνται στο:

· Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

· Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.

· Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.

· Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

· Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω τέσσερις κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.

SMS για τα λαμπιόνια

Όσον αφορά τη λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, οι κανόνες διαμορφώνονται ως εξής:

· Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

· Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

· Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

· Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

· Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

· Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Η επανεκκίνηση των καταστημάτων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, ακόμη και αν δεν συνομολογείται, αποτελεί μια πρώτη δοκιμή για τα αρμόδια υπουργεία, ιδίως ως προς τις αντοχές του καταναλωτικού κοινού απέναντι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων. Αν οι καταναλωτές περάσουν…το τεστ, η επόμενη φάση περιλαμβάνει κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη:

· κομμωτήρια

· βιβλιοπωλεία

· ανθοπωλεία

· και καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών,

τα οποία δεν αποκλείεται να σηκώσουν ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν κλειδώσει ακόμη, λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων καθημερινά. Ο ίδιος λόγος θα κρατήσει μακριά από το καταναλωτικό κοινό:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

που θα παραμείνουν κλειστά σε κάθε περίπτωση για όλη την περίοδο των γιορτών, όπως και:

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

«Δύσκολα» μετακινήσεις

Επίσης, εξαιτίας του ιικού φορτίου φαντάζει «πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό» ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξοβελίζοντας κάθε συζήτηση περί κοντινών αποδράσεων τα Χριστούγεννα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιβληθούν και πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία τις ημέρες των γιορτών, ιδίως τις βραδινές ώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

ΝεοΡαγιάς

Να μην ανοίξει τίποτα και για πάντα. Μια χαρά είμαστε στα σπίτια μας. Τρώμε, κοιμόμαστε, πηγαίνουμε τουαλέτα, κάνουμε sex. Ό,τι και τα άλλα ζώα δηλαδή. Η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση) γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται και αυτοί γνωρίζουν το ποιοι είναι, και το αποδεικνύουν κάθε μέρα. Ή κάθε 4 χρόνια αν προτιμάτε.

Απλά μας επιτρέπουν να ζούμε...

Όπως σε ένα οποιοδήποτε Σωφρονιστικό Ίδρυμα της χώρας!! Που είναι και καλύτερα εκεί γιατί στους προαυλισμούς τους επιτρεπόμενους έχεις και άλλους να ...μιλήσεις!!!

Όλα κλειστά

Δεν σέβονται τα μέτρα, σήμερα όλοι με τα παιδαρελια έχουν βγει για βόλτα, γίνεται χαμός.

Aκης Πλ

αρχικά, μπορούμε να πουμε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται και πολλοί πεθαίνουν από κάποιον ιό? Απο την στιγμή που όντως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, το να κάνεις ένα εμβόλιο, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, που τους προστατεύτει απο το ρίσκο του θανάτου, γιατί να μην δείξουμε εμπιστοσύνη στα εμβόλια? καταλαβαίνω να υπάρχουν φόβοι επειδή βγήκαν γρήγορα, αλλά πιστεύετε οι εταιρείες, οι οργανισμοι αξιολόγησεις και οι κυβερνήσεις θα επέτρεπαν να βγεί εμβόλιο που ειναι στο περίπου ασφαλες? Και πέρα απο αυτό, πως ακριβως θα προστατεύσουμε αυτους που πεθαίνουν? και το εμβόλιο ρίσκο είναι αλλα νομίζω σε σχέση με το κινδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες δεν είναι πολυ μικρότερος? Οποιος θέλει μπορει να μου απαντήσει εδώ ή στο chat ωστε να κάνουμε έναν διάλογο ήρεμα και πολιτισμένα. Μπορείτε να βρείτε και το καναλι μου στο facebook με το ίδιο ονομα και να κάνουμε διάλογο στον τοιχο μου ή στο τσατ.

ΠΕΡΣΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΟ 100 ΠΛΑΣΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Ακι

Δεν έχει να κάνει πλέον με αριστερούς, δεξιούς η κεντρωους παντού στην πολιτισμένη Ευρώπη ανοίγουν τα πάντα... Εμάς εδώ επειδή φοβούνται ότι πήγαν τσάμπα οι μίζες για τα εμβόλια κοιτάνε να μας πεθάνουν για να μας εμβολιαστούν με τα εξαιρετικά εμβόλια τους. Ανοίξτε τα μάτια σας, ακόμη και στην Αγγλία ή Phizer πήρε ασυλεια... Τόση πρεμουρα πια!

Πρώτοι στην ύφεση και με πολλούς θανάτους

Πάλι τα καταφέραμε. Το Μάρτιο άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως και... Τελικά μαγείρεμα των τεστ ήταν. Η καλύτερη κουζίνα η ελληνική

χ

Σε όλες τις συζητήσεις οι <ειδικοί> και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η εστίαση θα είναι ο υπερμεταδότης του covid και θα την ανοίξουν τελευταία όπως λένε. Γιατί λοιπόν δεν ανοίγουν με μέτρα όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουν κλειστή την εστίαση όσο χρειαστεί? Θα έχουν την δυνατότητα να την ενισχύσουν με περισσότερα χρήματα από ότι τώρα καθώς οι επιδοτήσεις που μοιράζονται σε όλους όσους έχουν κλείσει θα κατευθύνονται εκεί , θα υπάρχει περιορισμός της διασποράς όπως μας λένε και το κόστος να είναι λιγότερο για το κράτος

Α

Ευτυχώς έχουμε τους καλύτερους γιατρούς και σώζουν τόσους κάθε μέρα.Φανταστειτε να είχαμε και 100 νεκρούς κάθε μέρα Όλοι στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε το σύστημα υγείας που εδώ και σαράντα χρόνια με επιμέλεια χτίσανε οι κυβερνήσεις από το 74 και μετά

Μάνος

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα όλης της αγοράς υπό προϋποθέσεις στα μέσα Γενάρη.. Βάλτε και την εποχική γρίπη και κλπ.. Θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην πορεία.. Και υπάρχει και το σενάριο ότι αυτά τα εμβόλια εξπρές που θα έρθουν (δεν θα κάνουν καλή δουλειά) έγιναν έρευνες μόνο πάνω στο πρώτο κύμα του COVID19 και δοκιμές μόνο σε κάτω τον 50 ετών...

Ξυπνήστε οι μπουλντόζες του Ευαγγελάτου σκάβουν

Επέβαλαν τα σκληρότερα μέτρα, πέτυχαν όμως τα χειρότερα αποτελέσματα. Πρωτιά στη ύφεση με τεράστια μείωση ΑΕΠ, πρωτιά και στην καταστροφή της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση δεν πίστεψε πως υπάρχει πανδημία, χρησιμοποίησε την επικοινωνία, όμως πέραν της επικοινωνίας έπρεπε να υπάρχει και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Τα αυγά κ. Υπουργέ Υγείας βάφονται με μπογιά, όχι με ευχές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης