LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Φειδωλά τα Χριστούγεννα - Λιανεμπόριο με δόσεις, σχολεία και εστίαση από το 2021

RE_XMAS2

Πιθανότατα την Παρασκευή, με νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις για τα οριστικά βήματα  - Δύο σχέδια για την επάνοδο της αγοράς στην κανονικότητα - Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις γιορτές

Μειώνονται μέρα με την μέρα οι πιθανότητες πλήρους επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει μεν αρχίσει, όχι όμως και η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων, όπως κατέδειξαν τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία. Αναλυτικά, 2.199 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες, ενώ στους 111 ανήλθαν οι νεκροί και στους 596 οι διασωληνωμένοι, προσγειώνοντας απότομα τις όποιες προσδοκίες για επιστροφή της κανονικότητας στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επιδημιολογική αυτή εικόνα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των ολοένα και περισσότερων περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτού της Πιερίας, στην οποία βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.

Στον αντίποδα, τη βούληση της κυβέρνησης να μείνει μακριά από ημερομηνίες και σχέδια επί χάρτου επανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έως ότου ανακοινωθούν τα οριστικά βήματα προς τα Χριστούγεννα, πιθανότατα δηλαδή την Παρασκευή με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες. Δεν αποκλείεται πιο εξειδικευμένες οδηγίες να δοθούν αύριο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ή την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς έχει σχεδόν προεξοφληθεί η παράταση του lockdown κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, δηλαδή από τις 7 στις 14 Δεκεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει τις ανθρώπινες ζωές και τις δυνατότητες του ΕΣΥ απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη επαναφοράς στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Καραντίνα με διάρκεια

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων παραμένει αργός μειώνει τα όποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να αρκεστεί σε σταθερά βήματα, έστω και αν αυτά είναι ιδιαίτερα αργά, για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία» τόνισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης και χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας την εντύπωση μεγαλύτερης της μίας εβδομάδας παράτασης των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, μέχρι αργά σήμερα το βράδυ αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

2 σχέδια για την αγορά

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, άλλωστε, περιλαμβάνει δύο ενδεχόμενα, με πρώτο την επάνοδο της αγοράς στην κανονικότητα με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή και δεύτερο την τήρηση σειράς προτεραιότητας. «Υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», περιέγραψε χθες ο κ. Γεραπετρίτης.

Αν και ιδεατή ημερομηνία επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων φαντάζει για την κυβέρνηση η 14η Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για εορταστικές αγορές για όλους και χωρίς συνωστισμό, αν τελικά προκριθεί, η πρόταση αυτή θα συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια, για να ακολουθήσουν μεγαλύτερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία ενδέχεται να ανοίξουν παραμονές των γιορτών.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή».

Σχολεία από την Πρωτοχρονιά

Για το νέο έτος μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα η επιστροφή των μαθητών -ακόμη και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- στην τάξη, καθώς η νέα παράταση της καραντίνας, που είναι ορατή στον ορίζοντα, αφαιρεί κάθε νόημα από την έναρξη των μαθημάτων για χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ημερών (14-23 Δεκεμβρίου). «Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα σχολεία σε «δύο ταχύτητες» με γεωγραφικά κριτήρια διέψευσε χθες ο κ. Πέτσας.

«Δύσκολη εξίσωση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε, ωστόσο, χθες τον προβληματισμό του αναφορικά με το μέλλον της εστίασης στις γιορτές, υπόθεση εργασίας την οποία περιέγραψε ως «δύσκολη εξίσωση». Ακόμη, μάλιστα και στο καλό σενάριο, δηλαδή το να λειτουργήσει κάποια στιγμή η εστίαση, αυτό θα συμβεί με πολλούς περιορισμούς και μόνο για τα εστιατόρια, καθώς θα απαγορεύονται η μουσική, η δυνατότητα για όρθιους πελάτες και η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης. Η διάθεση της κυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση για χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο για την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού μεταθέτει την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών αρκετά αργότερα, ενδεχόμενο το οποίο συμμερίζονται πλέον και οι περισσότεροι επιχειρηματίες, αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, σε περίπτωση που τα καταστήματά τους ανοίξουν για λίγους πελάτες, λίγες ημέρες και συγκεκριμένες ώρες την περίοδο των γιορτών.

Σειρά για την Αγία Βαρβάρα

Παράλληλα με την εκπόνηση του χρονοδιαγράμματος για τις γιορτές, εξελίσσεται σε διαφορετικά επίπεδα και η επιδημιολογική επιτήρηση από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (στις 4 Δεκεμβρίου) και του Αγίου Σπυρίδωνα (στις 12 Δεκεμβρίου) προετοιμάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνεργασία με τους δημάρχους, Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρο Μίχο και Πειραιά, Γιάννη Μώραλη αντίστοιχα, πραγματοποιώντας ήδη προπαρασκευαστικές συσκέψεις.Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή στην Κρήτη των δέκα νοσηλευτριών

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει «φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο

Πανδημία-ΗΠΑ: Πάνω από 2.500 θάνατοι και 180.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Αντωνης

Η μόνη σίγουρη απόφαση που έχει παρθεί αυτή την στιγμή είναι παράταση του λοκνταουν μέχρι τις 14-12....δεν μπορεί να ληφθεί άλλη απόφαση με τόσα υψηλά κρούσματα διασωληνομενους και θανάτους. .

Ελένη

Δηλαδή, δεν μας έσωσε η πολιτική μπουκώματος των ΜΜΕ ?

Peter

Η Ελλάδα ήρθε προτελευταία μέσα στην ΕΕ σε δαπάνες για την Υγεία από την αρχή της πανδημίας (επίσημα στοιχεία ΕΕ). Οπότε η λύση τώρα είναι 6 μήνες χεμερινό lockdown με καρότο και μαστίγιο και άνοιγμα της αγοράς το καλοκαίρι. Καλά χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2021

'Ακης

Μητσωτάκαρο και Αδώναρο ήθελες, ελληνικέ λαέ... Φάε τώρα κατακέφαλα 20% ύφεση, μια ανεργία πρωτοφανών διαστάσεων, συντριβή μισθών και συντάξεων,άγρια αστυνομοκρατία ,περιοριστικά μέτρα και μια μεταμοντέρνα δικτατορία των επιχρυσωμένων "ειδικών".

Οι ηλιθιοι

Βγαίνουν και συνεχιζουν να τονιζουν οτι αυτοι που πεθαινουν εχουν υποκειμενα νοσηματα. Στελνοντας το μηνυμα οτι αν δεν εχεις κατι αλλο θα την βγαλεις καθαρη.βλακες.

Μεσα ζωάκια

Γιατι κλεψατε και ξεπουλησατε την χωρα και το συστημα υγειας δεν αντεχει. Μεσα.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Μάς καταστρέψατε. Περιμέναμε τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε λίγες από τις ζημιές της χρονιάς και δεν έχουμε να φάμε.

Σωωωώπα ....

Σου είπε ο "Άναξ"...ότι Πάσχα(!!) και καλοκαίρι θα σου μειώσει τον ΦΠΑ!!! Τσιμουδιά ...μασκούλα...και αυτοπεριορισμο(ΦΥΛΑΚΗ) κατά τα άλλα... γιατί προφανώς δεν τους βγήκε καλό...το ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΚΟΜΗΗΗ.....

Dr.

Τα Χριστούγεννα είναι θρησκευτική γιορτή, ως εκ τούτου θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ''πνίξουν'', φίλε Ελεύθερε Επαγγελματία.

Θάνος

Σε όλην τη Δυτική Ευρώπη, τα κρούσματα και οι νεκροί μειώνονται, χωρίς γενικό lockdown και κυρίως χωρίς να έχουν τα σχολεία κλειστά όπως εδώ. Τι έχουν κάνει; Στοχευμένα και απείρως περισότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό, τεστ, από οτι εδώ, αποτελεσματικότατη ιχνηλάτηση και επίσης αύξηση των ΜΕΘ σε τεράστιο βαθμό. Έτσι μειώσαν τη διάδοση του ιού και των νεκρών, χωρίς να εφαρμόσουν την τεχνική "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι", όπως εδώ. Αυτό φυσικά σημαίνει μικρότερο κόστος για την οικονομία τους και μαθητές που δεν αποκόπτονται απο τα σχολεία. Σε κάποιες χώρες όπως τη Βρετανία, είναι ανοικτές όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, ακόμη και το πανεπιστήμιο, ενώ σε κάποιες όπως η Ισπανία, ανοικτή και η εστίαση, για εξωτερικούς χώρους. Εδώ στην Ψαροκόσταινα, ακόμη και τα δημοτικά κλείνουμε, παρότι δεν κουβαλάνε ιικά φορτία τα μικρά παιδάκια, για να μειώσουν λέει τη συγκέντρωση γονέων που τα περιμένουν! Την ίδια στογμή στα πάρκα και τις βόλτες, γίνεται χαμός με πηγαδάκια, χωρίς αστυμόμευση. Δε μας ενδιαφέρει το τεράστιο κόστος του να μείνουν τα παιδιά χωρίς εκπαίδευση και κυρίως χωρίς σχολείο. Έτσι και αλλιώς η εκπαίδευσή μας είναι σε χαμηλότατο επίπεδο, ποιος τι δίνει σημασία. Έμειναν μόνο οι κυβερνητικοί, να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, για τη διαχείρηση του πρώτου ημιχρόνου της πανδημίας της άνοιξης, ενω στο δευτερο ημίχρονο της πανδημίας, έχουν φάει ένα τσουβάλι γκολ.

Το Μαξίμου ΑΚΟΥΕΙ;;;;;;;;;;;;;

.... Θυσία μισθολογική πάντως από τους Βουλευτές, ΠτΔ, Ευρωβουλευτές, Υπαλλήλων Βουλής, Υπουργούς, Τραπεζίτη Ελλάδος.....δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα.......και σε καιρό Πανδημίας με οικονομική ύφεση.........

LOCKDOWN

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΙΣΧΟΣ!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης