Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος μας να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος μας να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την οικονομία

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν ήδη συντάξει Εθνικό Σχέδιο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός - «Μικρός άθλος» η αντοχή των ελληνικών εξαγωγών, ανέφερε - Διαμορφώθηκαν στα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019 - Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια

mitsotakis1231
Ο τομέας του εξωτερικού εμπορίού αποδεικνύεται ανθεκτικός και στηρίζει την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «μικρό άθλο».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος του είναι «η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει» και εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Σημείωσε ενδεικτικά ότι «οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές: Στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι εξαγωγές αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες όπως π.χ. στον τομέα των πετρελαιοειδών όπου αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αντίστιξη με την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. «Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα. Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές».

«Δυο οι πυλώνες του μικρού άθλου»

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με την κυβερνητική στήριξη των εξαγωγών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις, ενώ αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.

Κλείσιμο
«Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Όπως τόνισα και στη Βουλή, στο πλαίσιο της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ».

Αυτές οι δράσεις, εξήγησε ο κ.Μητσοτάκης, έχουν έναν και μόνο στόχο: «Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

«Σταθερές οι εθνικές μας στοχεύσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι οι εθνικές στοχεύσεις, παραμένουν σταθερές. Όπως εξήγησε οι στοχεύσεις είναι οι εξής: Η άνοδος της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής από το 9,5% στο 12% και ο διπλασιασμός των ξένων επενδύσεων έως το 2023.

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του που και η εξωστρέφεια ως επιλογή συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό και με τις προτάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Πισσαρίδη.

Μήνυμα για σύνδεσμο εξαγωγέων

Διαβάστε ολόκληρο το χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Χριστίνα,

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κλείνει εφέτος 75 χρόνια ζωής και δράσης. Γεννήθηκε μέσα στις στάχτες που άφησε ο πόλεμος από 25 ανήσυχους Έλληνες. Και στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι εξαγωγές έγιναν βραχίονες της ανόρθωσης της χώρας. Αλλά και καταλύτες του αναπροσανατολισμού της εθνικής μας οικονομίας.
 
Σήμερα, σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τα μέλη του Συνδέσμου σας ξεπερνούν τα 1.300, αλλά η πρόκληση είναι ανάλογου μεγέθους: Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Να μετατρέψει, δηλαδή, την κρίση σε ευκαιρία, όπως τονίζει κι ο τίτλος του Συνεδρίου σας.
 
Και πράγματι, οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές: Στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.
 
Ταυτόχρονα, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες.
 
Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα.
 
Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές.
 
Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη. Θυμίζω ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις. Αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.
 
Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Όπως τόνισα και στη Βουλή, στο πλαίσιο της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις.  
 
Μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ.
 
Αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν ήδη συντάξει Εθνικό Σχέδιο. Και σε αυτό προβλέπεται γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών μας προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής.
 
Οι εθνικές στοχεύσεις, άλλωστε, παραμένουν σταθερές: Συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν και αυτές έως το 2023. Χαίρομαι, μάλιστα, που η εξωστρέφεια -όπως και άλλες βασικές μας στρατηγικές επιλογές- συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό και με τις προτάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Πισσαρίδη.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Θα περιμένω με ενδιαφέρον τα πορίσματα του Συνεδρίου σας, ξέροντας άλλωστε ότι η εθνική οικονομία προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων. Ξέρουμε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με τον ίδιο πάντα προορισμό: Την Ελλάδα που παράγει και την Ελλάδα που εξάγει.
 
Ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, δια ζώσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Φειδωλά τα Χριστούγεννα - Λιανεμπόριο με δόσεις, σχολεία και εστίαση από το 2021

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Η ήρεμη ζωή του ξενοδόχου στο νησί και το στυγερό έγκλημα για 200 ευρώ

Τo Google Doodle νοσταλγεί το εορταστικό κλίμα - Τα... παράξενα Google Doodles από Αυστραλία, Παναμά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης